Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jaky Linux pro liny netbook?

Mam postarsi, ale presto zanovni Samsung NC-10 (single core Atom, 2GB RAM). Momentalne na tom provozuju Xubuntu, a je to priserna plecka. Existuje nejaky jiny Linux, ktery by to rozpohyboval alespon na uroven desktopu z devadesatych let? :) Pokud mozno neco jednoducheho, kompilovat na tom jadro Gentoo bych fakt nechtel... Dik!

Předmět Autor Datum
Puppy Linux, Porteus.
111 28.08.2016 19:26
111
Možná bych dal ještě šanci LXLE, taky to jede v pohodě na slabším železe. www.lxle.net
111 28.08.2016 19:47
111
Porteus vypada zatim slusne, ten puppy je az moc oldschool, pripomina mi to moje roky se Slackware :…
kubik 28.08.2016 20:24
kubik
Je fakt, že to defaultní prostředí vypadá jak omalovánky, ale není problém tam hodit jiné. Zkus tam…
111 28.08.2016 21:00
111
Nazdar, zkousel jsi uz "Ubuntu Mate" ? Ma osobni zkusenost s uvedenym MATE pochazi s provozem na Ras…
XoXoChanel 28.08.2016 20:16
XoXoChanel
Zkusim to Mate, dik. Windows se nebranim, ale to uz bych tam dal spis desitky - ale pojedou na 1024x…
kubik 28.08.2016 20:30
kubik
• Ulà, abych nezpomel, je jeste jedna vec o které bych te chtel obeznamit, co by te mohle seriozne z…
XoXoChanel 28.08.2016 20:39
XoXoChanel
Dal bych tam Xubuntu. :-) Zkus si neco nastudovat o grafickych prostredich. ;-) V podstate linux je…
RedMaX 28.08.2016 20:31
RedMaX
Xubuntu tam je - nebo to mel bejt vtip? :) Chapu, ze linux pod tim je porad stejnej, spis mi slo o d…
kubik 28.08.2016 23:05
kubik
Pokud neco nechces, aby se spoustelo pri startu, tak to proste zrus. V podstate ty distra co ti tu…
RedMaX 29.08.2016 00:08
RedMaX
Viz avatar s Mate 32bit, nebo Slax.
skrob 28.08.2016 23:42
skrob
Vyberom inej, jednoduchsej distribucie zrychlis akurat odozvu systemu, t.j. hybanie sa ikoniek po pl…
Kilo.Viktor 29.08.2016 00:15
Kilo.Viktor
je to tak, ale nekdy to muze stacit, ja mam na notasu Celeron 350MHz dane Xubuntu 10.04 na grafickem…
Redmarx N 29.08.2016 08:32
Redmarx N
Tak nakonec se zda, ze nejlepsim Linuxem pro tuhle vykopavku je... wait for it... Windows 10 :) Prij… poslední
kubik 29.08.2016 14:04
kubik

Nazdar, zkousel jsi uz "Ubuntu Mate" ?
Ma osobni zkusenost s uvedenym MATE pochazi s provozem na Raspberry Pi3, které je po HW opravdu mnohem slabsi nez tvé PC, i presto, se Mint choval velmi reaktivne, bez zaseku, jednoduchy na ovladani, to vse na prijemnem GUI.
* Ma i APPs Centrum

• Na stahnuti + vice informaci zde : ubuntu-mate.org
• Co je to Ubuntu Mate ? : what-is-ubuntu-mate

Windows na tom asi nechces vid :-) ? Jednu dobu se mi nekde valel Archos 80 Celsium, s Intel Atom + 1Gb RAM, pritom se na nem dalo pohodlne pracovat, vis co, video, internet (jen jsem nenechaval otevrené okna) a tak, celé to bylo pod 8.1, prekvapive fungoval docela slusne, byl jsem s tim spokojen.
*Obdobnou konfiguraci mam i na Microsoft Surface, opet OS Windows [10x64Bit] je pod nim docela reaktivni a kopletne pouzitelny.

[TiP] Na zkousku, bych jako ALTERNATIVU zkusil nainstalovat OSX /Hackintosh :-p

Zkusim to Mate, dik.
Windows se nebranim, ale to uz bych tam dal spis desitky - ale pojedou na 1024x600? Osmicky to neprekously... A tohle ma single core, ten tvuj Archos je Quad core s procesorem asi o tri generace novejsim :)
Hackintosh... jasne, to mi tak jeste chybelo, to si radsi vezmu tuzku a papir. Chci to hlavne pro offline Google Docs. Mozna, ze bych ohl zkusit Chrome OS...

• Ulà, abych nezpomel, je jeste jedna vec o které bych te chtel obeznamit, co by te mohle seriozne zajimat, jsi pripraven ? Nebudu te napinat :-)
Jiz nejakou dobu koluje jeden OS, ktery vytvorila skupina lidi/vyvajaru kteri se predtim zajimali o ruzné CustomRooms, Android zkratka jednoho dne zacali pracovat na projektu jménem Remix OS.

• Tento OS, jiz prosel nekolika UPdaty a je momentalne ve stabilni verzi, Remix OS ? Co to je ? Neni to nic vic, jako Android pro PC :-)
*I tvuj NTB s timto OS nalezne druhy zivot, staci se podivat na tablety s HW konfiguraci jako tvuj NTB, pod Androidem jsou uspokujive svizné, tak proc nezkusit ? :-) navic vypadas, ze by jsi se alternativnimu reseni popripade nebranil.

[UPOZORNENI] : Budesli ho stahovat, nezapomen zvolit pro tvuj NTB 64Bitovou verzi !!

• Instalace je velmi jednoducha, jen spustit pribaleny Remix-OS_PC.exe které prekopiruje, nainstaluje stahlé soubory na tvouj "USB" klic pouzijes pri BOOT, neni nic snadsiho (ano, ma i moznost vyzkouseni bez instalace) :-), zda-li by te zajimalo mit Android teda Remix OS na tvém NTB, pobidnu te kliknout na : remixos-for-pc
* Na jejich strankach, najdes navody, postupy, opravdu vse je kompletni a prehledné .

VIDEO NAVOD INSTALACE : At7_g9ZXu8s

*Ilustracni Obrazek Remix OS "Android MarshMallow"
[img=http://www.chimerarevo.com/wp-content/uploads/2016/01/Remix-OS-2.jpg]http://www.chimerarevo.com/wp-content/uploads/2016 /01/Remix-OS-2.jpg[/img]

[DODATEK] : Dle MS, by jsi Windows 10 mohl i rozjed : https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/h ardware/dn915086%28v=vs.85%29.aspx /*Pozor Anniversary UPdate je mirne narocnejsi
• Kde stahnout Windows 10 zdarma jen na zkousku ? Na strankach MS, jde stahnout Windows 10 verze Entreprise zdarma, omezena na 90 nebo 120dni, myslim ze na zkousku by to melo byt dostatecné, i kdyz ten ATOM SOLO core, no, zkusit muzes, ale, moc tomu neverim, k sakru, kdyby to byl alespon DUAL kde CPUs pro Multy-Touche jsou snad ipodminkou :-/
* Nekteré zbytecné procesy jdou zcela zastavit a odstranit, cimz vyhrajes trosku na vykonu, osobne jsem s Windows 10 na dotekovém rozhrani velmi velmi spokojen.

Dal bych tam Xubuntu. :-)

Zkus si neco nastudovat o grafickych prostredich. ;-) V podstate linux je furt stejny, akorat graficka prostredi jsou vic designove promakana a min, no a asi je jasne, ktere funguje svizneji i na starsich masinach.
Podle me co jsem ruzne zkousel, tak LXDE i Mate jsou mirne mene narocna prostredi nez Xfce tveho Xubuntu, takze

sudo apt-get install fluxbox

a mas vyresino. Pak se samozrejme musis do toho fluxboxu prihlasit. Je to prostredi velmi spartanske a velmi intuitivni, takze se v nem da lehce zorientovat.

Xubuntu tam je - nebo to mel bejt vtip? :)
Chapu, ze linux pod tim je porad stejnej, spis mi slo o distro, ktere nespousti hromadu demonu na nic, a treba si i natahne nejake kriticke veci do ramfs. Mam pocit, ze ten disk tam taky neni zadna pecka, ale cpat do toho SSD za vic nez petikilo nema cenu, tim by se cena toho bazmeku zdvojnasobila. Ona se koneckoncu i vyrazne zvysi tim, ze ho nabiju...

Pokud neco nechces, aby se spoustelo pri startu, tak to proste zrus.

V podstate ty distra co ti tu radi, to je vsechno na jedno brdo, bud musis jit do neceho razantnejsiho jako je Puppy nebo si proste uprav to Xubuntu ke svym potrebam.

Vyberom inej, jednoduchsej distribucie zrychlis akurat odozvu systemu, t.j. hybanie sa ikoniek po ploche a odozvu deksktopu ako takeho. Tazko zrychlis to, co by si snad potreboval viac, ako napriklad rychlost vypoctov procesora pre narocne programy, alebo rychlost presunu dat po zberniciach. Poznam to celkom dobre. Pouzivam Linux (Fedora8) na IP III/800MHz/1GB RAM/Ati Rage 128 32MB VRAM.

je to tak, ale nekdy to muze stacit, ja mam na notasu Celeron 350MHz dane Xubuntu 10.04 na grafickem prostredi fluxbox a samotny system je velmi svizny a reakce beleskurychle, ovsem na internet jsem vyzkousel vsechny mozne browsery a uz to nejde, zactne to chrochtat pri nacitani webove stranky a obvykle vyprsi timeout driv nez se web dokaze nacist. Pritom by clovek rekl kolikrat, ze neni duvod, aby to jelo tak pomalu, ale dnes kdy uz web neni jen HTML + CSS, tak je cim dal narocnejsi na vykon.

Tak nakonec se zda, ze nejlepsim Linuxem pro tuhle vykopavku je... wait for it... Windows 10 :) Prijde mi nejsviznejsi, takze jdu lovit klice na eBay.
Z ostatnich se mi libilo Ubuntu Mate a LXLE, ale v obou pripadech to bylo o trochu pomalejsi. Kazdopadne je budu mit na zreteli jako zajimave alternativy.
Remixos me nezaujal, prisel mi prilis alternativni, a krome toho v nem nefungoval touchpad tak, jak by mel.
Do Fluxboxu jsem nesel - mozna priste :)

Diky vsem!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru