Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Nahrávání obrazovky s využitím bezeztrátové interframe komprese videa

Rád bych vás upozornil na verzi 1.2, která přináší významné změny.

Porovnávání celých pruhů mezi snímky - pokud jsou stejné, nekódují se vůbec. Výsledkem je hlavně vyšší rychlost. Kódují a dekódují se pouze ty pruhy, ve kterých nastaly změny.

Kontrola sekvence rozdílových snímků - nyní je možný přímý import do Vegas Pro/Movie Studio a všech editorů, kde předtím docházelo k artefaktům. Tato chyba se stále týká jiných interframe kodeků, např. i ztrátového Xvid. CamStudio totiž ukládá video nestandardním způsobem (nejspíš vkládá nulové snímky, aby byla dodržena snímková frekvence) a některé editory pak video nedokážou správně dekódovat. Vlastní kodek nyní přiděluje rozdílovým snímkům pořadové číslo a při dekódování správnou posloupnost kontroluje. Snímky, které v pořadí nenásledují hned za sebou, nejsou dekódovány. To umožní kodeku obstát i v situacích, kdy se editor snaží dekódovat nulové snímky, nebo snímky ve špatném pořadí. Máte-li nějaké nahrávky a chcete je importovat do Vegas, stačí je překódovat novou verzí kodeku (např. v programu VirtualDub). Ke ztrátě kvality nedojde, protože jde o bezeztrátovou kompresi (dá se to teoreticky provádět do nekonečna). Všechny nové nahrávky již půjdou importovat přímo.

64-bitová verze kodeku - k dispozici je od verze 1.11. ale až nyní lze naplno využít a nahraná videa přímo importovat do 64-bitových editorů, jako je Vegas (viz. předchozí odstavec).

Opravena chyba při odinstalaci - v seznamu programů se vytvoří dva záznamy pro 32-bitovou a 64-bitovou verzi. Odinstalovat je možné každou samostatně.

Kvůli stále nefunkčnímu uploadu na SourceForge jsem dal kodek ke stažení na fakultní web. Je to dočasné řešení. Odkaz zde:
http://www.stud.fit.vutbr.cz/~xkafka00/

Má další práce na kodeku bude spočívat v optimalizaci rychlosti komprese a dekomprese. Představa je taková, že bych tomu přizpůsobil téma diplomové práce. Zatím to ale není jisté.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články