Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Windows XP, Live verze

Upravená verze Windows XP, která se neinstaluje, ale rovnou bootuje z CD nebo disku (interní, externí, flashdisk). Je určena zejména pro záchranu dat, ale lze ji použít i pro běžnou práci.

Operační systém Windows XP se musí nejdříve nainstalovat a doplnit o důležité ovladače pro konkrétní počítač, na kterém poběží. Existuje však i upravená verze Windows XP, tzv. live verze, která nabootuje téměř na všech počítačích. Nejčastěji se používá na CD (tj. bootuje se z CD) - ovšem nabootuje již "živý" operační systém. Další možností je použít místo CD např. externí usb pevný disk, nebo flashdisk (lze dokonce použít i přímo interní pevný disk).

BartPE versus Windows PE
Microsoft vydává pro některé významné firemní zákazníky Windows PE. To je také live verze, ovšem určená výhradně k instalaci "skutečných" Windows XP.

Protože Windows PE není pro většinu uživatelů dostupná, rozhodl se Bart Lagerweij vytvořit si svou vlastní verzi. To se mu úspěšně povedlo. Jeho program se jmenuje PE Builder a jím vytvořená live verze Windows XP se nazývá BartPE (www.nu2.nu/pebuilder). K vytvoření live verze se použijí soubory z instalačního CD Windows XP SP1 nebo SP2.

Jak vytvořím live verzi, tzv. BartPE?
Stačí si stáhnout program PE Builder ze stránky pebuilder, rozbalit ho do kořenového adresáře disku C: (tj. C:\pebuilder3110a) a následně spustit program pebuilder. Příjemné je, že program dokáže komunikovat česky i slovensky (měl by identifikovat české nebo slovenské prostředí vašich Windows XP a po jeho zavření a opětovném spuštění komunikovat česky nebo slovensky). Zadáme cestu k instalačním souborům Windows XP SP1 nebo SP2 (kvůli rychlejšímu přístupu je vhodné je předtím z CD zkopírovat někam na pevný disk). Pak ještě zadáme složku, kam má být provedeno "sestavení" BartPE, a zda si přejeme vytvořit pouze ISO soubor (vhodné pro testování BartPE ve virtuálním počítači, např. VMware) nebo ho rovnou vypálit na CD-R či CD-RW.

BartPE je poněkud strohé, není v něm Explorer (Průzkumník), nemá klasickou nabídku Start a není určen pro běžnou práci (byl vyvinut jako záchranné CD). Místo BartPE můžete použít Reatogo (viz dále), které přináší prostředí prakticky shodné s prostředím Windows XP.

Jak rozšiřovat funkce BartPE?
Zatím jsme si neřekli, že BartPE je do velké míry modifikovatelné pomocí tzv. pluginů ("zásuvných modulů"). Několik pluginů je součástí balíčku PE Builder. Další je nutné vyhledat na internetu. Některé pluginy obsahují kompletní nastavení (tj. zápis do registru, přidání položky do menu i všechny soubory), většina pluginů však soubory neobsahuje a je nutné mít takový program (pro který chceme plugin použít) nainstalován.
A k čemu vlastně takový plugin slouží? Samotné BartPE je poměrně "chudý" systém, určený opravdu jen k servisním účelům. Pokud nám chybí nějaký program, který bychom rádi v BartPE použili, je nutné ho přidat právě prostřednictvím pluginu.

Reatogo aneb nadstavba nad BartPE, grafické prostředí shodné s Windows XP
Reatogo (www.reatogo.net) je komplexní balíček, jakási nadstavba nad BartPE. Umožňuje neuvěřitelnou konfigurovatelnost, přidává Průzkumníka, plochu, nabídku Start, hlavní panel, skinovatelnost a spoustu dalších možností.

Reatogo se opět rozbalí do kořenového adresáře disku C: (tj. C:\Reatogo-240), podmínkou však je, aby souborový systém disku C: byl NTFS a instalační soubory musí být Windows XP SP2 (nestačí SP1).

Po spuštění provede Reatogo lokalizaci (tj. po vytvoření Reatogo budeme mít kompletní české/slovenské prostředí), která sice trvá relativně dlouho, zato se však provede pouze při prvním spuštění. Začátečník by se mohl trošku ztrácet v množství tlačítek, která program nabízí pro konfiguraci. Stačí však použít výchozí nastavení, spustit integrovaný pebuilder (přejmenovaný na reatogo builder) a pokračovat stejným způsobem, který je popsán výše.

Odměnou za použití Reatogo bude výrazně příjemnější grafické prostředí. Reatogo se dá použít nejen jako záchranné CD, ale i jako záložní operační systém pro běžnou práci. Existují pluginy pro Operu a připojení k internetu (přes síťovou kartu, GPRS, ...), pro OpenOffice.org, Adobe Reader, Nero a desítky dalších aplikací (jako např. úprava registru, antiviry, diagnostický SW atd.).

Kompletní lokalizaci programů i nápovědy do češtiny a sloveštiny připravil Craftcom team, který vás tímto zve na ryze české a slovenské stránky o (nejen) BartPE a Reatogo, které jsou na adrese www.craftcom.net. Součástí webu je i fórum.

Autor článku, Pavel Kříž, je jedním z členů Craftcom Teamu.

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné komentáře.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru