Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Články na Poradna.net

A máme články, ktoré nám tu dlho chýbali! Dnešným dňom rozširujeme poradňu o články, ktoré môže vkladať nielen pár vyvolených ľudí, ale všetci registrovaní používatelia Poradna.net. O všetkých podrobnostiach sa dočítate v našom prvom článku. Prajeme vám mnoho kvalitných článkov!

Ako to funguje?

Články môžu vkladať všetci registrovaní používatelia. Pod zoznamom článkov je umiestnený odkaz Vložiť nový článok, pomocou ktorého sa dostanete k rozhraniu pre vkladanie článkov. Vloženie článku sa od vloženia príspevku do poradne príliš nelíši, ale nejaké rozdiely tu predsa len sú.

Pod článok sa ako autor môžete podpísať svojim menom či pseudonymom odlišným od prezývky, ktorú používate. Nemusíte sa však báť, že čitatelia nezistia, pod akou prezývkou vystupujete, pretože meno autora článku bude zároveň odkazom do Vášho profilu. Ďalšim rozdielom, ktorý si určite všimnete, je, že ešte nad priestorom pre samotný článok sa dá vložiť krátky text. Toto miesto je určené pre perex, pomocou ktorého uvediete čitateľa do článku. Dobre využite tento malý priestor, pretože práve pomocou perexu môžete na svoj článok upútať čitateľa v krátkom zozname článkov.

Vloženie článku neznamená jeho okamžité zverejnenie a ani záruku, že článok zverejnený bude. Najprv prechádza článok schvaľovaním, ktorého súčasťou je napríklad aj korektúra preklepov. Ak teda vložíte nový článok, môžete ho ešte upravovať, ale len do tej doby, kým sa nezačne jeho schvaľovanie. To však neznamená, že po vložení článku už nemôžete nič robiť. Pod článkom môžu pribúdať poznámky, ktoré môžu vidieť a vkladať len moderátori a autor článku. Môžete sa tak dozvedieť názory na Váš článok a zúčastniť sa celého procesu prípravy na jeho zverejnenie. Ku svojim nezverejneným článkom sa budete môcť dostať prostredníctvom odkazu Správa článkov, ktorý po vložení článku pribudne na stránke so zoznamom článkov hneď vedľa odkazu pre vloženie nového článku.

Formátovanie člankov

S textom v článku sa pracuje podobne, ako pri vkladaní príspevku do poradne. Jedným z rozdielov je to, že text môžete rozdeľovať do odstavcov pomocou prázdneho riadka. Ak teda píšete nejaký text a chcete začať ďalši odstavec, stačí dvakrát stlačiť Enter. Pri písaní textu článku však môžete použiť aj iné značky, pomocou ktorých odlíšite napríklad odstavce od nadpisov. Rôznymi možnosťami, ktoré máte k dispozícii, sa zaoberajú nasledujúce odstavce.

Nadpisy

Nadpisy môžu byť rôznej úrovne od 2 do 5. Slúžia pre ne značky h2, h3, h4 a h5. Nadpis prvej úrovne, pre ktorý by slúžila značka

h1

, je vyhradený pre názov článku a v samotnom obsahu článku nemôže byť použitý.

Značky pre nadpisy sa berú do úvahy len vtedy, ak ohraničujú celý odstavec. V samotnom odstavci nemôžu byť použité, a preto sa v takom prípade neinterpretujú.

Príklad:

Nadpis štvrtej úrovne

Nadpis piatej úrovne

Vstup:

[h4]Nadpis štvrtej úrovne[/h4]

[h5]Nadpis piatej úrovne[/h5]

Zoznamy

Sú povolené nečíslované zoznamy a definičné zoznamy.

Príklad:

- prvá položka
- druhá položka

prvá položka:
to je tá prvá v poradí
druhá položka:
táto je naozaj druhá

Vstup:

- prvá položka
- druhá položka

prvá položka:
  to je tá prvá v poradí
druhá položka:
  táto je naozaj druhá

Odkazy

V článku sú automaticky rozpoznávané odkazy. Okrem toho je možné pomocou značky url vložiť aj odkazy s ľubovoľným textom.

Príklad:

Počítačová poradňa, pc.poradna.net

Vstup:

[url=http://pc.poradna.net]Počítačová poradňa[/url], [url]http://pc.poradna.net[/url]

Citácie a zdrojové kódy

Pre citovanie je určená značka quote (prípadne cite).

Príklad:

citácia

Vstup:

[quote]citácia[/quote]

Pre zdrojové kódy sú určené značky code, csharp, pascal, javascript a php. Okrem značky

code

všetky zvýrazňujú syntax podľa príslušného jazyka.

Značky pre zdrojové kódy môžu ohraničovať celý odstavec a tiež môžu byť použité aj v samotnom odstavci. V prípade, že ohraničujú celý odstavec, zachovajú sa v ňom všetky biele znaky: medzery, tabelátory a nové riadky,

Príklad:

var test = 0;

Vstup:

[javascript]var test = 0;[/javascript]

Ďalšie možnosti

V texte tiež môžete zvýrazňovať niektoré časti pomocou značiek b a i a vkladať obrázky pomocou značky img rovnako ako pri vkladaní príspevkov do poradne. Tiež môžete vkladať aj všetky smajlíky, lepšie však bude, keď sa ich použitiu v svojom článku vyhnete.

Aké články zverejníme?

Článok by sa mal dotýkať oblasti, ktorou sa zaoberá poradňa. Aj preto sú kategórie pre články rovnaké ako v nej. Čomu presne sa budete venovať je len na Vás - môžu to byť napríklad návody alebo recenzie. Články nie sú honorované, odmenou môže byť zatiaľ len Váš podpis pod článkom zverejneným na Poradna.net a spokojnosť ľudí, ktorým Váš článok pomôže.

Předmět Autor Datum
a toto je komentar. :-p
IgorK 24.09.2006 22:24
IgorK
1. Aké dlhé môžu byť články? 2. Čo prípadné aktualizácie a iné úpravy po zverejnení?
msx. 24.09.2006 22:34
msx.
1. Články môžu mať 50 000 znakov, čo je dosť - podľa mňa je to prakticky neobmedzene. 2. Aktualizáci…
los 24.09.2006 23:22
los
Da se sem nekam napsat o jaky clanek by mel navstevnik zajem? Proste kde by se dalo rict o namet. Ta…
Radek 04.10.2006 19:00
Radek
Takáto sekcia tu naozaj ešte nie je, ale je to dobrý nápad. Potrebujeme ešte stránku, kde by bolo vi… poslední
los 05.10.2006 10:50
los

Da se sem nekam napsat o jaky clanek by mel navstevnik zajem? Proste kde by se dalo rict o namet. Takova sekce tady asi zatim neni, ze? Myslim neco jako prani a treba hlasovani o cem by mohl byt nejaky dalsi clanek napriklad od nektereho z moderatoru. Mel bych zajem o jednu konkretni vec a myslim, ze by to zajimalo spoustu dalsich amateru.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru