Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem MikroTik jako SOHO router - 5 - wifi roaming

Co to je WiFi roaming? Roaming znáte z mobilních telefonů. Jedete autem a klidně telefonujete. Telefon se postupně připojuje z jedné buňky na další a vy klidně pokračujete v hovoru. WiFi roaming je něco podobného - se svým mobilním zařízením můžete pochodovat po pokryté oblasti a nestaráte se o to, ke kterému přístupovému bodu jste přihlášeni.

V kapitole 4 jsme si popsali, jak pomocí více routerů nebo přístupových bodů v domácnosti vytvoříme jednu velkou síť. A protože jsme použili Mikrotiky, tak přidáme ještě třešničku na dort a nastavíme si WiFi roaming. Potomkové vaši jistě ocení, že budou moci běhat po celém domě s tabletem v ruce a lajkovat na FB bez přerušení.
Oba routery jsou propojene kabelem. Ale není to podmínkou. Otestoval jsem, že v tomto schématu je možné použít Mikrotik i jako WiFi extender (s jednokartovými routery). V takovém případě je třeba mít druhý router v dosahu slušného signálu z prvního routeru. Samozřejmě je třeba počítat s poklesem rychlosti.

Pro roaming použijeme WDS (Wireless distribution system).

Předpoklady

Na všech routerech je nastaven:

- stejný SSID (jméno bezdrátové sítě)
- stejný kanál

Vše jednoduše nastavíte v QuickSet (první položka v menu).
Doporučení: před zahájením práce proveďte zálohu stávající konfigurace. Menu Files, tlačítko Backup. Kdyby se vám při experimentování stalo, že něco nechtěně pokazíte, jednoduše pak tlačítkem Restore obnovíte původní nastavení.

Konfigurace routerů

Vlastní konfigurace je velmi jednoduchá. Na hlavním routeru v menu Wireless rozklikněte WLAN interface a na záložce WDS nastavte WDS mode na hodnotu dynamic a WDS default bridge na bridge-local (výchozí existující most).

[26166-jf03bm-001031-png]

Stejný postup zopakujte i na dalších routerech. Po provedení dojde k vytvoření WDS podřízených interface a v bridge k vytvoření WDS portů - tohle už si Mikrotiky zařídí samy (viz následující obrázky):

[26167-jf03bm-001032-png]

[26168-jf03bm-001033-png]

Jak vidíte, nastavení je velmi jednoduché a odměnou vám bude pokrytí domu, při kterém se budou klienti při pohybu přepojovat automaticky na silnější přístupové body. Další výhodou je potřeba pouze jednoho kanálu, což oceníte v hustě osídlené oblasti.

Přehled kapitol

Kapitola první - základní nastavení routeru a připojení vnitřní sítě k internetu
Kapitola druhá - vzdálený přístup pro správu a pravidla pro přesměrování portů
Kapitola třetí - wifi síť pro návštěvníky
Kapitola čtvrtá - více routerů v síti
Kapitola pátá - wifi roaming
Kapitola šestá - plánované vypnutí/zapnutí WiFi
Kapitola sedmá - omezení WiFi pro zařízení v daném čase
Kapitola osmá - hlídání zařízení s notifikací mailem

Mikrotik HAP Lite a nedostatek místa pro update

Předmět Autor Datum
Pekný článok - zase... Aké je to jednoduché a prosté. Ani sa mi veriť nechce, že to ide nastaviť ta…
pme 16.06.2016 19:56
pme
No....ako sa to vezme, pretoze ono to obcas nefunguje. Predovsetkym roaming je zalezitost klienta. A…
fleg 01.07.2016 07:14
fleg
Potomkové vaši jistě ocení, že budou moci běhat po celém domě s tabletem v ruce a lajkovat na FB bez…
kmochna 17.06.2016 02:43
kmochna
já jsem původně doma používal wireless Mesh, jenže tam je problém zkombinovat čistě bezdrátové a drá…
touchwood 06.07.2016 09:06
touchwood
Já se mikrotiků zbavuju. Nahrazuju je Ubiquiti EdgeMax Router Lite + Unifi AP. Ale to není na tu prv…
JR_Ewing 08.07.2016 07:54
JR_Ewing
UBNT davam sancu uz roky a nejako sa neviem dostat do "UBNT modu". Na MT mi vadi zopar veci, ale na…
fleg 08.07.2016 08:14
fleg
Tohle jim taky nepřidalo. Motherfucker: virus v bezdrátových zařízeních Ubiquiti (AirOS) http://www.…
Mikrotik 08.07.2016 16:31
Mikrotik
Jediné, co mně vadí, je trošku divně postavený firewall. Jsem zvyklý si psát vlastní ruleset a jedna…
fleg 08.07.2016 08:19
fleg
,,Roaming znáte z mobilních telefonů. Jedete autem a klidně telefonujete." Jezdím do Německa a mám…
David007 18.06.2016 13:41
David007
V tom případě doporučuji si přečíst také anglický význam z wikipedie: Roaming Hned první věta: Roam…
Jan Fiala 18.06.2016 19:26
Jan Fiala
Díky za info, ale bohužel anglicky neumím ani slovo:.(, proto jsem studoval naší wikipedii...
David007 06.07.2016 12:31
David007
V překladu: Roaming zabezpečuje, že pohybující se zařízeni (typicky mobilní telefon) je udržováno př…
Jan Fiala 07.07.2016 06:46
Jan Fiala
u Wifi je "roaming" proces, kdy se klient odpojí od jednoho AP a připojí se k jinému AP se stejným n…
touchwood 19.06.2016 11:34
touchwood
Díky za vysvětlení, to jsem vůbec netušil..:-)
David007 06.07.2016 12:32
David007
Srovnání výkonu vybraných RouterBoardů http://i4wifi.blog.cz/1606/srovnani-vykonu-vybrany ch-routerb…
Mikrotik 04.07.2016 18:15
Mikrotik
Upgrading RouterOS download MikroTik pustil do světa další verzi RouterOS s pořadovým číslem 6.35.…
Mikrotik 04.07.2016 19:20
Mikrotik
perfektrne, ten roaming sa mi paci ale neskusali ste teraz po novom caps man? mozno by sa zisiel tak… poslední
nino 14.11.2017 12:15
nino

No....ako sa to vezme, pretoze ono to obcas nefunguje.
Predovsetkym roaming je zalezitost klienta. A ked sa klient sprajcne tak je po roamingu.
Standardne dokonca nie je potrebne nastavovat ani to, co tu JaFi popisoval. Dokonca ani rovnake SSID, pretoze klient by si mal (teoreticky) pripojit na silnejsie AP zo zoznamu.
Tolko teoria, v praxi sa stane, ze som na silnom AP a zrazu pozeram na odozvy a volake vysoke su, pozriem a moja wifi si preroamovala na AP, ktore ledva vidi, navyse s inym SSID.
Ide o to ako cinan naprogramoval ovladac wifiny, prave preto sa vyuzvaju pri roamingu barlicky ako ukazal napriklad tw, ci v pripade Mikrotikov napriklad pravidla a kickovani klientov, ktorych signal je v rozmedzi -80 az -120 a pod.
Inak vacsinou roamnig funguje ako ma, na skolach mam roamnig nastaveny len cez rovnake SSID a beham medzi Mikrotikmi a v pohode mozem Skypovat bez prerusenia (vacsinou;o)).

já jsem původně doma používal wireless Mesh, jenže tam je problém zkombinovat čistě bezdrátové a drátové APčka, pokud máš v LAN i další prvky (typicky switche) , které nepodporují RTSP. Asi před rokem jsem to zmigroval na tohle klasické WDS přes drátový ethernet a zrušil čistě bezdrátová AP (čiliže repeatery).

Jinak já už ani jiné domácí routery/AP ani nekupuju. Skvěle se hodí pro aplikace od jednoho domácího routříku v bytě až po poloprofi řešení zasíťování v hospodě/penzionu, kde jsou 3 oddělené sítě pomocí VLAN a velký WDS pro majitele, zaměstnance a hosty.

Jediné, co mně vadí, je trošku divně postavený firewall. Jsem zvyklý si psát vlastní ruleset a jednak mi chybí možnost změny default policy (u MKT je default ACCEPT a nelze ji změnit, samozřejmě lze řešit "terminálním" pravidlem, ale není to elegantní) a hlavně pak zobrazování všech chainů v jednom pohledu bez možnosti filtrovat a jednoduše přesunovat pravidla (opět, řešitelné v shellu, ale taky to není elegantní, když už to má vizuál).

Jediné, co mně vadí, je trošku divně postavený firewall. Jsem zvyklý si psát vlastní ruleset a jednak mi chybí možnost změny default policy (u MKT je default ACCEPT a nelze ji změnit, samozřejmě lze řešit "terminálním" pravidlem, ale není to elegantní) a hlavně pak zobrazování všech chainů v jednom pohledu bez možnosti filtrovat a jednoduše přesunovat pravidla (opět, řešitelné v shellu, ale taky to není elegantní, když už to má vizuál).

Toto som trosku nepochopil, pravidla sice nie su tak volne ako v linxe, ale default policy je riesena podla mna celkom dobre (default je drop pravidlo na inpute napriklad), pravidla si vies zoradit podla roznych kriterii (port, chain, ip...atd), takze to sa tiez da a presuvat pravidla...ved drag and drop funguje, tak o co ti ide;o)?

,,Roaming znáte z mobilních telefonů. Jedete autem a klidně telefonujete."

Jezdím do Německa a mám za to, že ,,roaming" jsou služby mobilního operátora poskytované v zahraničí. Proto mě to zaujalo, ale jestli to dobře chápu, tak to se zahraničím nijak nesouvisí...

WikipediE

Roaming je poskytování telekomunikačních služeb účastníkovi v jiné síti (v jiné zemi), než kde má účastník zaregistrované svoje telekomunikační služby.

V praxi to znamená, že pokud se nacházíte mimo území, kde je dostupný signál vašeho domovského mobilního operátora, váš mobilní telefon začne vyhledávat nejsilnější dostupný signál a zaregistruje se v síti. Je nutné, aby domovský mobilní operátor měl s operátorem, jehož služby chcete využívat, uzavřenou platnou roamingovou smlouvu.

Při roamingu se předávají informace o službách poskytovaných v rámci vašeho účtu z domovského registru (HLR) vašeho domovského operátora zahraničnímu operátorovi, který by vám měl tyto služby dodávat v plném rozsahu. Pokud ve vaší domovské síti využíváte služby jako SMS, MMS, GPRS, tyto služby budou přístupné i u vybraného roamingového partnera v nezměněném rozsahu. V tomto případě jsou rozdílné jen ceny za jejich poskytování, které vám vyúčtuje váš domovský mobilní operátor.

V tom případě doporučuji si přečíst také anglický význam z wikipedie:
Roaming

Hned první věta:
Roaming ensures that a traveling wireless device (typically a cell phone) is kept connected to a network without breaking the connection

Česká wikipedie zůžila význam slova jen na jedno specifické (pro veřejnost zřejmě nejznámější) použití...

Upgrading RouterOS
download

MikroTik pustil do světa další verzi RouterOS s pořadovým číslem 6.35. Z changelogu je vidět, že Mikrotik zapracoval na balíčku wireless-rep, který nově umožňuje používat RouterBoard jako opakovač (repeater). Přidal také podporu pro další LTE modemy. V nedávné době Mikrotik uvolnil licenci CHR (Licence Cloud Hosted Router), která umožňuje instalaci RouterOS do virtuálního prostředí. Ze seznamu změn je vidět, že Mikrotik na podpoře pro tuto licenci stále pracuje. Kompletní seznam změn, kterých jsou desítky, najdete na stránkách Mikrotiku v sekci download.
http://i4wifi.blog.cz/1604/mikrotik-routeros-v6-35

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru