Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknutoVyřešeno Jak vyrobit hodinový ciferník?

Přátelé, prosím vás o radu. Mám staré nástěnné hodiny, na kterých byl klasický ciferník s římskými číslicemi dokola (průměr ciferníku 10,5cm). Ten ale bohužel vzal za své, když se na něj dostala mastnota z mechanismu. Přemýšlím o tom, že bych vyrobil nový ciferník, který bych potom vytiskl na tiskárně a nalepil na podložku, ale nenašel jsem žádný program, ve kterém by bylo možno takový ciferník navrhnout, nebo aspoň pěkný obrázek ciferníku, který by se dal zkopírovat. Poradíte mi někdo prosím? Děkuji.

Změna kategorie, původně: Tipy, triky
Změna předmětu, původně: Hodinový ciferník (host)

Předmět Autor Datum
Třeba AutoCAD nebo nějaký free CAD (AutoCAD můžeš získat jako trial na měsíc - alespoň se to tak řík…
Yarda 30.11.2007 13:28
Yarda
Třeba ve Wordu s použitím automatitkých tvarů a textových polí (viz http://pc.poradna.net/article/vi…
Kráťa 30.11.2007 13:46
Kráťa
Třeba Zoner Callisto. Nebo si ten ciferník nakreslit a naskenovat.
karel 30.11.2007 13:50
karel
To sa da predsa aj v hocakom grafickom programe, dokonca aj v start-prislusenstvo-malovani (nie je n…
MM.. 30.11.2007 13:57
MM..
Jakýkoliv vektorový editor.
Tomix 30.11.2007 14:12
Tomix
http://images.google.cz/images?hl=cs&q=clockface&lr =&oe=UTF-8&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi
host 30.11.2007 15:29
host
noooooooooooooooooooooo a jen tam přepsat čísla, nebo i použít něco z toho... (a je to zadarmo). :-)
Kráťa 30.11.2007 17:01
Kráťa
To je ono! Díky moc za rady! Tady člověk vždycky pochodí.:-)
vasekpetr1 01.12.2007 09:23
vasekpetr1
Tady je k tomu diskuse specielně zaměřená: index.php poslední
Paullus 01.12.2007 09:32
Paullus

Třeba ve Wordu s použitím automatitkých tvarů a textových polí (viz http://pc.poradna.net/article/view/11-tip-na-praci- s-textovymi-poli-ve-wordu). Aby to bylo přesné, udělal bych si nejdříve někde dvanácticípou hvězdu (bapř. v Inscape) a tu potom vymazal.
Jinak co se týče ciferníků. Římské čísla jsou klasika, nicméně arabská mi přijdou přehlednější.

[http://krata.bubakov.net/img_ruz/_images/blbinky/ho dinky.jpg]

To sa da predsa aj v hocakom grafickom programe, dokonca aj v start-prislusenstvo-malovani (nie je na to idealny, ale da sa to s trochou rozmyslania aj v nom).
Najprv si urob pismena (kliknes na symbol "A" oznacis si oblast, nastavis velkost, typ pisma a napises si cifry). Potom si prepnes mod na oznacovanie oblasti a postupne su oznacis cifry a presunies na spravne miesto (suradnice x,y vidis vpravo dole, kruznica ma suradnice:
x = x_stred + polomer*cos(uhol)
y = y_stred + polomer*sin(uhol)
ak uhol zacina vpravo, ak by si chcel uhol zacinat hore (to je u ciferniku asi lepsie) tak prehod sin a cos.
potom si ten hotovy cifernik (cierny na bielom) uloz, a mozes si to skusat davat potom na rozne pozadia z roznych obrazkov (pouzijes mod pre "kombinovane" kopirovanie, prepina sa to na tej liste vlavo). Alebo si aj menit farbu cifier apod (pouzijes mod s obrazkom vylievajuceho sa kyblu :-))

Inac je dobre si najprv stanovit pocet pixelov na palec napr. na 200pixelov na palec(=2.55cm) to je relativne standard, aby si to robil rovno v takej velkosti aku potrebujes (vyrataj si ake rozmery v pixeloch potrebujes pre tvoju velkost). pred tlacou si mozes u tvojho vyrobeneho obrazku prestavit DPI obrazku na 200 napr. v irfan view apod. (niekde v menu subor - informacie alebo tak nejak).
P.S. alebo si to nechaj v takom DPI ake vytvorilo to malovani (v menu obrazok - atributy) tusim tam cpe defaultne 90 DPI, a vyrataj si kolko pixelov velkost obrazku potrebujes a na zaciatku si nastav velkost obrazku.

P.S.2. samozrejme s nejakym vektorovym editorom alebo CAD programom je to omnoho jednoduchsie (urobis si pravidelny 12-uholnik a do vrcholov das textove objekty, a budes si to moct aj zvacsovat/zmensovat bez straty kvality apod) ale najst CAD ktory by bol zdarma no neviem. Skus google.

Zpět do poradny Nahoru