Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem TrackR - levné sledování (tracking) věcí. A nebo ne?

Na internetu můžete potkat spoustu reklam na levné sledování věcí, aut, kol, zvířat, dětí a všeho možného pomocí různých přívěsků. Podíváme se na jeden z nich od firmy TrackR a popíšeme si, k čemu se hodí a k čemu ne.

Přívěsky od firmy TrackR vypadají nějak takto:

[TrackR bravo]

Přívěsek je o něco málo větší než 50Kč mince, průměr je 30mm. Váha je zanedbatelná. Na jedné straně je poutko na dodaný kroužek.Součástí balení je i oboustranná samolepka. Výrobce nabízí mnoho příslušenství, jako voděodolné kryty, vlastní popis, další druhy přívěsků apod. My se budeme věnovat nejběžnějšímu TrackR bravo.
Cena jednoho přívěsku je $30, při objednání 3ks dostanete 2 další zdarma za $90 atd. Objednat se dá i přímo z ČR a ceny jsou tam dokonce mnohem příjemnější - 500 Kč. Na české stránce jsem nezjistil, zda nabízí výhodnější balení a slevy při objednání více kusů jako americká stránka.
Napájený je knoflíkovou baterií CR1620 která by tam dle výrobce měla vydržet víc jak rok. Ve skutečnoti je životnost několik měsíců. Výměna je jednoduchá. Není třeba nic rozebírat, stačí vyklopit dvířka na boku, vyměnit baterii a zase zavřít.

Přívěsky fungují ve spolupráci se stejnojmennou aplikací na chytrém telefonu. Podporované jsou systémy Android a iOS. Registrace přívěsků do aplikace je jednoduchá. V aplikaci zvolíme přidání nového přívěsku, na přívěsku stisknete tlačítko a tím dojde ke spárování s aplikací. Přívěskům můžete dát vlastní název a přiřadit jim ikonku a nastavit základní parametry. V aplikaci jste registrovaní, takže po její přeinstalaci a přihlášení se na jiném telefonu máte vše zpět.

[TrackR bravo]

v aplikaci si definujete tzv. bezpečné zóny - to jsou místa, ve kterých nedojde k poplachu, pokud se vzdálíte od přívěsku. Zóny jsou definovány na základě detekce WiFi sítě. Funkce poplachu je volitelná individuálně pro každý přívěsek, jak je vidět z předchozího obrázku.

Jak to vlastně funguje

Zde přichází zklamání. Určitě jste čekali, že pokud to má být zařízení na sledování, mělo by nějakým způsobem zjišťovat polohu a tu někam posílat. Skutečnost je taková, že zařízení komunikuje s chytrým telefonem pomocí Bluetooth LE (Low energy BT) a to je jediná komunikace, kterou zařízení umí. Komunikace probíhá asi 1x za minutu a dosah je asi 10m. To je docela málo, že?
Celý systém totiž pracuje na principu komunity. Každý člen má registrované své přívěsky, má telefon s aktivními daty a GPS a nainstalovanou aplikací. Jakmile projdete kolem jakéhokoliv přívěsku a zrovna se trefíte do intervalu jeho komunikace, aplikace přívěsek zaregistruje a jeho pozici odešle na server. Každý přívěsek má svůj jedinečný kód.

Použití pro hledání ukradených věcí

Podívejme se na aktuální mapu pokrytí Brna a okolí. Na stránkách TrackR se můžete podívat na jakoukoliv lokaci.
[27526-jf03bm-001075-png]

Vzhledem k pokrytí v České republice je použití pro vyhledání ukradené věci nereálné. Zkoušel jsem dát jeden přívěsek do kolegova auta, které parkuje na rušné části Znojma, nedaleko školy. Ani po týdnu nebyla detekována poloha přívěsku. V současné době čekat, že pomocí tohoto systému najdete zaběhnutého psa nebo ukradené kolo se pohybuje ve sféře loterie s nízkou pravděpodobností výhry.

Použití pro hledání ztracených věcí

Zde je situace růžovější.

- Aplikace umožňuje nastavit alarm, pokud se od přívěsku vzdálíte - použití třeba pro odložené klíče nebo mobil při vycházce.
- Dohledání mobilu, pokud jej (obvykle doma) někam založíte - stiskněte tlačítko na přívěsku a tím dojde k prozvonění mobilu
- Zapomenuté zavazadlo / klíče apod. v případě, že vám zůstane chytrý telefon. Spusťte aplikaci a uvidíte na mapě poslední polohu, kterou má přívěsek zaregistrovanou. Zřejmě nebudete v dosahu přívěsku, ale jste schopni dojít na místo poslední komunikace a pak už se jen vracet po trase a zkoušet přívěsek prozvánět.

Závěr

Jak sami vidíte, není to zařízení, které by bylo vhodné pro dohledání ukradených věcí, ztracené babičky (museli byste se spoléhat na to, že babička si ponese sebou mobil) nebo zaběhnutého psa. Na druhou stranu se nějaké užitečné uplatnění najít dá. Otázkou pak pro vás bude pouze nabízený výkon/cena.

Předmět Autor Datum
Dobrý by bylo, kdybych měl rootlý telefon a dal té appce falešné GPS údaje. Pak by chlápek koukal, ž…
Vorech 06.12.2016 01:50
Vorech
Díky za článek (či spíše varování), co nekoupit.
host 06.12.2016 16:48
host
Asi by to fungovalo, pokud by byla: 1. dostatečná komunita (vzhledem k tomu, kolik podobných projekt…
Jan Fiala 07.12.2016 07:59
Jan Fiala
No právě. Těch "háčků", aby to bylo skutečně použitelné, je bohužel moc.
host 07.12.2016 19:21
host
Nech už je využitie tej veci akokoľvek sporné, takto si predstavujem serióznu reklamu. To že reálny… poslední
sakraforte 13.12.2016 09:15
sakraforte

Asi by to fungovalo, pokud by byla:
1. dostatečná komunita (vzhledem k tomu, kolik podobných projektů je, tomu nevěřím)
2. dostupné tarify pro mobilní data
3. dostupné telefony s dostatečnou výdrží, aby ti nevadilo mít pořád aktivní vše

Jak jsem psal, použitelné to pro určité případy je - kdy ty někde něco zapomeneš.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru