Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vypocet mnozstvi surovin, cen materialu ...

Zdravim, hazu to sem protoze to nejspis bude otazka pro programatory, proste pro ty co maji analyticke mysleni :)

POPIS PROBLEMU:
V soucasne dobe mam jeden excel soubor kde je na jednom listu uvedeno co ktery material ktery vyrabime potrebuje za suroviny. Tech surovin pro jeden typ materialu je cca 10. Celkovy pocet surovin je neco kolem 20-i. Pro kazdy typ materialu se pouziva ruzne mnozstvi surovin, nektere jsou vynechane atd. Tech listu (materialu) je nekolik. Ceny surovin jsou uvedeny v CZK, EUR i USD - jak ktera. Je hrozne slozite si spocicat co vse budu potrebovat(jake budou naklady) na vyrobu dejme tomu 50 surovin. Abych vedel jaky material v jakem mnozstvi budu potrebovat a kolik to bude stat. Ceny se samozrejme porad meni, stejne tak slozeni surovin.

Vlastne zadani od sefa je takove: zjistit jak nejjednoduseji udelat to, ze kdyz mi nekdo zavola a bude chtit 50ks tohoto nebo tohoto materialu abych vedel co vse na to budu potrebovat v jakem mnozstvi. Kdybych to delal pres fukce v excelu tak bych nad tim sedel tyden a stejne by reseni stalo za *****.

Předmět Autor Datum
Nejako sa v tom tvojom popise stracam, vyrabas material zo surovin, a nakoniec citujem "Je hrozne sl…
MM.. 13.07.2006 12:50
MM..
OKOK kolik surovin jakeho typu budu potrebovat na vyrobu 50ks materialu = hotovych vyrobku. Slozeni…
MKc 13.07.2006 13:14
MKc
No ved ked budes mat jeden material na jednom liste, tak si kliknes dole na prislusny list, v jednej…
MM.. 13.07.2006 13:27
MM..
hmm... to mi zavání klasickou optimalizační úlohou :-D jinak pokud je to tak triviální (a nechceš n…
touchwood 13.07.2006 18:09
touchwood
Tiez som predsa pisal ze prvy list bude "cennik" surovin.
MM.. 13.07.2006 18:17
MM..
aha, promiň, přehlédl jsem :-[
touchwood 13.07.2006 18:23
touchwood
Nic sa nestalo :-)
MM.. 13.07.2006 18:33
MM..
Podobný problém jsem řešil, ale v access. Tj. vypočítat kalkulaci výrobku s různým vstupem materiálů…
URI 13.07.2006 18:05
URI
já bych byl taky pro Access, ale to vše záleží na objemu položek a hlavně na komplexnosti.
touchwood 13.07.2006 18:09
touchwood
Tipuji to na Access, nebo Excel. Jelikož v Excelu umím víc, nechal bych to na něj. A tlačítka, posuv…
Jack 13.07.2006 18:32
Jack
Ukazka: http://img209.imageshack.us/my.php?image=kalkulace2 fa.png Jak je videt, u filtru je jeste h…
MKc 14.07.2006 12:07
MKc
u svých rozpisek, kdy se některé věci taky vynechávají, mám na začátku sloupec s křížkama co se v té… poslední
lední brtník 17.07.2006 08:29
lední brtník

Nejako sa v tom tvojom popise stracam, vyrabas material zo surovin, a nakoniec citujem "Je hrozne slozite si spocicat co vse budu potrebovat(jake budou naklady) na vyrobu dejme tomu 50 surovin". To vyrabas suroviny z materialu? (ste recyklacia odpadu? :-))

P.S. ked to zhruba chapem tak najjednoduchsie by asi bolo na jeden list excelu urobit jeden material, a teda budes mat tam viac listov a zvolis si ktory chces. Na prvom liste by mohli byt ceny surovin vcetne preratavania na koruny (ceny a kurz € a $ budes aktualizovat len na prvom liste a pouzijes ich (ako odkaz) vo vsetkych dalsich listoch). Aky je problem v takom rieseni? Meni sa zlozenie materialu s casom alebo ako?

OKOK kolik surovin jakeho typu budu potrebovat na vyrobu 50ks materialu = hotovych vyrobku.
Slozeni materialu se meni (zkvalitnovani vyroby atd).. meni se samozrejme ceny jednotlivych surovin, navic nekde v tabulce je uvedeno procentualni mnozstvi suroviny v danem materialu .. uh ..
Jedine opravdu prakticky napsat pro kazdy material novou tabulku a pak to pokazde prepisovat. No radeji bych byl vdecny za reseni typu klikacka kde proste budu mit jeden vyrobek, tam si naklikam pocet kusu a vyjede mi ze potrebuju 30kg tohoto 20kg tohoto a bude me stat toto a toto. To by nejak bylo provazano s dalsi tabulkou kde jsou vypsane typy surovin, u nich se daly jednoduse nakliknout ceny a bylo by. Urcite se to da pres provazani bunek v jednotlivych listech udelat.. ale vznikne z toho za chvili takovy gulas ze se v tom clovek brzo nevyzna. Tech dat je opravdu HODNE.

No ved ked budes mat jeden material na jednom liste, tak si kliknes dole na prislusny list, v jednej bunke toho listu budes mat pocet ks, to su 2kliknutia mysou a vsetko ostatne sa ti predsa v tom liste vyrata, budes mat na nom zoznam materialov, ich ceny a mnozstva, su snad jednoduche vzprce (nasobenie). Previazovat budes LEN s prvym listom kde su nazvy+ceny surovin apod.
V com je problem pri takom rieseni?
Novy material urobis cez copy+paste predchadzajuceho listu + nejake upravy.

P.S: mozes to robit mnohymi dalsimi sposobmi, cez makra, fcie, naprogramovat si aplikaciu, apod. :-) len som ti navrhoval relativne jednoduche riesenie (len nesmie prist potom nejaky blb ktory by poprehadzoval riadky na tom prvom liste :-D)

hmm... to mi zavání klasickou optimalizační úlohou :-D

jinak pokud je to tak triviální (a nechceš např. zjišťovat optimální strukturu počtu výrobků s ohledem na výdělek v případě, že máš omezené zásoby), tak bych taky použil jednoduše excel jak navrhuje MM, akorát bych přidal jeden list jako ceník vstupních surovin, abys to při změně ceny vstupů nemusel pokaždé ručně upravovat na každém listu (a v každém "kusovníku" si cenu jednoduše "vytáhnout" z ceníku).

BTW, nepíšeš, zda vyrábíš polotovary (tj. "mezivýrobky", které můžeš jak prodávat, tak použít jako surovinu pro další výrobu - to by se to trochu zkomplikovalo).

Podobný problém jsem řešil, ale v access. Tj. vypočítat kalkulaci výrobku s různým vstupem materiálů (kusovníkové vazby), mzdy, režie a výsledkem je skladová a prodejní cena výrobku. Asi tvůj problém lze řešit i v excel, ale osobně bych to dělal v access. V podstatě potřebuješ mít zadanou tabulku materiálů, ceník materiálů a kurzy měn a tyto tabulky neustále aktualizovat. Pokud se výrobky příliš materiálově neliší, asi bys měl mít i tabulku kusovníkových vazeb (kusovníky). Jednotlivé tabulky lze v access (i v excel) propojit tak, abys mohl vytvořit variantní kusovník, kde bys doplnil množství vstupujícího materiálu a výsledkem by měla být předpokládaná cena výrobku (lze započítat mzdy a případné režie). Vypočtené ceny s kusovníkovými vazbami bych ukládal a případně pak použil pro další výpočty. Takže, pokud zvládáš access a máš ho k dispozici, vytvoř si aplikaci v access (proti excel absolutně nic nemám).

Tipuji to na Access, nebo Excel. Jelikož v Excelu umím víc, nechal bych to na něj. A tlačítka, posuvníky, číselníky? V Excelu v pohodě. Ani makra nepotřebuješ. Chtělo by to nějakou jednoduchou ukázku, pak bych se třeba o něco pokusil.
Držím palce

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru