Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Flash biosu

Dobrý den!

Mám problém a dost vážný. Před nějakou dobou jsem chtěl být moderní a pořídil si Windows Vista 64x. Instaloval jsem je a objevily se problémy. Furt mi to při startu hlásilo špatný ovladač RAID. Ve Win XP to řešil přložené CD základní desky, nicméně pro Vistu 64 to nešlo. V biosu to přepnout taky nešlo. Tak jsem hledal ovladače na stránkách Microstaru (mám desku K8T Neo)a stáhnul je. Jenže problém neřešily. Tak jsem se ptal přímo nějakého technika MSI a ten mi odepsal, že podobné problémy se často urovnají flashem biosu. Ten nápad se mi zalíbil, takže jsem si stáhnul nejnovější bios pro mou desku a flashoval jsem. Mám APC, takže nehrozily výpadky napětí, disketu jsem předem zkontroloval a formátoval, dělal jsem to v dosu (přes RAM drive). Přesně podle návodu, podotýkám. Utilitka proběhla, ale nenabídla mi uložení starého biosu, což měla. Restartoval jsem a černá obrazovka. Kompu se ohlásí mechaniky, všechno hezky zabliká a disketovka chce něco načítat. Ať tam dám cokoliv (boot, flashovací disketu)tak to pětkrát a dvakrát nespokojeně zapípá a chce načítat dál. Už vážně nevím. Jumperoval jsem CMOS a také vytáhnul na pár minutek baterku. Furt to samé. Má někdo nějakou radu jinou než servis s programátorem EPROM? Pominu fakt, že jsem pěkný blbec - to už vím. Díky za všechny nápady.

Předmět Autor Datum
Co to je za desku? Asi nemá Dual Bios, že?
host 27.09.2008 15:48
host
K8T Neo-FIS2R
Dub1 27.09.2008 16:07
Dub1
Dual bios nemá.
dub1 27.09.2008 16:07
dub1
Jediny napad ktory ti ostava je asi len vytvorit si spravnu disketu pre tu dosku, pre tento specialn…
MM.. 27.09.2008 15:54
MM..
...nějak se nemůžu registrovat... Deska K8T Neo-FIS2R, starý bios: Amibios 3.31, ta nová verze je př…
dub1 27.09.2008 16:06
dub1
Stary BIOS si IMHO nemal 3.31, to si nieco pozeral blbo. A ak si mal tak potom nemas dosku FIS2R :)…
MM.. 27.09.2008 17:50
MM..
Jen pro pořádek: Deska je opravdu K8T Neo FIS2R verze 1.0 Verzi biosu 3.31 jsem na tuhle poradnu nap… poslední
Dub1 28.09.2008 16:02
Dub1
Inac podla tohoto tu: biosrecovery.html AMI BIOS chce mat na diskete subor AMIBOOT.ROM Takze vyrob p…
MM.. 27.09.2008 17:55
MM..
:-D:-D:-D ...funguje! Jsi Bohem! Amiboot zafungoval a to na verzi BIOSu 7.1. Visty se chytily a konf…
Šťastný Dub 28.09.2008 15:53
Šťastný Dub

Jediny napad ktory ti ostava je asi len vytvorit si spravnu disketu pre tu dosku, pre tento specialny pripad (crisis flash). Zvycajne je to bud specialna disketa ktora sa da vytvorit stiahnutim niecoho zo strank vyrobcu (alebo je navod na jej vyrobu na strankach vyrobcu), alebo je to obycajna bootovacia disketa DOSu (www.bootdisk.com), z ktorej odstranis vsetky subory okrem io.sys, msdos.sys, command.com, a vytvoris si napr. v notepade subor autoexec.bat do ktoreho napises prikaz na flashovanie (zvycajne nazov flash utility a ako parameter nazov toho suboru s biosom).

Ostava otazka preco to naflashovalo zle, napis sem aku presne mas dosku (vyrobca, typ, verzia) a co presne (link, nazov suboru) si tahal a odkial.
"K8T Neo" ako typ dosky nestaci, je ich vela http://global.msi.com.tw/index.php?func=searchresul t&keywords=k8t a pre kazdu je iny BIOS. Typ dosky mas napisany na doske (napr. nalepka na slote alebo napis priamo na doske), na krabici od dosky, na fakture k PC, apod.

Stary BIOS si IMHO nemal 3.31, to si nieco pozeral blbo. A ak si mal tak potom nemas dosku FIS2R :)
Ak si si nabeton isty ze mas FIS2R (je to na nej napisane? Je na nej napisane PCB1.x alebo PCB2.0?) je mozne ze je pre tvoju verziu dosky verzia 2.x a ta 7.x je pre novsiu verziu dosky (nie je normalne aby vyrobca po verzii 2.x urobil 7.x to musi byt pre odlisne verzie dosky).

Skus vyvorit bootdisketu ako som pisal, a prislusny autoexec.bat, aj s tou verziou 7.1 ak to nepomoze skus verziu 2.x

Inac ak ti mam dat dobru radu, uz nikdy si nekupuj nic od MSI. Taketo problemy su podla mojich skusenosti u MSI normalne, ja som si tiez pred pol rokom kupil MSI a bolo to naposledy v zivote (tiez mala dost zasadne problemy s BIOSom ci uz s funkcionalitou ako aj s flashovanim - flash utilita nepoznala ani flash chip co je na doske :) )

Jen pro pořádek: Deska je opravdu K8T Neo FIS2R verze 1.0 Verzi biosu 3.31 jsem na tuhle poradnu napsal podle manuálu, jinak mi to bylo taky divný, při startu kompu hlásila 1.1 Jsem vážně blbý. Ale šťastný. Ještě jednou díky.

P.S. Stejně nechápu, proč ta verze 7.1 nefungovala hned napoprvé, když funguje teď. Ale to už je asi fuk.

Inac podla tohoto tu: biosrecovery.html AMI BIOS chce mat na diskete subor AMIBOOT.ROM
Takze vyrob prazdnu naformatovanu disketu a .rom subor s BIOSom (resp. ten subor ktory ma 512kB v tom .zipe ktory si stiahol od vyrobcu dosky) premenuj na AMIBOOT.ROM a nakopiruj na disketu. Az to zacne nacitavat nechaj to aspon 5minut nech ma dost casu to nacitat a naflashovat (na monitore nebudes pravdepodobne vidiet nic, to je normalne)

Ak verzia 7.1 ani po opakovanom flashi nepojde skus tam dat verziu 2.2 (rovnakym postupom), po tom ako sa uistis ze mas FIS2R (dolezity je napis na doske, nic ine)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru