Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Záchrana smazaných souborů (dat) z harddisku (aktualizováno)

Pracuji na reklamacích v jedné nejmenované firmě a nevycházím z údivu, co se týče "gramotnosti" ohledně uchovávání dat. Velká část lidí se velmi diví, když jim řeknete, že v rámci reklamace jim nezachráníte jejich data (ať už se jedná o vadný hdd v notebooku nebo externí disk) a že servis žádným způsobem data na hdd neřeší a vadný disk zkrátka, pokud je to v rámci záruky a není poškozený uživatelem, mění kus za kus. Nedokáží pochopit, že záruka je pouze na hardware a záchranu dat (faktura z DataHelpu na 17kkč) jim vážně neproplatíte jako náklad vzniklý v souvislosti s reklamací.
Chápal bych to u "běžných", IT nepolíbených lidí, kteří počítač používají jako např ledničku nebo televizi. Když vám ovšem dramaticky oznámí majitel firmy, že na tom jsou veškerá důležitá firmení data, jejichž ztráta pro firmu reálně znamená škodu jdoucí do desítek tisíc...navíc při poznámce, že jistě někde existuje záloha, ukáže prstem na zmiňovaný externí hdd, který máte na stole a ve kterém jen tiše cvaká.
Přiznám se, že mám někdy těm lidem sto chutí řct, že za blbost se platí a pro příště již budou jistě, co se týče ochrany pro ně cenných dat, obezřetnější. Leč nikoliv, lidé se dle obecně braného nedělí na ty, kteří zálohují a o ty co o data ještě nepřišly, ale také o "střelce" kteří o data přijdou a když jdou po výměně hdd v notebooku za 4 měsíce řešit to samé, seřvou vás, že v rámci vstřícnosti byste jim měli data zachránit, protože přece nepočítali s tím, že se disk může odebrat do křemíkového nebe opět.
Občas také někdo přijde s tím, že disk sice reklamuje, ale že chce, abychom disk před ním na místě zničili, jelikož tam má citlivá data. Na můj komentář, že se musí rozhodnout, co je pro něj pritorita a že my abychom za ten disk dostali nový či peníze, tak jej rozmlátit nemůžeme, reaguje kupodivu často podrážděně... Stejně jako v případě, že má někdo "pokušení" rozloupnout externí hdd kvůli záchraně dat, načež mu sdělím, že tím přijde o záruku - "hmm, no tak já to budu asi reklamovat", ačkoliv předtím měl srdceryvný proslov o cenných datech na disku.
Abych se taky lehce vyjádřil k článku - pokud pro někoho mají data byť jen minimální hodnotu a pro jejich záchranu si potřebuje najít návod, jak na to - vykašlete se na to a dejte to někomu kdo tomu rozumí. Ať už se jedná o známého, co se v PC skutečně vyzná (nemám tím namysli rádobyajťáky), nebo odborníka na záchranu dat, drtivá většina uživatelů svými pokusy natropí více škody, než užitku

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články