Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem OT: Jak se zabezpečujete proti přepsaní pracovních dokumentů starší verzí?

Dost často se tady na poradně řeší problémy typu "přepsal jsem si důležitý dokument starší verzí...". Jakým způsobem toto máte vyřešeno vy, poradňáci, pokud např. na dokumentu pracujete na dvou třech PC?

Já používám tak primitivní metodu až hanba mluvit, ale je neprůstřelná. K názvu dokumentu přidávám postupně se zvyšující se číslo, takže když mám v práci "XYZ 07.doc", na flashdisku "XYZ 08.doc" a doma "XYZ 09.doc", tak je za všech okolností jasno.

Jak tohle řešíte vy?

Pavel

Předmět Autor Datum
synchronizace pres cloud :-)
RedMaX 06.07.2013 17:42
RedMaX
Stejně.
mif 06.07.2013 17:49
mif
Tahle metoda mi nepřijde neprůstřelná. Na flash disku mám verzi 5, nahraju si ji do notebooku a tabl…
Potkan007 06.07.2013 17:50
Potkan007
Otevřu dokument s číslem 05 a okamžitě ho uložím s číslem 06. Pokud dělám výrazný změny, tak zase zv…
Pavel 06.07.2013 17:55
Pavel
Jasně, tu metodu chápu, sám jsem ji zkoušel a na jednom zařízení funguje. Nejsem ale schopnej ji pou…
Potkan007 06.07.2013 18:05
Potkan007
Jak pises, ja to delal taky verzovanim, potom datumama, ale vzdycky to dopadlo katastrofalne, presel…
RedMaX 06.07.2013 20:33
RedMaX
Mám to podobně, akorát jsem si zvyknul na datumy (jeden den vždycky pracuju na jednom konkrétním poč…
marekdrtic 06.07.2013 19:08
marekdrtic
Zrovna dneska se tu psala holčina a proto se ptáš asi ty - když jsem psal diplomku, tak jsem si naps…
AZOR 06.07.2013 19:15
AZOR
Podobně metoda: "jmeno_denmesic_rok.*" + případná "revize". Flash je na přenášení dat, kombinoval by…
ms 06.07.2013 20:06
ms
Mercurial, Git Ale pro psaní bakalářky je to trochu overkill :-D poslední
Wikan 06.07.2013 20:40
Wikan

Tahle metoda mi nepřijde neprůstřelná. Na flash disku mám verzi 5, nahraju si ji do notebooku a tabletu. Upravuju ji v tabletu, potom ji chci později upravit, neuvědomím si, že jsem ji už upravoval a upravím ji znova v notebooku. V tu chvíli existují dvě verze 6, v ideálním případě téměř stejné. Tohle se mi stalo při psaní webu pro firmu, pracoval jsem průběžně na dvou telefonech, dvou tabletech, dvou počítačích a notebooku. Postupně vznikly dvě verze 6 - pětce jsem v noci opravil chybu na tabletu, ale za dva dny mi to nedošlo a opravil jsem tu samou chybu na notebooku.
Většinou se snažím vzpomenout si, kde mám kterou verzi, nepopisuju si je, tohle byla výjimka, až jsem se do toho systému zamotal.

Otevřu dokument s číslem 05 a okamžitě ho uložím s číslem 06. Pokud dělám výrazný změny, tak zase zvýší číslo. Nikdy nemám dokumenty s různým obsahem a stejným číslem, na to si dávám pozor.

Pavel

Jasně, tu metodu chápu, sám jsem ji zkoušel a na jednom zařízení funguje. Nejsem ale schopnej ji použít na několika zařízení najednou, ztrácím se v číslech a potom nevím, jestli je nejnovější 37, nebo mám někde jinde hledat 38. V takových situacích jsem začal v poslední době používat DropBox, jakoukoli upravenou verzi tam hodím a můžu si ji stáhnout do jiného zařízení aniž bych se musel bát, že už mám někde novější.

Jak pises, ja to delal taky verzovanim, potom datumama, ale vzdycky to dopadlo katastrofalne, presel jsem k jinemu PC a zapomnel, ze uz jsem to upravil jinde. Pak jsem nevedel co je vlastne novejsi, takze ted mam dokumentove slozky na Wuala a hezky se to samo mezi PC synchronizuje, datumy v nazvu pouzivam jen, kdyz potrebuju mit vic verzi jednoho dokumentu, respektive si chci ponechat i starsi verzi toho sameho dokumentu.

Mám to podobně, akorát jsem si zvyknul na datumy (jeden den vždycky pracuju na jednom konkrétním počítači, v průběhu dne "nemigruju") a pojmenovávám si tak složky, ve kterých mám práci, takže to pak u mě vypadá následovně:
..
EAGLE_01_07_2013
MIKROC_02_07_2013
EAGLE_06_07_2013
..

A ještě si do každé složky někdy dávám takový malý "changelog". Mně to vyhovuje, ještě se mi nestalo, že bych si omylem něco přepsal.

Zrovna dneska se tu psala holčina a proto se ptáš asi ty - když jsem psal diplomku, tak jsem si napsal vlastní shell script, který mi zalohoval na pozadí dokumenty jedné složky - na externí disky. :-D Což mělo za následek, že i po tom, co jsem byl rok ze školy si kamarád, který z nějakého důvodu ke mě přinesl flashku si na ní odnesl moji diplomku, která se mu tam na pozadí v několika verzích nakopírovala..

Obecně nemám potřebu nic doma psát v několika verzích. Patřím k lidem, co všechno dávají na plochu - tedy jednou za čas svou plochu vykopčim na externí disk.

"přepsal jsem si důležitý dokument starší verzí...".

Neukládám ve verzích a především ZÁSADNĚ NEPŘEPISUJI - raději to nakopíruji pod novým názvem, nebo jinam - bordel je lepší než přijít o data ;-) A ZÁSADNĚ TAKÉ NEMAŽI - cokoliv, co je pod 200MB(což typicky dokumenty jsou) nemažu vůbec.

V práci:
SQL Developer/PLSQL Developer - pamatují si poslední nastavení/spuštěná SQL - zpětně 1000 příkazů - mam nastaveno na maximum
Dokumenty - SharePoint
Scripty - SVN - Perforse 4

Podobně metoda: "jmeno_denmesic_rok.*" + případná "revize". Flash je na přenášení dat, kombinoval bych s DVD-RAM.
Dodatek: A pochopitelně nepřepisovat, normální správce souborů upozorní a případně nabídne změnu názvu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru