Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Chromecast 2 - dokonalý streamingový nástroj

Pár týždňov dozadu som bol pracovne v Londýne, kde sme montovali v hoteli nový hotelový systém. Samotný systém pozostával z Androidovej jednotky, ktorá sa starala o komunikáciu s TV okruhom a hotelovým systémom + maličkého „disku“, ktorý sa staral o komunikáciu medzi TV a mobilným zariadením klienta. Meno diskovitého útvaru je Chromecast.

Intro

Chromecast v EU nie je veľmi populárny, zato v USA je už dostatočne známy. Ide už o jeho druhú generáciu a pravdupovediac mňa po pár dňoch očaril.
Čo to vlastne ten Chromecast je?
Chromecast je zariadenie, ktoré nám umožňuje streamovať obsah našeho zariadenia, alebo multimediálny obsah internetu na našom TV. Je jedno, či sa jedná o staršiu TV, čo modernú SMART TV. Podstatné je, aby TV obsahovala HDMI vstup. USB vstup na napájanie Chromecastu nie je povinný, pretože ho dokážeme napájať aj dodaným zdrojom.
Skúsme si odpovedať na otázky prečo práve Chromecast a nie niečo iné.
[http://pc.poradna.net/file/view/28827-chromecast-2      015-jpg]

Otázky a odpovede

Q: Načo mi je Chromecast, keď mám doma DLNA server a streamujem obsah z neho.
A: DLNA je oproti „castingu“ veľmi nemotorný protokol, ktorý ma kopec obmedzení. Cez DLNA vieme zdielať multimediálny obsah, ale musíme mať DLNA „server“ a DLNA klienta...v našom prípade napríklad SMART TV. DLNA nevie robiť nič okrem multimédií a jeho obsluha je pomerne toporná.

Q: Načo mi je Chromecast, keď tu máme Miracast?
A: Musíme pripomenúť, čo veľa ľudí nevie a to je, že ich SMART TV podporuje pravdepodobne Miracast protokol. Miracast podporuje drvivá väčšina výrobcov mobilných telefónov, takže zdieľať obsah mobilu/tabletu nie je až taký problém. Čo však s notebookom? Tam je to trošku horšie. Samotný MS podporuje Miracast od Win 8.1, ale protokol musí podporovať aj váš hw....a tam môžete naraziť. Podporu hw si zistíte cez dxdiag. Navyše pri použití Miracastu sa vaša wifi na mobile prepne do „repeater“ režimu, ktorý ja osobne považujem za veľmi nespoľahlivý. V praxi sa mi pomerne často stávalo, že zvuková stopa nekorešpondovala s video stopou pri prehrávaní HD videí a to si myslím, že môj Huawei P9 light nie je až taký šrot. Navyše sa mi pomerne často stávalo, že môj TV (LG) sa odmietal spojiť so zariadeniami cez Miracast na prvý pokus.

Q: V čom je Chromecast taký užasný?
A: V prvom rade cena. Za 35 dolárov získate krabičku, ktorá podporuje obe frekvenčné pásma 2.4 GHz aj 5 GHz, čo je samozrejme výhoda, keďže na klasickom sídlisku je 2,4 už takmer nepoužiteľná. Dual ARM Cortex-A7 procesor v záprahu 512MB RAM je dostatočne výkonný na streaming čohokoľvek, čo si zmyslíte. Samozrejme, že na 4k si už musíte zvoliť drahšiu verziu Ultra.
Chromecast sa veľmi ľahko konfiguruje a po prvotnom nastavení....funguje!!! Funguje bez problémov a keďže ide o produkt Googlu je spolupráca s Androidom bezproblémová. Ak chcete používať notebook stačí ak použijete Chrome, kde je už podpora castingu priamo implementovaná, takže netreba už nič doinštalovávať.
Navyše na pc platforme existuje kopec doplnkov, ktoré sú však pre mňa osobne trošku zbytočné, pretože všetko, čo potrebujem zvláda Chromecast už v základe.

Q: Ako to vlastne celé funguje?
A: Pri konfigurácií Chromecastu vlastne nastavíte akoby ďalší wifi vysielač. Tento vysielač je napojený na váš wifi router, takže streamovanie obsahu z netu dokáže zvládnuť sám. V praxi to znamená, že si spustím na mobile Youtube player, nájdem rozprávku pre moju dcéru kliknem na casting do Chromecastu a môžem čítať na mobile správy. Prehrávané video môžem ďalej ovládať, posúvať sa na časovej osi, ovládať hlasitosť, či skočiť na ďalšie video, ktoré mám v playliste.
Samozrejme môžem dať cástovať aj obsah celého telefónu a vychnutnať si tak obraz na veľkej obrazovke.

Q: Pre koho je Chromecast určený?
A: Molo by sa zdať, že ak máme doma zariadenia s podporou Miracastu je Chromecast pre nás zbytočný. Že sa nám hodí len pre staršie TV, ktoré obsahujú aspoň HDMI a za málo peňazí tak dokážeme z takéhoto TV spraviť SMART TV.
Nie, Chromecast môžem smelo odporučiť každému. Zabudnite na stavané SMART funkcie na vašom TV, zabudnite na nekomfortné ovládanie cez diaľkové ovládanie, zabudnite na nákup drahého príslušenstva a poddajte sa evolúcií vo forme Chromecastu. Za pár desiatok eur získate blbuvzdorné zariadenie, ktoré jednoducho nakonfigurujete a dokážete ovládať vašim mobilom bez špeciálneho školenia.
Musím uznať, že táto druhá generáciu sa Googlu naozaj mimoriadne podarila.

Předmět Autor Datum
S chromecastem jsem se několikrát setkal a nějak mě to neoslovilo. Zase tak zajímavé věci to neumí a…
touchwood 10.05.2017 21:46
touchwood
Chromecast vie jednu jedinu vec a ziadnu dalsiu nepotrebujes. Vie streamovat obsah z tvojho zariaden…
fleg 10.05.2017 23:41
fleg
Kodi na Maline je lepsi...:-P Kdyz si nainstalujes appku Kore na mobil (a jsi ve stejne siti), tak…
MaSo 10.05.2017 22:31
MaSo
# Nejdrive jsem myslel ze jde o vtip, nebo preklep, ze slo o Chromecast Ultra né o CHCast z roku 201…
XoXoChanel 10.05.2017 22:54
XoXoChanel
Ale nie na hocijaku telku, TV to musi podporovat, rovnako ako univerzalny Miracast, co spominam. Chr…
fleg 10.05.2017 23:39
fleg
# Co jsem potkal, tak TV stacil USB port na napajení a HDMI, kde byl urcity CAST zapojen, tak jak An…
XoXoChanel 11.05.2017 00:37
XoXoChanel
Chromecast je univerzal, hodi sa akukolvek TV/Monitor s hdmi. Malina (RaspberryPI) je uplne to same…
MaSo 11.05.2017 08:21
MaSo
Porovnavas neporovnatelne. RPI ma niekolko nevyhod (vyhody spominat nebudem). Je to komplexny nastro…
fleg 11.05.2017 09:17
fleg
Tak jasne ze to neni funkcni "out of the box". Ale co se LibreELEC tyce, tak tohle rozbehat je parad…
MaSo 11.05.2017 11:53
MaSo
Musis k nemu dokupit dalsie prislusenstvo, zdroj # Staci dobijecka z telefonu :-) Wifi podporuje l…
XoXoChanel 11.05.2017 14:32
XoXoChanel
Naprostý souhlas, OpenELEC je IMHO o dost lepší řešení.
touchwood 12.05.2017 07:43
touchwood
Obcas mam pocit, ze mate problem sa odtrhnut od svojho vnimania sveta;o). Mne stacilo, ked som sa po…
fleg 12.05.2017 10:41
fleg
Používáme s mámou Screen Share z androidího telefonu a tabletu na "chytrou" TV. NAS jsem zrušil asi…
mif 14.05.2017 11:43
mif
Pokial uz mas rozbehanu kombinaciu Miracastu a Androidoveho zariadenia asi nic, ale... Doma som dote… poslední
fleg 14.05.2017 14:30
fleg

S chromecastem jsem se několikrát setkal a nějak mě to neoslovilo. Zase tak zajímavé věci to neumí a navíc potřebuješ další zařízení jako zdroj videa/informací. A hlavně se to nedá nijak konfigurovat (hackovat), což považuju za největší problém! :-P

Chromecast vie jednu jedinu vec a ziadnu dalsiu nepotrebujes.
Vie streamovat obsah z tvojho zariadenia na akykolvek TV, ktory ma hdmi. Vie to za velmi prijatelny peniaz a fakt, ze sa to neda nijako extra konfigurovat povazujem za vyhodu, pretoze je to blbuvzdorne.
V tomto pripade mam pocit, ze sa nepohybujes moc medzi mladsou generaciou a tym ide iba o jedno...dostat obsah svojho mobilu na velku obrazovku a velke bedne.
Kedykolvek, kdekolvek a bez vacsej namahy.
Z tohoto pohladu je Chromecast idealny do kazdej domacnosti.

# Nejdrive jsem myslel ze jde o vtip, nebo preklep, ze slo o Chromecast Ultra né o CHCast z roku 2015 :-)

Kodi na Maline je lepsi

+1 ;-)
- Souhlasim, vyzkouseno a pouzivano na Raspberry Pi, rad bych pridali OSMC, které urcite zaslouzi trochu pozornosti, tak jako PLEX..
* Chromecast 1 me nejak nesedel vubec, navic nektery obsah nechtel pustit vubec, moc GOOGLEové, u CHCast 2 se mi libi, ze je kompatibilni jak s 2.4GHz pasmem, tak i 5GHz (802.11ac), tedy jestli jde o CHROMECAST z roku 2015..

- Uz i ten prvni CHCast byl docela dobry, za ty LOVE je to spise positivni produkt, dostupny snad kazdému.

PS : Uz vysel Chromecast 3 znamy pod jménem "Chromecast Ultra", kompatibilni 4K a HDR|10, mimo WIFI je osazen i port RJ45..
[CHROMECAST ULTRA] : chromecast_ultra
[img=https://icdn7.digitaltrends.com/image/google-chromecast-ultra-2016-box-800x533-c.jpg]https://icdn7.digitaltrends.com/image/google-chrom ecast-ultra-2016-box-800x533-c.jpg[/img]

# Co jsem potkal, tak TV stacil USB port na napajení a HDMI, kde byl urcity CAST zapojen, tak jak Androidové USB/HDMI TV klíce.
- Model 2015 znám, u prvního modelu, tak slo to, osobne jsem ho zkusil jen k ucelu recenze, ale nekterí prátelé ho zakoupily a pouzívají ho snad dodnes, prevázne na stream videí z telefonu => TV.
- Dalo by se ríct, ze si udelali chytrou televizi, jestli si vzpomínam, tak na tom neslo streamovat vsechno (coz se dá po technické stránce pochopit), nebylo moc aplikací, nebo byly placené ? Nevím, navíc uz je to ten nákej rok zpátky kde tech APPs urcite pribilo..
* Za tu cenu je to zcela akceptovatelné a pouzitelné i jako Miroring//zrcadlové zobrazení. .

Chromecast je univerzal, hodi sa akukolvek TV/Monitor s hdmi.

Malina (RaspberryPI) je uplne to same, taky jde pripojit pres HDMI k cemukoliv. Takze nemas pravdu, moje reseni bude fungovat na cemkoliv, co ma HDMI vstup. A to nemluvim o tom, ze v pripade Kodi mas k dispozici dalsi vychytavky jako treba HDMI-CEC apod.

Porovnavas neporovnatelne.
RPI ma niekolko nevyhod (vyhody spominat nebudem).
Je to komplexny nastroj a nie je vhodny pre BFU.
Je drahsi ako Chromecast.
Musis k nemu dokupit dalsie prislusenstvo, zdroj, krabicka...atd, co navysuje cenu.
Wifi podporuje len 2.4GHz.
V zaklade si ho musis upravit (instalacia Kodi/Kore).
....atd
Zamerene som v clanku nespomenul rozne Android krabicky a multimedialen centra, ci krabicky v style RPI, ktore toho dokazu omnoho viac ako CHromecast, pretoze tieto veeci su urcene pre nadsencov ako si ty. Ano verim, ze cez RPI a spol spravis vsetko co chces, ale za aku cenu?
Co chcu dnes ludia od veci? Zapojit, kliknut a fungujeme. A presne toto splna Chroemcast.
Zapojis, konfigurujes asi 20s a potom uz len pouzivas. Netreba nic dodatocne instalovat, nic nastavovat! Telefony maju cez YT klienta podporu castinhu uz v defaulte, na pc mas cez Chrome podporu castingu uz v defaulte.
A toto presne chcu ludia, zoberie Chromecast do vacku, pride na party, zapoji do TV, povie ludom heslo k nemu a zabava sa moze zacat.
Alebo kupi Chromecast, zapoji do TV, nakonfiguruje za 20-30s a pouziva...ziadne trapenie, ziadne ladenie, ziadne bugy. Ovladanie je intuitivne, nauci sa to aj cvicena opica.
Strc niekomu do ruky RPI a povedz na...streamuj co to spravi. 9/10 ludi ti to po chvilke vrati, ze s tym nevedia robit.

Musis k nemu dokupit dalsie prislusenstvo, zdroj

# Staci dobijecka z telefonu :-)

Wifi podporuje len 2.4GHz.

# Ale zase ma LAN :-)
- Moznost zmeny uloziste a to i velikosti, myslim ze RASBerry a Chromecast nejdou primo srovnavat..
* "Komplexnym nastrojom" bych ho nenazval, prave naopak, proto je vhodny i jako studijni pomucka pro deti.

Strc niekomu do ruky RPI a povedz na...streamuj co to spravi. 9/10 ludi ti to po chvilke vrati, ze s tym nevedia robit.

# Staci jen vlozit SD kartu s NOBS, v menu zvolit instalaci, nasledovne se spusti OS tod vse, zpravidla se urcitého OS UP provede sam.

NOOBS - VOLBA OS

[img=https://castman.fr/wordpress/wp-content/uploads/2015/06/OSMC3.jpg]https://castman.fr/wordpress/wp-content/uploads/20 15/06/OSMC3.jpg[/img]

PO INSTALACI JEN ZAKLDNI PRVKY /*Voba jazyka, uloziste etc

[img=https://raspbian-france.fr/wp-content/uploads/2015/04/installer-osmc-1-450x352.jpg]https://raspbian-france.fr/wp-content/uploads/2015 /04/installer-osmc-1-450x352.jpg[/img]

# Prave naopak, 9/10 by to zvladlo ;-)
* Jako alternativa jde pouzit i ANDROID TV, k sledovani TV na misto pouziti BOXu.

Obcas mam pocit, ze mate problem sa odtrhnut od svojho vnimania sveta;o).
Mne stacilo, ked som sa pokusal vysvetlovat ludom Miracast ako im to prislo cele zlozite a nechapali to, takze predstava, ze instalujem o bezneho zakaznika OpenELEC a ukazujem mu jeho obsluhu je pre mna nemyslitelna.
Chromecast bol urceny pre US trh, a preto je jednoduchy a blbuvzdorny a to pozaduje drvviva vacsina zakaznikov aj u nas.
Naopak RPI je genialna vecicka pre mna, pre teba, ci pre kohkolvek, kto je aspon trosku IT zdatny, pretoze si na nej rozbeham cokolvek si zmyslim a jedine obmedzenie bude hw vykon.

Pokial uz mas rozbehanu kombinaciu Miracastu a Androidoveho zariadenia asi nic, ale...
Doma som doteraz pouzival defacto rovnaku kombinaciu, cize telefon + TV a obcas s tym boli problemy hlavne pri pokusoch robit mirroring, kde bud zblbo spojenie uplne alebo dochadzalo k rozsypaniu synchronizacie medzi zvukom a obrazom. Pri Chromecaste sa mi to este nestalo.
Myslim, ze vyhody oproti integrovanym rieseniam som popisal uz v clanku, cize dual wifi, blbuvzdorna instalacia a ovladanie a bezproblemovy chod oproti integrovanym rieseniam od vyrobcov TV.
Mam pocit, ze Chromecast bol vymysleny pre US trh, kde zakaznici neboli schopni rozbehat nieco ako mirroring, ci castovat video cez vstavaneho YT klienta na TV.
Napriklad teraz som skusil u seba doma mirrorovat starsi HTC mobil...vidi Chromecast aj TV, na obe sa napoji, ale obraz vidim len ked vyberiem Chromecast...pritom este donedavna ten mirroring siel aj na TV.
Takze asi tolko.
Edit: Este doplnim, ze fora na nete su plne problemov s prepojenim medzi telefonom a TV, kde sa uzivatelia stazuju, ze telefon bud nevidi ich TV alebo ked sa aj spoji je mirroring velmi pomaly a prave toto som este nezaregistroval u ziadneho pouzivatela Chromecastu.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru