Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem GPS do lesta

Dobrý deň

Chcel by som sa spýtať či existuje niečo také aby som si v lese označoval huby pomocou nejakej gps viem,že mobil má slabú GPS do lesa ale či existuje niečo čo by som si uložil miesto-nejakú hubu a ak by som o týždeň zadal,že chcem ísť k nej tak by ma tam rovno naviedlo
Ďakujem za odpovede

Předmět Autor Datum
Huby - to jako houby? nový
Dwane Dibbley 24.06.2017 14:54
Dwane Dibbley
áno,môžete to brať ako nejaký bod nový
playmchjozo 24.06.2017 15:20
playmchjozo
Obecně všechny "spotřebitelské" GPS navigace se příliš do lesa nehodí. Pro co nejmenší odchylku výpo… nový
czcharlie 24.06.2017 15:25
czcharlie
nemusí to byť až tak úplne presné čo chýba napríklad tomuto http://www.garmin.sk/etrex-10-geocaching… nový
playmchjozo 24.06.2017 15:34
playmchjozo
Mo nemusí to být až tak úplně přesné - v lese, zvlášť po dešti se může HDOP (tedy horizontální přesn… nový
czcharlie 24.06.2017 15:51
czcharlie
a nejakú z tých lacnejších variantov nenájdete čo pozerám tak od 300e nový
playmchjozo 24.06.2017 15:57
playmchjozo
Prolézat nabídky se mi zrovna nechce a ani na to nemám čas. Cokoli od Garminu bude dobrá volba, levn… nový
czcharlie 24.06.2017 16:04
czcharlie
A po týdnu tam už ta houba stejně možná nebude,je víc houbařů než jen tazatel. nový
Karel04 24.06.2017 16:30
Karel04
Třeba chce sledovat muchomůrky nebo satany :-D. nový
czcharlie 24.06.2017 17:37
czcharlie
Ano, muchomůrky (pokud pomineme ty jedovaté) jsou chuťově nejlepší houby. Muchomůrka růžovka bývá pr… nový
Miloslav3 24.06.2017 18:44
Miloslav3
Ty jedovate jsou nemene chutne, navic obsahuji i jiste latky, kvuli kterym jsou jistymi skupinami vy… nový
Kurt 24.06.2017 18:55
Kurt
Navigace s chipem SiRF3 chodí i v lese, ověřeno. nový
jirka44 24.06.2017 19:39
jirka44
Nejde o čip, jde o anténu. Příkladně dnes již historický Garmin eTrex legend s čipem SiRFstar 3 je v… poslední
czcharlie 24.06.2017 20:06
czcharlie

Obecně všechny "spotřebitelské" GPS navigace se příliš do lesa nehodí. Pro co nejmenší odchylku výpočtu od skutečné polohy je potřeba dostatečně silný signál - a co je zvlášť důležité - bez odrazů. Z toho vyplývají požadavky na přijímač. Dnešní čipy, ať už tradiční Sirf nebo jiné jsou dost citlivé a výrobci toho využívají ke zmenšování antén a tedy celých přístrojů. Takže paradoxně se zlepšováním vlastností čipů se přesnost komerčních navigací díky nevhodným anténám s jejich vývojem prakticky nemění či často spíš zhoršuje. Přesto možnost existuje - externí anténa pro příjem signálu GPS, ovšem ne každá navigace konektorem pro připojení externí antény disponuje. Mám obavy, že dnes to budou prakticky jen navigace Garmin, uvažuji outdoorové a nikoli autonavigace - ty nejsou moc vhodné pro zamýšlené použití, takže např.: Oregon nebo některá ze serie GPSmap.

Mo nemusí to být až tak úplně přesné - v lese, zvlášť po dešti se může HDOP (tedy horizontální přesnost určení pozice) pohybovat i v desítkách metrů, málokdy bude v takových podmínkách lepší než 15 - 20m. A to bez ohledu na to, že přístroj indikuje přesnost třeba jen 2m. To je dáno způsobem výpočtu, navigace neuvažuje a ani uvažovat nemůže (protože nezná) podmínky příjmu a zvlášť odrazy. Z toho důvodu je vhodné použít externí anténu, která v jistých mezích vnější vlivy omezí. Garmin eTrex 10 rozhodně není špatný přístroj, ale právě konektor pro externí anténu nemá... Pokud ti nebude vadit přesnost určení polohy v lese okolo 20m pak je to dobrá volba.

Prolézat nabídky se mi zrovna nechce a ani na to nemám čas. Cokoli od Garminu bude dobrá volba, levněji by se dal obstarat i nějaký přístroj z druhé ruky. Otázka je jakou přesnost ještě jste ochoten zaplatit, vstup pro externí anténu mají spíš dražší modely. Pro běžné použití a např. i pro geocaching se dá bez problémů slušně vyjít i bez externí antény, ale mám obavy, že najít v lese houbu v okruhu o průměru cca 40m bude po týdnu trochu problém.

Ano, muchomůrky (pokud pomineme ty jedovaté) jsou chuťově nejlepší houby. Muchomůrka růžovka bývá právem nazývána královnou hub. Obyčejné hřiby i ty lidově nazývané "pravé" jsou v porovnání s nimi chuťově mizerné a vhodné spíš na usušení.

Hřib satan je vzácná a chráněná houba, v atlasech bývá označován za nejedlý, někdy i jedovatý, ale není to pravda. Uvádí se to spíš proto, aby ho lidé nesbírali. Většina lidí satana nikdy neviděla. Sám sbírám houby snad už 45 let a satana se mi povedlo najít pouze dvakrát. Roste ve smíšených podhorských lesích ve stínu. Pokud ho najdete, uvidíte neskutečně krásnou houbu. Klobouk je bílý, ze zdola krvavě červený, stejně tak je červená i jeho noha. Je to největší hřibovitá houba, jeho klobouk může mít průměr až 35 cm. Pokud takovouto houbu najdete, bude to skutečně vrcholný houbařský zážitek.

Také bych si na takovéto houby políčil.

Nejde o čip, jde o anténu. Příkladně dnes již historický Garmin eTrex legend s čipem SiRFstar 3 je v lese na hranici použitelnosti. Ovšem s připojenou externí anténou (připojení dobastleno a anténa je proto dost špatně přizpůsobená) je jeho citlivost a především přesnost o několik řádů lepší. Ale o tom jsem psal už v prvním příspěvku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru