Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr fotoaparátu

Dobrý den. Jsem fotograf skoro-začátečník. Dříve jsem používala plně automatický fotoaparát a byla jsem zcela spokojená. Kvalita fotografií byla výborná i na režim auto. Nyní mám kompakt Olympus SH-21 a jsem zklamaná. Na auto jsou fotografie nevyvážené a neostré, musím používat režim P. Ani to ale není výhra, protože mám neustálé problémy s ostrostí objektů. Část je ostrá, část rozostřená. Vyšší clonové číslo občas dosáhnu zvýšením ISO, ale už při ISO 400 je dost znatelná zrnitost (a přímé nastavení vyšší clony není). Ještě při skvělých světelných podmínkách je fotka dobrá, ale jinak... Jsem technický antitalent, na focení mě baví nejvíce motiv, scéna, to co fotím a ne nervy s nastavením foťáku a jestli to, co z toho vyleze bude vůbec použitelné (navíc spousta věcí mě uteče). Fotografie tisknu (do formátu A4), ráda se zúčastňuju tematických fotosoutěží (fotky v elektronické podobě). Poradíte mi, prosím nějaký vyhovující fotoaparát? – fotím krajinu, momentky zajímavých lidí na ulici a na dovolené památky. Občas také v muzeích a kostelech, kde se nemůže použít blesk a světelné podmínky jsou spíše špatné (stativ mám, popř. najdu nějakou „odkládací plochu“ :D). Shrnutí – představovala bych si nějaký foťák, který umí výborné fotky i v režimu auto a který má i další možnosti nastavení, se kterými bych si mohla „pohrát“, když bude dost času (plný manuál ale asi nikdy nevyužiju, je to pro mě "španělská vesnice". Max. prioritu clony – po současných zkušenostech). Napájení – nevadí ani AA baterie, měla jsem s nimi v minulosti výborné zkušenosti. Seženou se skoro všude. Cenu si představuju tak do 8 – 10 tisíc.
Předem děkuji.

Předmět Autor Datum
Pozadavky jak na zrcadlovku a pritom chces automat, teda kompakt, no nevim. Zasel bych do nejakeho s…
Redmarx N 26.06.2013 19:09
Redmarx N
A já myslela, že toho nechci tak moc :-):-):-) Hlavně kvalitní fotky. Je fakt, že nejlepší fotky asi…
Lea 26.06.2013 20:02
Lea
Pokud chces kvalitni kompakt, pak treba neco takoveho: canon-powershot-g12
Jan Fiala 26.06.2013 20:33
Jan Fiala
PowerShoty jsou z kompaktů moje nejmilejší. Existuje úžasný CHDK a s tím se dá vyhrát, takovou možno…
karel 26.06.2013 20:45
karel
Ja zase budu lobovat za J1 - V1 bezzrcadlovky od Nikonu, porad jeste jdou sehnat v doprodeji za vybo…
lucifer 26.06.2013 20:54
lucifer
jakou velikost fotoaparátu? malý/velký kompakt, malá zrdcadlovka, velká zdrcadlovka? Jinak za tuhle… poslední
Lízard 2 26.06.2013 21:03
Lízard 2

Pozadavky jak na zrcadlovku a pritom chces automat, teda kompakt, no nevim. Zasel bych do nejakeho specializovaneho obchodu, kde nemaji problem vyndat nekolik fotaku, nechat te si s nima pohrat a zkusit si fotit a budou se ti venovat a poradi.

A já myslela, že toho nechci tak moc :-):-):-) Hlavně kvalitní fotky.
Je fakt, že nejlepší fotky asi dělá zrcadlovka, ale pokud bych fotila jen na automat, jsou to vyhozené peníze. A také je dost neskladná. Tím "pohrát si" jsem myslela spíš nějaké zajímavé fotografické efekty a scénické režimy, které mají i pokročilejší kompakty.
Prodejnu jsem už zkoušela a nabyla jsem dojmu, že ta dívčina za pultem neví o moc víc než já. Jen se snaží prodat a pokud možno, to nejdražší.:-)

Ja zase budu lobovat za J1 - V1 bezzrcadlovky od Nikonu, porad jeste jdou sehnat v doprodeji za vybornou cenu. Neni to uplne kapesni (ale oproti G kompaktum od Canonu to zas takovy rozdil neni), ale porad dost male na bezne noseni. A vysledek z toho je velmi slusny. Zrovna vcera jsem omylem s J1 cvaknul neco omylem na ISO 3200 - myslel jsem ze to bude uplne v haji...ale ono ne, porad z toho jde udelat koukatelna fotka. ISO 800 je uplne v pohode. Ovladani prijemne, rychle reakce, rychle ostreni. A v rezimu "pro blondyny" i docela rozumne jpegy s automatickou volbou rezimu (nepouzivam, nemam to rad - ale skutecne poprve co to funguje temer tak jak by melo ;-) ).

edit: ISO 3200: http://farm8.staticflickr.com/7286/9135981367_03f5 aecb1a_o.jpg
(zaostrene blbe, ale to je moji blbosti)

ISO 800: http://farm4.staticflickr.com/3729/9135981221_5f1c fa0047_o.jpg

jakou velikost fotoaparátu? malý/velký kompakt, malá zrdcadlovka, velká zdrcadlovka?

Jinak za tuhle cenu se dají koupit už top kompakty: panasonic lx_, olympus XZ_,Nikon P7100

Co je na zdrcalovce super, že má ovládací prvků mnohem víc a její reakce jsou téměřokamžité.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru