Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Nechte si platit za instalace vlastního freeware

Tento článek je pojetím spíš pro vývojáře. Určitě jste jako autoři nějakého software přemýšleli o tom, jak zbohatnout. Zbohatnout je možná silné slovo, ale je dobré, pokud software aspoň vydělá na chod hostingu, zaplacení domény a další provoz webu. Dnes se zkusíme se podívat, jak získat nějaké peníze z freeware, čili ze software, který je nabízen ke stažení zdarma. Článek nepojednává o získávání prostředků z prodeje software.

Rozdělení světa z pohledu reklamy

Pořadí je dle výnosnosti reklam.
1. USA
2. Evropa A - západní Evropa (hlavně Anglie, Něměcko, Francie)
3. Evropa B - východní Evropa
4. Zbytek světa
Z tohoto přehledu je vidět, že vyšších výdělků z reklamy dosáhnete, pokud pro své stránky získáte návštěvníky z celého světa. S tím souvisí nutnost lokalizace stránek a případně programu minimálně do angličtiny.

Možnosti příjmů z provozu vašeho webu případně programu na internetu

Než se dostaneme k vlastnímu (hlavnímu) tématu, zkusím shrnout další možnosti získání peněz.

Umístění reklamy na webu
Reklamní systémy nabízí hodně firem. Volím Google AdSence. Sice to přináší komplikace z pohledu účetnictví (registrace jako plátce DPH), ale je to dnes nejvýnosnější reklamní systém s celosvětovým dosahem a bezproblémovými platbami.
Reklamní systém může být doplněn individuálními placenými odkazy - zájemce si zaplatí umístění odkazu na nějakou dobu za jednorázovou částku. Podmínkou pro výdělek za pomocí reklamního systému je vysoká návštěvnost stránek.

Dotace
Jde o možnost, jak získat nějaké peníze pro jakýkoliv projekt. Jedná se o dobrovolné příspěvky od lidí, kterým se váš software líbí, kteří jej např. používají ke komeční činnosti a přináší jim zisk. Aby to fungovalo, musíte lidem poslání peněz (dotace) umožnit.
Pro ČR a SK je nejrozumnější cestou bankovní účet, nejlépe u banky, která působí v obou zemích. Jako příklad můžu uvést ČSOB nebo FIO. Druhá zmíněná nabízí navíc vedení účtu zdarma. Pro příjem dotazí ze zahraničí doporučuji založit PayPal účet.
Někdo může namítnout, že jsem neuvedl příjem pomocí SMS zpráv. Máte pravdu. Neuvedl a nepoužívám jej, protože poskytovatel takové služby při malém množství SMS spolkne asi 2/3 ceny z hodnoty odeslané SMS.

Nechte si platit za instalace svého freeware

Konečně se dostáváme k hlavnímu tématu článku:

Nejprve si popišme princip trhu:

Připomeňme si základní pravidlo trhu - nabídka a poptávka.
První skupina (poptávka) má zájem o šíření svých produktů. Jedná se o různé toolbary do prohlížečů, jednoduché hry, freeware verze produktů, ke kterým existují placené verze (např. PDF tiskárna).
Druhá skupina (nabídka) nabízí možnost, jak tyto programy šířit - vyvinula programy, které si lidé stahují a instalují.
Jak sami vidíte, uprostřed je to místo na trhu, které lze využít. A aby to bylo jednodušší, existuje třetí skupina, která tuto službu zprostředkovává.

Zprostředkovatelská firma

Co vlastně zprostředkující firma nabízí pro zájemce z druhé skupiny (vývojáře)? Jde o 2 důležité body, které byste v případě, že podobného zprostředkovatele nevyužijete těžko splnili.
1. Široká nabídka software, který je cílený podle oblasti.
Oblastí je míněno místo, kde je člověk, který instaluje váš program. Každá firma, která má zájem o šíření svých produktů touto cestou si určí oblast, která ji zajímá. V případě, že si její produkt nainstalují lidé mimo oblast jejího zájmu, nedostanete za instalaci zaplaceno. Hlavním cílem je v tomto případě nabídnout pro konkrétního člověka konkrétní produkt, za kterého zájemce o jeho šíření zaplatí.
2. Široká nabídka software, která umožní nabídnout produkt, který dosud není na počítači nainstalován. Sami jistě pochopíte, že pokud byste nainstalovali např. toolbar, který již na počítači byl nainstalován dříve, zaplaceno nedostanete.

Z toho plynou naše požadavky na zprostředkovatele:
1. co nejširší nabídka software a co největší světové pokrytí
2. inteligentní engine, který efektivně nabídne software pro instalaci
3. jednoduché a přehledné reporty, ze kterých v jakémkoliv okamžiku získáte maximum informací o počtu instalací, počtu schválených instalací (bude popsáno dále), místu odkud byla instalace provedena, o výši provize atd.
4. bezproblémové vyplacení provize
5. co nejjednodušší integrace do vašeho instalačního programu
6. pokud možno žádné varování od antivirových programů - dáváte k dispozoci své jméno
7. uživatel musí mít možnost rozeznat, že nabídka nepatří k instalaci a musí mít možnost ji jednoduše odmítnout. Nesmí jít o skryté instalace. Tohle byl můj požadavek při výběru zprostředkující firmy. Někdo může mít jiný názor...
8. podpora, která bude ochotně a hlavně rychle reagovat a řešit vaše problémy

Teď si projděme celý proces, jak vlastně začít, a co vše je třeba udělat.

Jednou z takových firem, kterou v současné době používám je InstalMonetizer. Existují i další firmy, např. Somoto, OpenCandy...

Krok 1 - registrace a získání jedinečného kódu pro vaše instalace

Přejdeme na stránku InstalMonetizer. Zde si můžete přečíst informace o tom, jak to celé funguje, podívat se na přibližné příjmy z jednotlivých zemí (jde o maximum, skutečnost bude nižší), přečíst si podmínky poskytování služby apod.
Vše jsme si pročetli, přikročme k registraci. Hned na titulní stránce je odkaz na SignUp. Klikneme a vyplníme jméno, e-mail, heslo a adresu vlastních webových stránek. Po vyplnění se zobrazí další údaje. Žádné další "osobní" údaje nejsou třeba.

[9469-jf03bm-000349-png]

Krok 2 - získání jedinečného identifikátoru

Po registraci a schválení účtu (přihlašujete se pomocí e-mailu a hesla) je třeba vytvořit jedinečný údaj pro váš instalační program. Na stránce InstallMonetizer se tento údaj jmenuje "My co-bundle". Takových identifikátorů si můžete vytvořit několik, např. pokud máte více programů, které nabízíte a chcete sledovat statistiky jednotlivě. Nebo můžete pro všechny programy použít jeden. Nemusíte se bát, příjmy se vám počítají dohromady.
Pro vytvoření potřebujete jen jméno, kterým si své "co-bundle" pojmenujete. Doporučuji ponechat výchozí nastavení, tzn. 2 offer screen a automatickou nabídku software.
Po uložení změn získáte jedinečný kód pro instalátor.

[9470-jf03bm-000350-png]

Krok 3 - úprava instalátoru

Pod kódem se nachází 2 odkazy, vás bude zajímat "install guides". Kromě videa se tam nachází i kódy pro nejrozšířenější programy na tvorbu instalací, včetně videí, PDF dokumentace a ukázkových souborů.
Úprava instalátoru je velmi snadná - nakopírujete ukázkový kód a nahradíte odkaz na co-bundle vaším vlastním.
Tím je vše hotovo a můžete vyzkoušet upravený instalační program.

[9471-jf03bm-000354-png]

Informace, které získáte

K dispozici máte detailní reporty, takže můžete v jakémkoliv okamžiku zjistit informace o počtu zobrazených nabídek, odmítnutých uživatelem, zda došlo při instalaci k chybě, kolik jich bylo nainstalováno a konečně i schváleno zadavatelem. To pro libovolný datový úsek, jednotlivě za co-bundle. Vidíte jaký software byl instalován, jaké jsou provize za instalaci v jednotlivých zemích. Data reportu je možné exportovat do CSV. Pro naše prostředí je sice třeba upravit desetinnou čárku a formát data, ale odměnou bude možnost vytvoření kontingenční tabulky, která nám dá podrobné informace z nejrůznějších pohledů
Schválení inzerentem trvá v některých případech i 14 dnů. Výplata peněz probíhá na konci měsíce za předchozí měsíc. Např. na konci března dostanete zaplaceno za leden.
Výplatu si můžete nechat poslat převodem na bankovní účet nebo na svůj PayPal účet.

Nějaká čísla z praxe

počet instalací dělá asi 28% ze zobrazených nabídek
počet schválených instalací dělá asi 24% ze zobrazených nabídek*
průměrná cena za jednu instalaci je 0.19 USD

* jako schválená instalace se bere taková, kdy např. cílový uživatel okamžitě po instalaci neodinstaluje software

Příklad podrobné statistiky pro jeden nabízený produkt:
[9476-jf03bm-000356-png]

Závěr

Cílem článku bylo představit vám další alternativní cestu, jak lze pomocí internetu mimo obvyklých cest jako je reklama získat nějaké prostředky. Pokud budete mít štěstí a podaří se vám vytvořit nějakou malou geniální utilitku, kterou si budou stahovat miliony lidí měsíčně, pak pro vás může být tato cesta dostatečným zdrojem příjmu.

Předmět Autor Datum
Vdaka za podrobnosti, zaujimave. BTW. pozeram ze germany nesklamalo v kolonke declined by user :) (…
MM.. 28.05.2012 00:15
MM..
Chcel som vedieť o čo ide aj "zblízka", tak som stiahol anglickú inštalačku PSPadu, ale nič tam nebo…
msx. 15.06.2012 18:23
msx.
Je to v anglicke instalacce PSPadu, v ceske (slovenske) ne. Ta nabídka následuje až po závěrečném po…
Jan Fiala 18.06.2012 07:04
Jan Fiala
Aha, už chápem. A s tým kódom pre inštalátor je to tak, že to len prasknem do akéhokoľvek jazyka a p…
msx. 20.06.2012 20:35
msx.
Ten kód do instalátoru nemá s výsledným produktem, který instaluješ nic společného. Jen musíš v průb… poslední
Jan Fiala 21.06.2012 07:43
Jan Fiala

Je to v anglicke instalacce PSPadu, v ceske (slovenske) ne.
Ta nabídka následuje až po závěrečném potvrzení (odkliknutí tlačítka Install), samozřejmě jen v případě, kdy máš přístup k internetu. Podle tvé lokace a toho, co máš nainstalované se nabídne nějaký soft.
Pokud si to chceš vyzkoušet, spusť přímo tohle:
cobundle.php
Nemusíš se bát, samo se ti nic instalovat nebude. Po potvrzeni UAC se zobrazí obrazovka, kde máš možnost instalaci přijmout nebo odmítnout. U některých je tam nabídka na podrobnější nastavení, případně licence.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru