Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem WebAssembly dosiahol míľnik: Experimentálna podpora vo viacerých prehliadačoch

Chrome Canary, Firefox Nightly a interný build MS Edge podporujú implementáciu WebAssembly. V Safari je podpora vo vývoji.

Pre tých, ktorí by si to chceli vyskúšať, je k dispozícii demo. Funguje samozrejme iba v posledných verziách prehliadača, takže nečakajte, že si s tým stabilná verzia poradí. Video z tohto dema v MS Edge je dostupné na blogu Microsoftu.

A čo to vlastne WebAssembly je? Možno si pamätáte demá hier v prehliadači, ako napr. Quake 3, Doom alebo Dune 2 ale aj iných užitočnejších programov, ako napr. Linux bežiaci v prehliadači, aplikácie pre kryptografiu, kompresiu, audio/video, rozpoznávanie tvárí a pod. Tieto programy boli skompilované pomocou emscripten zo zdrojových kódov C/C++ do JavaScriptu, resp. do jeho podmnožiny asm.js. Keď prehliadač videl, že JavaScriptový kód bol uvedený direktívou "use asm" označujúcou použitie jazyka asm.js, použil optimalizovanú kompiláciu pre túto podmnožinu. Výsledkom bola rýchlosť blížiaca sa rýchlosti natívnych programov.

Vznikajúci štandard WebAssembly posúva asm.js ešte o kúsok bližšie k bezpečným, portovateľným a rýchlym programom. Povedal by som, že v podstate nahrádza Adobe Flash a NaCl, resp. PNaCl (Portable Native Client - umožňuje spúšťať prenositeľný C/C++ kód v sandboxovanom prostredí prehliadača). Zápis programu sa preniesol z JavaScriptu do binárneho formátu, vďaka čomu sa zmenšila veľkosť programu a zrýchlilo sa aj samotné nahrávanie a parsovanie. Podpora WebAssembly v prehliadačoch bude časom znamenať aj podporu v ladiacich nástrojoch (debugovanie, profilovanie) a samozrejme jednoduchú integráciu s JavaScriptom.

Předmět Autor Datum
Vypadá to zajímavě, ale docela bych se bál o bezpečnost. :-)
touchwood 16.03.2016 07:03
touchwood
Bezpečnosť je rovnaká ako pri JavaScripte. V podstate sa na to dá pozerať ako na predkompilovaný asm… poslední
los 16.03.2016 11:52
los

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru