Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Veľký test kamier 2xUNV vs Vivotek

Podarilo sa mi vďaka láskavosti distribútora týchto značiek spoločnosti Koukaam distribution dostať na test 2 kamery značky UNV a aby bolo s čím porovnávať dodal som môj obľúbený Vivotek. Za UNV šlo o lowend UNV IPC3612ER3-PF28-B, co entry model, ale 2Mpix, druhý zástupca bola 4Mpix IPC2324EBR-DPZ28 a za Vivotek som nasadil 4Mpix 8377-H. A ako to celé dopadlo?

UNV IPC3612ER3-PF28-B (optika 2.8mm@F1.8)

Začnime stručným predstavením značky UNV. Táto značka mi nič predtým nehovorila, aj keď podľa ich vlastných slov sú ôsmym najväčším svetovým distribútorom v oblasti kamerových systémov. Takisto sa pasujú za lídra a priekopníka v tejto oblasti s množstvom patentov a vlastných technológií. Uff to sú silné slová na čínsku a navyše pomerne mladú firmu, ale dám im šancu som si povedal.
[http://pc.poradna.net/file/view/28988-kamery1-jpg]
Testované modely v poradí UNV, Vivotek a úplne dole testovaný model UNV (fleg)

Ako prvé som testoval najslabšiu kameru v teste s fullHD, čiže 2MPix rozlíšenim.
Obal v tvare kocky 10x10x10cm príliš veľa optimizmu nevbudzoval. Predsa len som zvyknutý na bullety s oveľa väčšími rozmermi. Po otvorení sa na mňa usmievalo sympatické oko osadené v čape, ktoré sa mi však hodilo dizajnom viac do indooru ako do outdooru.
Kameru som zapojil najprv v izbe a na moje prekvapnie obraz bol oveľa kvalitnejší ako som očakával. Žiadne interpolované, či pseudoHD rozlíšenie, kamera mala naozaj poctivé pixely. Ešte viac ma prekvapilo ako si vie rýchlo poradit s meniacimi sa svetelnými podmienkami, takže prácu s clonou a následne ostrenie hodnotím tiež veľmi dobre.
[http://pc.poradna.net/file/view/28990-unvw625-jpg]
Záber z rána, farby trošku tmavé, ale vidieť jemný nedostatok optiky, viď tmavé miesta v tieni. Možná korekcia cez WDR (fleg)
Začínal som byť nadšený veď predajná cena mala byť len veľmi málo nad 100 eurami. Žeby som konečne našiel schopný fullHD model za viac ako rozumný peniaz?
Bohužiaľ po úvodnom nadšení prišla prvá sprcha v podobe pokusu o komunikáciu s kamerou cez NAT. S webovým rozhraním kamery som síce komunikoval, ale obraz som už nevidel a takisto aplikácia pre Android nevedela kameru pridat do zoznamu. Nakoniec som metódou pokus/omyl prišiel na to, čo všetko potrebuje mať ešte kamera forwardnuté, ničmenej fakt, že som musel po 15 rokov praxe kontaktovať podporu ma sklamal. Mám rád proste veci,ktoré fungujú logicky a na 1x.
Kameru som neskôr umiestnil na stožiar, aby som si overil jej potenciál v outdoore a musím povedať, že ma príjemne potešila. Obraz je dobre nastavený už v defaulte, kamera si dokázala poradiť aj s ostrým protisvetlom a ak prekvapivo dobrý hodnotím aj nočný prísvit.
SW fungoval spoľahlivo, zaujala ma jeho komplexnosť už pri tomto vstupnom modeli.
[http://pc.poradna.net/file/view/28991-unvw1730-jpg       ]
Dennému záberu za jasného svetla nie je veľmi, čo vyčítať. Kamera aj bez protislnečného krytu nestmavla obraz a použitie WDR, či ručná úuprava clony nebola potrebná (fleg)
Sieťové nastavenia je klasika, kamera pdoporuje aj IPv6, 3 DDNS služby, nahrávanie na FTP, zasielanie alertov cez email, či 802.1x autentifikáciu.
Vo video sekcii nájdeme podporu 3 simultánnych streamov, ktoré si užívateľ može nastaviť podľa svojich zvyklostí. Poteši podpora H.265.
Funciu ROI (region of interest) takisto nenájdeme ešte úplne všade, aj keď pri testovaní sa mi jej vplyv na výsledný obraz moc neprejavil.
Čo ma zarazilo bola funkcia people counting, čo znie veľmi zaujímavo, pretože za takéto sw riešenia je treba platiť pomerne drahé peniaze. Bohužiaľ vzhľadom na jej umiestnenie som si jej funkčnosť nemal ako overiť. AK by to však fungovalo bolo by to veeeeľmi zaujímavé pre určité typy prevádzok.
[http://pc.poradna.net/file/view/28992-unvw2201-jpg     ]
Nočný prísvit dodržal deklarovanú vzdialenosť, aj keď z testovaných modelov bol jednoznačne najslabší. (fleg)
Výrobca deklaruje 30m prísvit, čomu som zo začiatku moc neveril. Predsa len tá cena, navyše som videl len jednu diódu..ale oni fakt nekecali a prísvit vidí na tých 30m reálne. Pri porovnaní s ostatnými sa však negatívne prejavil malý počet diód a ich úzke smerovanie. Napriek tomu použiteľné.

Záver

Keby sa má niekto spýta, či mu tento model od UNV odporúčam moja odpoveď znie áno, pretože za tie peniaze tá kamera naozaj stojí. Všetko, čo som na nej skúsil fungovalo, takisto aplikácia pre mobil od výrobca je cca rovnakej kvality ako iné, čiže použiteľná. RSTP stream fungoval takisto uspokojivo. Optika nebola bez chyby, ale keď ju porovnám s podobnými modelmi v rovnakej cenovej kategórií je jednoznačne to najlepšie čo som videl.
Na záver chcem poďakovať spoločnosti Koukaam za zapožičanie kamier UNV.
[http://pc.poradna.net/file/view/28993-koukaam -jpg]
www.koukaam.se

Předmět Autor Datum
U nás se sice prodává za cca 3600 peněz českých (což je proti 100 éčkám o dost víc), ale na ten obra…
mif 23.06.2017 16:08
mif
Kamera je este stale na stoziari mozem ti poslat pristup priamo na nu ak chces.
fleg 23.06.2017 17:59
fleg
Určitě. Hoď mi to, pls, na PM.
mif 23.06.2017 18:56
mif
Já se chci taky podívat, co děláte..... :-D Ne, dělám si srandu :-D
Flash_Gordon 28.06.2017 11:36
Flash_Gordon
Ahoj, diky za test! Já s kamerami začínal přes nějakou čínskou no name, neuměla ukládat video, šíle…
aki 29.06.2017 18:23
aki
Hik sa berie uz ako zavedena znacka a prave UNV by mala byt jeho priamou konkurenciou. Podla toho, c…
fleg 29.06.2017 18:52
fleg
Diky za tip! Planuju nakup jeste treti kamery, tak zvazim... A.
aki 29.06.2017 18:57
aki
Ono najhorsie je asi kombinovat rozne znacky kamier, pretoze ja si osobne neviem celkom dobre predst…
fleg 29.06.2017 19:10
fleg
jojo souhlas... Ten cinskej shit (zjistil jsem, ze jde o MHK N701LP) nakonec komunikoval jen s vsftp… poslední
aki 29.06.2017 19:22
aki

Ahoj, diky za test!

Já s kamerami začínal přes nějakou čínskou no name, neuměla ukládat video, šílená administrace. Víceméně ji používám jako další IR přísvit :)

Pak jsem si postupně pořídil dvě kamery

HIKVISION DS-2CD2120F-I (2.8mm) 2MP (3000 Kč)

HIKVISION DS-2CD2042WD-I (4mm) 4MP (5000 Kč) - chtěl jsem zkusit větší rozlišení

a maximální spokojenost, včetně samba ukládání videa na 1TB HDD připojenému k RTN18u.

Jen mám trochu problém s forwardem portů na veřejnou IP, sice vše funguje, ale načtení stránky s videem trvá dost dlouho. Přes mobil OK (aplikace iVMS-4500). Tahám to přes ten RTN18u a UBNT, spíš je chyba někde ve mně, zas tak problematice nerozumím.

A

Ono najhorsie je asi kombinovat rozne znacky kamier, pretoze ja si osobne neviem celkom dobre predstavit ako spravujes viacej kamier bez DVR/NVR. Nahravanie na Sambu, kartu, ci FTP staci pri 2-3 kamerach, ale potom sa stane otravnym.
Samozrejme mame tu dnes ONVIF, ale ak si potom spocitas ceny za licencie tak zistis, ze to co si usetril na kamerach sa ti skaredo vratilo pri pokuse dat to cele pod "jednu strechu". Ak si si uz vybral Hik zostan pri nom.
Hik je sice pouzitelny, ale do firmy by som si ho nedal...na dom...no mozno;o).

jojo souhlas... Ten cinskej shit (zjistil jsem, ze jde o MHK N701LP) nakonec komunikoval jen s vsftp na Raspberry.

Mám to jen na dum, dvema kamerama pokryvam zahradu a jeste chci jednu na prijezdovou cestu. Mas pravdu, pro jednu kameru navic bude opravdu lepsi znacku nemenit, uz jen kvuli te celkem povedene HIK Android aplikaci.

Akorat me v noci se**u pavouci a pavuciny ]:)

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru