Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Energetická chytrá sít

Ne že bych s tebou nesouhlasil, ale:

- o termojaderné fúzi se hovoří už roky jako o technologii, která je "za rohem" (to jsem četl už jako děcko před 30 lety třeba v ABC), ovšem realita je hodně střízlivější..

- přetoky z Německa, ohrožující stabilitu české přenosové soustavy, tu jsou už dnes, a to Němci pomalu zjišťují, že sever té energie vyrobí více a naopak jih jí zase více spotřebuje

- problém tzv. chytrých sítí je právě jejich nepredikovatelnost, obvykle to je tak, že z pohledu přenosové soustavy všichni vyrábějí a nebo naopak všichni spotřebovávají, tj. kromě složitého sfázování všech těchto zdrojů (což ovšem dnes už dokážeme asi levně a jednoduše řešit) je třeba pro přenosovou a zejména "výrobní" soustavu (tedy elektrárny) kromě zálohování sumy těchto zdrojů (a už to je docela problém) zajistit také i jejich akumulaci (a to je problém ještě větší). Protože jediným rozumným akumulátorem takového rozměru jsou zatím jen přečerpávací elektrárny. Z mého pohledu jednoduše chybí lokální "akumulátory" na úrovni vesnic, měst a okresů.

- a poslední argument s tím souvisí, jedná se o onu "záložní" kapacitu velkých výrobců. Ta bude muset být rovna přibližně sumě těchto malých zdrojů. Uhelky to být nemohou, jejich běh se nedá dobře regulovat, stejně jako atomky (tam je to už trochu lepší a určitá regulace možná je), takže z velkých zdrojů zůstávají jen hydroelektrárny, včetně těch přečerpávacích. A tam jsme na tom hodně špatně..

Jinak ale velmi povedený článek! ;-)

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články