Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem 10 dôvodov prečo používať Operu

Hneď na úvod chcem poznamenať, že tento článok nemá za úlohu vyvolať nejaký flame a dohady, ktorý prehliadač je najlepší, pretože najlepší prehliadač neexistuje. Tento článok chce predstaviť pre niektorých možno neznámy prehliadač a prezentovať 15 ročné autorove skúsenosti v každodennom používaní tohto prehliadača.

Osobne mi Opera vyhovuje najviac z mnou skúšaných prehliadačov, či už kvôli stabilite, inováciam, funkciám alebo memory managmentu. Hoci som sa vyjadril, že najlepší prehliadač neexistuje, pre mňa proste najlepší je. Namieste je teda otázka prečo má Opera tak mizivé podiely na trhu browserov? Môže za to nešťastný managment Opery, kde by sa chlapci zo spoločnosti mohli učiť ako sa robí správny marketing od mládencov z Mozilla Corporation, ktorý dokázali s FF malý zázrak v priebehu pár rokov. Navyše mám pocit, že Opera silne podcenila linuxový segment, kde ju už vytlačil FF a jej podiel je ešte menší ako na Win platforme.
Len ako perličku uvádzam, že Opera je nadštandardne populárna na poradni a používa ju cca 10 percent užívateľov. Bežný priemer vo svete býva na úrovni 4-5 percent.

1.Memory managment

Ešte v časoch keď FF neexistoval a Opera bojovala o miesto na trhu s IE a dožívajúcim Netscapom ma zaujala svojím memory managmentom. V dobe, keď sa za každý MB draho platilo bolo úžasné mať otvorených viacero stránok a nenútiť tým svoj OS ku kolapsu. Dnes, keď majú na prvý pohľad moderné PC už pamäte dostatok tento dôvod stráca na váhe, ale aj tak poteší keď vám prehliadač dokáže ušetriť pár stoviek MB RAM. Konkurencia sa síce tiež zlepšuje (hlavne FF), ale kto robil dlhodobo s desiatkami tabov (stránok), ktoré bežali nonstop 15-20 dní vie, že tento rozdiel býva výrazný. Uvediem príklad. Windows XP SP3 uptime 9 dní, Opera 11.01 so 60 tabmi zaberá 425MB, FF 3.6.15 s 5 tabmi „žerie“ 251MB. Z empirických skúseností môžem potvrdiť, že FF po zapnutí drží chvíľku krok s Operou, ale s pribúdajúcim uptimom začína výrazne strácat. Na záver treba podotknúť, že pod prácou s RAM rozumieme jej dlhodobý mamagment, samozrejme tesne po otvorení cca 60 tabov Opera zaberie asi 200MB a FF tesne po otvorení 5 tabov cca 100MB. Čím dlhšie však so stránkami pracujete, tým viac sa ukazuje rozdiel v prístupe k RAM. Samozrejme ak niekto bude namietať, že on prehliadač nemal nikdy otvorený 20 dní v kuse alebo, že nepracuje so 60 tabmi naraz a pritom má v PC 4GB RAM je jasné, že je mu jedno ako sa jeho prehliadač správa voči RAM.

2.Stabilita

Nebudem sa tu nejako obšírnejšie rozpisovať, uvediem len fakty. Operu používam dennodenne prakticky už od jej vzniku. Určite boli slabšie verzie, resp buildy, ale vo všeobecnosti môžem konštatovať, že výrazne viac zaťažovaná Opera padá u mňa v priemere menej ako minoritne (hoci neustále) používaný FF. Navyše FF používam takmer bez doplnkov, ktoré by mohli znižovať jeho stabilitu. Je zvláštne keď mi občas niektorí useri hlásia ako im Opera blbne alebo padá, pretože som na nej pracoval už na rôznych HW konfiguráciach a nikdy som takéto problémy nemal. Asi sú občas veci medzi nebom a zemou, ktoré nemá zmysel riešiť.

3.Rýchlosť

Donedávna silná zbraň Opery a operobijcov na fórach, ktorá sa už jemne stiera po upgrade FF vo verziách 3.x a príchodu ultrajednoduchého a rýchleho Chrome. Napriek tomu je rýchlosť silná prednosť Opery, v súčinnosti s memory managmentom určujú Operu ako jasnú voľba na staršie pc so slabším procesorom a menšou pamäťou, kde chodí Opera viditeľne svižnejšie ako majoritné prehliadače. V tomto je však slušne šlape na päty ochudobnený Chrome. Subjektívne mám pocit, že Opera chodí rýchlejšie aj na novších mašinkách, ale tento pocit je naozaj čiste subjektívny.

4.Bezpečnosť

Opera je minoritný prehliadač a ako taký ťaží z tejto výhody v oblasti bezpečnosti. Z praxe môžem potvrdiť, že tam kde som nasadil Operu ako náhradu za IE a kde predtým boli neustále problémy so spywarom a vírusmi poklesli problémy na minimum. Samozrejme žiaden prehliadač na svete neochráni pc pred ľudskou hlúposťou a dobrý antivír je pre každého BFU nutnosťou, ale fakt, že web-side scriptov zneužívajúcich nejaký bug v Opere je na svete minimum na rozdiel od scriptov zneužívajúcich diery v IE je neodškriepiteľný. Dokonca si dovolím tvrdiť, že v kombinácii s obmedzeným účtom a antivírom dokážeme BFU poskytnúť maximálne možnú ochranu.

5.Miera inovácii

V tomto si dovolím tvrdiť je Opera jednoznačným lídrom na trhu. Občas mám pocit, že vývojári iných browserov akoby čakali čo nové prinesie Opera, počkajú chvíľku ako sa zachová trh a potom to sproste okopírujú. Keby Opera razila cestu do pekiel, ktorou ide napríklad MS a súdila sa o každú inováciu, ktorú priniesla asi by sme každý mesiac zažili nejakú novú žalobu. Výpočet toho, čo všetko priniesla Opera by bol dlhý, snahu a empatiu jej vývojárom však rozhodne uprieť nemôžeme. Len námatkou...sessions, speed dial, tabbed browsing, tab stacking, Opera unite...

6.All in one

FF si mnoho ľudí pochvaľuje práve kvôli jeho add-on aplikáciam, na druhej strane tvrdia, že bez nich je nepoužiteľný. Toto sa vám v Opere nestane. Už v základnom prevedení ma Opera takmer všetko, čo by mohlo zaujímať bežného usera. Samozrejme niekto môže namietať, že FF ma milión add-onov a každý si ho môže upraviť k obrazu svojmu. Ale naozaj si každý user potrebuje upravovať prehliadač? Odpoveď znie zďaleka nie. Na druhej strane prečo nevyužiť natívne skvelý speedial, tab stack, ci Opera Unite? Samozrejme funkcií je oveľa viac, ale nie každý využije každú (Opera mail, irc klient, torrent klient...atď).

7.Iné platformy

Asi jediná oblasť, kde sa Opera naplno presadila. V nedávnej minulosti bola Opera mini (mobile) jasnou voľbou, či už sa jednalo o obyčajný mobil, pda, tablet, alebo smartphone. Situácia sa začala meniť, napriek tomu odporúčam použitie Opera mobile na každom mobilnom zariadení. Okrem stabilné browsera, ktorý „nezabije“ váš hw získate vďaka Opera Link synchronizáciu s nastavením svojho browsera na pc či nb. Kto používa viacero zariadení pri práci vie, že synchronizácia je jedna z najdôležitejších vecí a iba Opera vám ponúka niečo, čo vám bude fungovať proste všade (dokonca aj na Apple zariadeniach). Čo viac si želať? Máte pocit, že toto je koniec? Nie je.
Opera sa presadila aj na trhu herných konzolí a pravdpodobne zachytí aj nový trend, nasadzovanie browserov natívne do TV, satelitných prijímačov a pod. Sony už myslím ohlásil integráciu Opery do nových sérií svojich LCD a plaziem a prebehli už aj testy u satelitných výrobcov (bohužiaľ, čo som testoval bolo dosť nepoužiteľné, ale vinou výrobcu satelitného kompletu).

8.Integrovaný mail klient

Opera má pomerne kvalitného email klienta zabudovaného priamo v sebe, samozrejme nie každému musí vyhovovať, ja sám používam už roky skvelý TheBat!, ale je to určite funkcia navyše, ktorá poteší. Pokiaľ ste po prechode z XP na Win7 stratili možnosť používať svoj obľúbený Outlook express je možno práve pre vás Opera mail tá správna voľba.

9.Widgets

Tak akoby som spomenul medzi hlavné výhody konkurenčného FF jeho add-ons nesmieme zabúdať na to, že to isté len v menšej miere poskytuje aj Opera. Osobne som nikdy žiaden widgets nepotreboval, ale par som ich skúsil a kto má záujem „tuniť“ svoj browser môže sa vyblbnúť do sýtosti.

10.Trhové mechanizmy

Vždy som mal rád menších výrobcov, menšie projekty, pretože nebyť malých, tak by sa veľkí nikam nehrnuli a vývoj by mohol ustať. Nakoniec každý ekonóm vám povie, že konkurencia je základom dobrého trhového hospodárstva. Istú dobu sme všetci používali len jeden prehliadač, našťastie tá doba je už za nami a dnes si máme z čoho vybrať. Tým, že používam minoritný prehliadač istým malým podielom prispievam k tomu, aby trh zostal zdravý tak ako je doteraz a aby mu nekraľoval jeden, či dva prehliadače.

Záver

Na záver chcem povedať, že samozrejme nezatracujem ani iné prehliadače, sám vďaka add-onom používam FF kvoli pár stránkam, kde mi výrazne uľahčujú život a alternatíva v Opere proste nebola, ale chcel som predstaviť Operu širšej verejnosti ako veľmi kvalitný browser, častokrát zbytočne opomíjaný. Ono je veľmi smutné, keď si často zákazníci stotožňujú internet „s tým modrým éčkom na ploche“ a keď ani netušia o tom, že existujú aj iné minimálne rovnako kvalitné alternatívy. Takže do zOperovania priatelia.

Předmět Autor Datum
Ja bych jen do clanku dodal, ze i OPera uz ma ty "skvele a nutne" doplnky. extensions a pak treba ta…
Radek 08.04.2011 09:43
Radek
ohladom inovacii....hlavne ze addony zaviedli len pred nedavnom....takze okrem linuxu ja povazujem a…
Faild 09.04.2011 21:58
Faild
Ale uz spoustu let maji uzivatelsky JS, ktery v mnoha pripadech nahradi addony-extensions. To ti asi…
Radek 09.04.2011 22:32
Radek
Celkom by ma zaujimalo co skopirovala poradna.net od zive.
fleg 09.04.2011 23:11
fleg
to nebylo kopirovani ze zive, to byl presun. !!!
RedMaX 09.04.2011 23:19
RedMaX
Poradna.net se zakládala i z toho důvodu, že na živě se chystali ukončit poradnu se stromovou strukt…
Zarniwúp 10.04.2011 20:03
Zarniwúp
mě teda přijde phpBB přehlednější než poradna. Sorry.. Dám příklad, vlákno o stovce příspěvků, někdo…
Redsnake 13.04.2011 11:06
Redsnake
Si nastav upozornění na e-mail ve vláknech kde odpovím a nemusíš dohledávat nic. Nic ti neunikne, v…
Kráťa 13.04.2011 11:31
Kráťa
Ještě to tak, upozornění na e-mail z diskuzí. To už bych nedělal nic jiného, než jen odklikával e-ma…
Redsnake 13.04.2011 11:42
Redsnake
Podle gusta každého soudruha. :-) Extrém je to třeba u D-fense. Zase u těch opravdu dlouhých vláken…
Zarniwúp 13.04.2011 13:05
Zarniwúp
ohledne inovaci: Kde mate "operobijci" hardwarovou akceleraci? :-p --- nejcasteji pouzivam Firefox…
RedMaX 09.04.2011 23:22
RedMaX
Neviem sice naco a kde chces vyuzivat hw akceleraciu, ale budiz. http://www.ghacks.net/2011/03/01/op…
fleg 09.04.2011 23:26
fleg
to s tím testováním paměti je kravina. já naopak nechci šetřit ram, chci, aby se prohlížeč co nejvíc…
kmochna 10.04.2011 05:41
kmochna
Ale toto nebol predsa test prehliadacov. Toto bolo o 10 dovodov preco pouzivat Operu. Napriklad Chro…
fleg 10.04.2011 09:33
fleg
ne, test to nebyl. byl to jeden z tvých důvodů proč používat operu. a znova říkám, že toto důvod nen…
kmochna 11.04.2011 09:23
kmochna
dalsi clovek, ktory cele dni sleduje a vytesuje sa, ako ma z 3GB RAM stale 80% volne. Ludia, uz je r…
wam_Spider007 11.04.2011 22:41
wam_Spider007
V prvom rade ak kritika tak konstruktiva, nakydat vie kazdy. Bohuzial v tvojej som moc vela toho pod…
fleg 23.05.2011 22:38
fleg
Jen tak dál, Operu používám od roku 2001 a jsem velmi spokojený. Je hezké vidět, že má tenhle prohlí…
Potkan007 10.04.2011 17:10
Potkan007
Mám dva důvody, proč nepoužívat (prameněj ze zvyku): - nemožnost pracovat se záložkama (oblíbené) pr…
Tomix 10.04.2011 22:33
Tomix
Mě si Opera získala svým systémem přihlašování zhruba před 10ti lety. Psát někde stále loginy byl dě…
Kráťa 10.04.2011 23:34
Kráťa
Bohužel se mi v ní sekají určité stránky.
mnua.al 21.01.2014 23:28
mnua.al
Mě ne, ale třeba Google prská, že ji nepodporuje a vnucuje mi to své spyware. :-) poslední
Kráťa 21.01.2014 23:34
Kráťa

ohladom inovacii....hlavne ze addony zaviedli len pred nedavnom....takze okrem linuxu ja povazujem aj toto za podcenenie.

a preco neporovnavas aj s chrome? ja ho pouzivam preto, lebo ma minimalisticky vzhlad. zo zaciatku mi casto padal flash, ale teraz uz nepamatam, kedy sa sekol naposledy-uz to asi zlepsili.

a ohladom toho, ze od opery ostatni kopiruju....aj poradna.net je okopirovana od zive, a nikto to neriesi, tak co teraz? aj cinania kopiruju auta, a? minule som si bol dat spravit nahradny kluc a predstav si, okopiroval mi ten co som doniesl.... svine su to - nedokazu to spravit tak, aby nekopirovali predlohu..... :D

Poradna.net se zakládala i z toho důvodu, že na živě se chystali ukončit poradnu se stromovou strukturou a zavedli nějaké phpBB (taková ta šílenost s citacemi, které se vnořují a vnořují a vnořují... až se v tom vyzná jen prase).
A byl jsem se na živě teď po dlouhé době podívat - a ejhle, struktura dotazu je opět stromová. Dalo by se říct, že živě kopírovalo z poradny.net. :-D

edit: Ne že by to nebylo jedno...

mě teda přijde phpBB přehlednější než poradna. Sorry.. Dám příklad, vlákno o stovce příspěvků, někdo zareaguje na někoho jako já teď na Tebe v půlce vlákna. Pak někdo dopíše něco na konec a ten komentář v půlce vlákna už nedohledám nikdy pokud se po něm nebudu vyloženě pídit. A fakt nemám čas prohlížet každé vlákno od shora až dolů, jestli tam není něco nového.

Podle gusta každého soudruha. :-) Extrém je to třeba u D-fense. Zase u těch opravdu dlouhých vláken jako je to v linku, během dvou-tří příspěvků vyhodnotím větev, která je pro mě mrtvá (baví se o kravinách) a můžu jí s klidem ignorovat.
Tady to takové extrémy nebývají. Nahoře mám řádkový výpis příspěvků s příznaky, podle kterých okamžitě vidím, kde je co nového a hlavně ihned vím, na koho se reagovalo a neztrácím smysl jednotlivých větví.
Mě třeba na živě po změně systému točilo to věčné: "TO:lama 14:20:05", kdy jsem si stejně musel vyhledat původní příspěvek. Nebo do sebe zanořené citace citací citací citací.
Tady mi ta stromová struktura přijde případnější. Tazatel nahodí problém, dostane se mu třeba čtyř návrhů řešení a každý z návrhů se upřesňuje v jednotlivých větvích. Málokdy se dostaneme do takové délky, aby se v tom nikdo průměrně inteligentní nevyznal.

ohledne inovaci: Kde mate "operobijci" hardwarovou akceleraci? :-p

---

nejcasteji pouzivam Firefox, ted trochu zkousim Lunascape a jinak samozrejme i Operu, ale viditelneho zlepseni se dostalo i IE ve verzi 9, tak to bude mit Opera tezky.

to s tím testováním paměti je kravina. já naopak nechci šetřit ram, chci, aby se prohlížeč co nejvíc nacpal do ram. to že jeden obsadí tolik a druhý tolik je irelevantní. zastáváš patrně ten laický postoj, že paměť nemá být obsazena.
teď honem test:
maxthon2 (má sestava): po startu skoro 200
11 středních tabů: 240
minimalizace s 11 taby+ obnovení: 30! 11 tabů plně funkčních, ale "statických"-rolováním obsazenost jde nahoru- data jdou ze standby do aktivního módu.
kolik mi to teda zabírá? jsem vyhrál, nebo ne?

prostě každý prohlížeč k tomu zaujímá rozdílný postoj. opera průběžně odepisuje a uspává, firefox pro jistotu drží. pokud chceš něco testovat, testuj jakou strategii zaujmou prohlížeče na slabých sestavách (třeba xp, 512 ram), ale všechno jsou to moderní prohlížeče s novými technologiemi (izolace tabů, pokročilé filtrování, přednačítání, superzpět...), které si vyžadují větší prostor.

Ale toto nebol predsa test prehliadacov. Toto bolo o 10 dovodov preco pouzivat Operu. Napriklad Chrome som spomenul preto okrajovo, ze s nim mam minimalne skusenosti (par dni som ho pouzival a instaloval u zakaznikov, co si to zelali).
A k tej pamati, ja svoj nb nevypinam, bezi 24h denne a ver, ze po 20 dnoch mi je 3GB ramka mala, cize ma silne zaujima ako sa sprava ten, ktory prehliadac k ramke.
A este k testom je rozdiel ako sa sprava prehliadac k tabom tesne po otvoreni a je rozdiel ako po 2 dnoch. Takisto vyuzitie pamata s odstupujucim casom nie je celkom presne, pokial pouzivas task manazer. Po uzavreti prehliadaca, ktory ti oficialne bral napriklad 500MB sa ti uvolni 1GB...atd. Toto vsetko by sa dalo rozobrat v samostatnom clanku, ktory je vsak mimo temu.
Este raz zdoraznujem, ze som chcel predstavit Operu ludom, co ju nepoznaju a uviest 10 dovodov preco by ju mali zacat pouzivat. A za kazdym dovodom si stojim, aj ked o niecom sa da polemizovat.

ne, test to nebyl. byl to jeden z tvých důvodů proč používat operu. a znova říkám, že toto důvod není. ostatní důvody se mi líbí, opču používám ke své plné spokojenosti na mobilu.

A k tej pamati, ja svoj nb nevypinam, bezi 24h denne a ver, ze po 20 dnoch mi je 3GB ramka mala, cize ma silne zaujima ako sa sprava ten, ktory prehliadac k ramke.

tak tam musíš mít chybu, já restartuju (mě se restartuje) ntb pouze z důvodu windows update, což je tak 1x za 2-3 měsíce. ze čtyř giga ram se běžně využije max. 2-2.5 giga, s tím, že (pokud uživatelsky možno) dbám na to, aby si programy alokovali dostatek paměti. prohlížeč se musí chovat stejně při uptime minuta i rok. některé záložky mi tady trčí i měsíc (kouknu až bude čas),4 taby jsou načteny vždy.

Takisto vyuzitie pamata s odstupujucim casom nie je celkom presne, pokial pouzivas task manazer

z toho mě snad nebudeš podezřívat.

mmchdm, když už se bavíme o paměti- vzpomněl jsem si na tvůj dotaz o záchraně textu z neuloženého texťáku... jde to, win guru Mark Russinovich o tom měl přednášku- stačí rammap na zjištění kde dato leží v ram a windbg na vykostění data.

dalsi clovek, ktory cele dni sleduje a vytesuje sa, ako ma z 3GB RAM stale 80% volne. Ludia, uz je rok 2011.
Program nech si zoberie tolko RAM, kolko potrebuje. Je len na systeme, ci mu tu RAM este da, alebo ju uvolni pre iny dolezitejsi program. Ja mam napriklad pustenych par app a RAM je skoro plna - system to ale nijak nespomaluje. Ked je potom potrebne, tak system sa postara o to, aby sa uvolnila. Ja tiez inak NB nevypinam a 2GB RAM mi vzdy staci. Problem bude asi v zastaralom sposobe spravy pamate v tvojom OS (predpokladam XP?).

A k clanku. Typicka oda na operu aku mame moznost vidiet na forach. Prvych 5 bodov nehovori nic a su to kydy nicim nepodlozene. Dalej si k tomu, ze je to vsetko v jednom mohol spomenut, ze jednotlive sucasti pokial nepouzivas, tak nemozes odstranit....teda zbytocne ich tam mas. Widgety donedavna alebo este stale? su riesene pomocou scriptov (takze user friendly jak prasa). Ad bod 10 - trhovy mechanizmus funguje, firefox a chrome su celkom slusne alternativy k IE aj s dobrym podielom, cim MS nutia k zlepsovaniu. Ked mas rad mensich vyrobcov a mensie projekty, preco pouzivas Win? V bode 7. pleties mobilnu a desktopovu verziu dokopy. Takze jeden z dovodov, preco pouzivat operu je ten, ze ma mobilnu verziu? Netvrdim, ze opera je zla, ale ked uz napises takyto clanok, tak si daj viac zalezat a nie len napisat clanok aby bol.

V prvom rade ak kritika tak konstruktiva, nakydat vie kazdy. Bohuzial v tvojej som moc vela toho podnetneho nenasiel.
Obvinit ma, ze som clovek co ma 3GB a z toho 80% stale volne a este sa z toho vytesuje...my sa pozname? Ty si videl niekedy spusteny moj desktop, alebo nb? Vies s akymi aplikaciami a na com pracujem pocas dna? Na zaklade coho sudis a tvrdis to co si pisal vyssie?
Prvych 5 bodov a "kydov" su osobne skusenosti, ktore mam s tymto sw z cias, ked ty si este mozno tahal drevenneho kacera po zemi. Nakolko pracujem pomerne intezivne s pc (cca min 12h denne) su moje skusenosti nielen dlhodobe, ale aj intenzivne. Kludne ich spochybnuj, ale poprosim fakty, nie uzavriet 5 bodov do tvrdenia, ze su to kydy.
Ku zvysku sa mi uz vyjadrovat nechce ako som napisal na zaciatku ak chces robit oponenturu snaz sa ju robit trosku inteligentnejsie a pouzivaj okrem demagogie aj fakty na podlozenie svojich tvrdeni a pocitov.

Jen tak dál, Operu používám od roku 2001 a jsem velmi spokojený. Je hezké vidět, že má tenhle prohlížeč co nabídnout. Když odeberu jednoho nepřesvědčitelného usera, tak jsem všechny lidi kterým se starám o PC (tzn. spoustu) s IE naučil na Operu a vůbec jim to nepřipadá divné- ti pokročilejší se vyžívají v množství funkcí, nenáročnosti a gestech myší (pro Firefoxaře- v základu!) a ti co chtěj jen číst zpráv a emaily na seznamu nepoznají rozdíl.

A takový malý fígl- když sestavuju počítač, tak nainstaluju Operu a dám ji na plochu s ikonkou a jménem "Internet Explorer". K objevení pravdy dojde po půl roce a to už jsou na Operu tak zvyklí, že u ní zůstanou.

Mám dva důvody, proč nepoužívat (prameněj ze zvyku):
- nemožnost pracovat se záložkama (oblíbené) pravým a prostředním tlačítkem.
(když je vybalím z horního menu)
- RSS do pošty, pořád přibejvaj, starý nemizí (asi jde nastavit, ale nemíním
se tím zatěžovat, ale proč proboha do pošty?)

Jeden malej třetí - našeptávání Googlu - bylo mi na fóru porazeno přepsat
nějakej config soubor...

Díky, ale FF funguje tak jak mi to vyhovuje.

OT:
poraděno / porazeno ?

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru