Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sháním schéma na usměrňovač 24 V AC/ 100 VA na DC

Este k povodnej otazke, ten tvoj "usmernovac s prepinanim, na 3A" - toto sa da v principe robit 2 sposobmi:
a) trafo ma sekundarne vinutie rozdelene (s odbockami) na 3V, 6V, 12V apod. a prepinacom sa voli spravna odbocka a pripoji sa na 4 usmernovacie diody za ktorymi je vyhladzovaci kondenzator.
Toto riesenie ma nevyhodu ze napatie klesa podla zataze, pri nastaveni 3V mozes mat bez zataze aj 4-5V, zavisi od trafa ale kazde trafo je do urcitej miery "makke".

b) ak mas trafo len s jednym sekundarom tak si usmernis (4diody) a vyhladis (kondenzator) tych 24V a za tym urobis nejaky impulzny DC-DC menic (pouzije sa prislusny IO napr. nieco od Maxim, a zapojenie podla jeho datasheetu, zvycajne je k tomu nutna aj nejaka indukcnost a dioda prip. este vykonovy tranzistor, vid prislusny datasheet k IO ktory si vyberes alebo si najdi schemu googlom, hladas DC-DC converter, apod.).

P.S. 3. a relativne jednoduchy sposob by bolo pouzit regulovatelny linearny stabilizator (toto asi chces robit ak som ta dobre pochopil), ale ten kvoli tomu co si nam zadal a z toho vyplyvajucim vysokym stratam neodporucam (mozne straty 24V*3A = 72W, to len tak lahko neuchladis). S napajanim 12V a do 1A by sa to este s prislusnym pasivnym chladicom aj celkom dalo.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny