Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Naprogramujte si vlastní android aplikaci (bez znalosti Javy)

Protože to některý z vás evidentně zaujalo, trocha info navíc (možná se budu někde opakovat):

1) Napsanou "webovou" aplikaci, tj. HTMl + CSS + Javascript lze pomocí XDK převést do jako-nativní podoby nejen pro android, ale i pro iOS, Windows 8, Windows Phone 8, Tizen, Amazon, Nook. A to z jednoho a toho stejného zdrojového kódu (HTML + CSS + Javascript).

Opravdu doporučím XDK, ušetříte si nervy a čas, věřte mi.

2) Vhodný CSS framework je např. Ionic - je aktivně vyvíjen, má finanční podporu, k dispozici fórum.
Jak použít komponenty a jak graficky vypadají na telefonu si lze prohlédnout v sekci Components.
Nebo velmi populární Bootstrap.

3) Místo klasického programování v Javascriptu doporučím knihovnu AngularJS - existují tutoriály na youtube pro začátečníky (vážně to stojí za to).

4) Výpočetní výkon těchto hybridních aplikací nedosahuje výkonu nativních, ovšem jako uživatel běžné aplikace nepoznáte rozdíl, takže je to reálně použitelné (tam, kde není požadován vysoký výpočetní výkon).

5) Lze použít téměř vše z nového HTML5, tj. téměř vše co umí moderní prohlížeč může umět i takto napsaná aplikace. Dají se použít obrázky PNG, vektorová grafika SVG, bitmapová grafika canvas...

6) Automaticky funguje otáčení při otočení mobilu/tabletu, mám na mysli orientace na výšku či na šířku; nebo si lze v aplikaci vynutit orientaci bez ohledu na fyzické otočení mobilu/tabletu. Pokud by např. aplikace divně vypadala v landscape mode, dá se vynutit vždy portrait mode (a naopak).

7) Aplikace může běžet jako fullscreen, tj. zabere celou plochu displeje; nebo v normálním režimu, kdy je vidět horní stavový řádek.

8) Nevím jak to řeší XDK, ale v ostatních ývojových prostředích lze ovlivnit překlad aplikace jako debug nebo release. Debug umožní klasické debugování.

9) Pokud by to někdo dotáhl až k publikování na Google Play (o ostatních platformách nic bližšího nevím), po formální stránce je téměř jakákoli aplikace OK a bez problémů publikovatelná. Žádnou zvláštní lidskou kontrolou (pravděpodobně!) neprochází.

10) HTML soubor nemusí být jen jeden, může jich být klidně víc; akorát se pak musí nějak uspokojivě vyřešit chování aplikace při stisknutí android tlačítka Zpět.

11) Použít androidí funkce umožní jak Crosswalk tak i Cordova, přičemž XDK podporuje určité verze jak Crosswalku tak i Cordovy.
Dají se pak použít vibrace, poloha GPS, telefonní seznam, atd. Zpřístupní se androidí funkce v Javascriptu, takže se pak prostě zavolá javascriptová funkce a je to :-)
Používají se jednotlivé pluginy, pro Cordovu např.:
battery status
camera
contacts
device
file
geolocation
media
Neustále vznikají další pluginy.

12) Dovolím si sem vložit odkaz na tři moje aplikace publikované na Google Play, pro představu jak to vypadá a jak to funguje:
a) Obvod, obsah, objem
b) bin dec hex
c) Vektory 2D

13) Do přílohy přikládám zazipovanou složku www, která obsahuje nezbytné soubory (+ framework Ionic), takže v případě zájmu můžete rovnou zkusit něco vytvořit :-)

Dotazy rád zodpovím :-)

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články