Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Obnovovací frekvence vs. odezva u LCD obecně

Ahoj, měl bych jednu prosbu. Nejedná se ani tak o nějaký problém, ale spíše o pomoc s rozlousknutím (vysvětlením) jedné problematiky, která se hodně řeší stále, ale ne a ne si v tom udělat jasno. Jedná se o vztah (pokud nějaký je) mezi obnovovací frekvencí a odezvou u LCD obecně. Snažil jsem se si vyhledat a pročíst nějaké články o této problematice, ale téměř vždy se řeší jen jedná část a já si v tom nejsem schopen udělat jasno. Je mi jasné, že velký podíl v tom bude mít marketing výrobců, ale zajímá mě to spíš z technického hlediska.
Zajímalo by mně, jak je to u LCD (monitorů a TV) s obnovovací frekvencí a odezvou. Předpokládám, že LCD TV a LCD monitor jsou v principu stejně fungující zařízení, které se liší výbavou (rozhraní, repro., tuner, atd.), princip fungování obrazovky by ale měl být stejný.
Otázka a nejasnost je: Proč se tedy u LCD TV řeší výhradně obnovovací frekvence TV/panelu a ne také odezva (nebývá uvedena) a obráceně u LCD monitorů se řeší především odezva a obnov. frek. je minimálně (nebýv. uvedena)?
Pokud chápu pojmy správně, tak:
- obnovovací frekvence je počet obnovení obrazovky (obrazu) za vteřinu, tedy by mělo platit, že rychlejší obnovení, plynulejší a ostřejší obraz.
- odezva je doba potřebná k rozsvícení a zhasnutí jendoho pixelu tedy, opět čím kratší doba, tím by měl být obraz lepší.

Proč se tedy u LCD TV pořád řeší a tvrdí, že pro plynulý a ostrý obraz je lepší mít ideálně víc, než 50Hz, ale odezva již řešena není, ačkoli by měla být neméně důležitá (100Hz panel s vysokou odezvou přeci nemůže zobrazovat dobře).
A obráceně. Pro LCD monitor platí, že pro plynulý a ostrý obraz by měla být reálná odezva pod 5ms, avšak obnovovací frekvence již řešena moc nebývá (monitor s nízkou odezvou, ašak standardně 60Hz přece také nebude zobrazovat dobře, tedy dle teorie u TV).

Z toho, co jsem vyčetl, tak: U TV se vyrábějí panely s reálnými 50, 100 a 200Hz a cokoli uváděné nad už je jen marketing a dodatečné doupravování obrazu (každý výrobce řeší po svém). Vysílání je však 50Hz tj. 2x25 půlsnímků. Jak je to tedy se zobrazování u TV: 50Hz TV by zjednodušeně měla zobrazit to, co obdrží. Jak je to ale u 100, 200Hz TV? Ty se překreslí vícekrát, než obdrží snímků. Co tedy v mezidobách zobrazují (2x stejný snímek nebo nezobrazí v mezidobí nic)? A co odezva, ta již roli nehraje? Je to přece také LCD.
A obráceně. U LCD monitoru se řeší jakou má monitor odezvu, aby byl obraz ostrý, plynulý, ale obnovovací frekvence se řeší spíš jen okrajově, tady počet Hz důležitý není?

Jsou tu tedy dvě různé, na podobném principu fungující zařízení, dva různé parametry, které by ale měly určovat shodně kvalitu obrazu, ale u každého zařízení je mu přikládána jiná důležitost.
V tom mi to právě není jasné a byl bych rád, kdyby se našel někdo, kdo se pokusím mi to objasnit. Vím, že se zde pohybuje hodně lidí z oblasti IT/elektra, tak snad se někdo najde.
Díky moc a pardon za obsáhlost.

Předmět Autor Datum
odozva a obnovovacia frekvencia su ti k hovnu, ked nejaky dementny vylepsovaci procesor v TV obraz o…
MM.. 01.12.2014 21:54
MM..
A tie medzisnimky o ktorych pises vyratava prave ten procesor v TV. Ci to robi dobre je ale otazne,…
MM.. 01.12.2014 21:57
MM..
U obou čísel jde více o marketing, než o skutečné rozdíly. Obnovovací frekvence je ještě srovnatelný…
Wikan 01.12.2014 21:58
Wikan
Obecně vztah odezvy a obnovovací frekvence: při obnovovací frekvenci 60 Hz trvá monitoru 16,66666666… poslední
Vondrs 01.12.2014 22:08
Vondrs

A tie medzisnimky o ktorych pises vyratava prave ten procesor v TV. Ci to robi dobre je ale otazne, ja si myslim ze to je hovadina z roznych dovodov.

K odozve. Na 50Hz staci odozva 1/50s to je 20ms. Na 100Hz 10ms. Myslim ze to tie panely splnuju. Navyse sa to vylepsuje blikajucim LED podsvietenim, tak ze blikne presne vtedy ked su pixely spravne po odozve.

P.S. a k monitoru - ten zobrazuje presne to co obdrzi tak jak to obdrzi, nic neupravuje (resp. jedine stretching ak tam nacpes ine rozlisenie)

Obecně vztah odezvy a obnovovací frekvence: při obnovovací frekvenci 60 Hz trvá monitoru 16,66666666666667 ms než vykreslí další snímek. Čím vyšší obnovovací frekvence, tím nižší tato hodnota - při obnovovací frekvenci 120 Hz je to 8,3 periodických ms, při 144 Hz 6,94 periodických ms.

Obnovovací frekvence televizí bývají jen marketingové bláboly, kupříkladu "true" 600 Hz televize opravdu neexistuje, ale jedná se o dopočítávané snímky, to už jsi ale nastínil.

Neodpovídám zdaleka na vše, snad to někdo doplní.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru