Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Windows 7 a formátování disku před instalací

Zdravím, měl bych otázku ohledně instalace Windows 7 a formátováním disku před instalací. Dnes jsem si půjčil od kamaráda DVD s Windows 7 32bit, abych si ho na 30 dnů vyzkoušel, jak se mi budou líbit a jak co bude/nebude fungovat... Instalace proběhla výborně, systém funguje. Jen mě zarazila jedna věc: Když jsem se dostal do části, kde se vybírají/mažou/vytvářejí/formátují diskové sektory, tak jsem ty staré pochopitelně smazal (byl tam Win. XP na zkoušku) a vytvořil jeden nový + automaticky si systém vytvrořil druhý menší pro sebe. Z instalace Windows XP jsem ale byl zvyklý, že pak následovalo (povinné) formátování disku (rychlé/běžné). Tady ale skoro nic. U instalace Windows 7 jsem tedy vytvořil oddíl a dal naformátovat. Systém se mne zeptal, zdali opravdu naformátovat, že se vše smaže. Dal jsem tedy ano a cca za 5 vteřin bylo hotovo.
Není to nějak moc rychlé? Opravdu se to zformátovalo a dobře?
U Win XP, to při rychlém form. i tak trvalo cca cca 1 minutu a klasické 30 minut. Tady ale naskočí hodiny a za 5-6 vteřin je hotovo. Nějak se mi to nezdá... Je to tedy opravdu tak rychlé nebo na to jdu špatně? Disk je WD 320GB/7200ot., SATA 300.
Díky.

Předmět Autor Datum
Ano je to tak rychle. Pri rychlom formate to ani nema co trvat tak dlho, pretoze sa fyzicky nic nefo…
fleg 07.04.2010 18:49
fleg
aj v xp trval rychly format zo 4 sekundy. minuta je moc vela.
shiro 07.04.2010 20:53
shiro
Já bych řekl že je to v pořádku. Kdoví co to přitom formátování XP ještě tahalo z cd. abych si ho n…
MM_tank 07.04.2010 21:39
MM_tank
Díky, už jsem o tom slyšel. Ale líbí se mi a vše funguje (programy, hry), tak si je asi pořídím.
nereg. 07.04.2010 21:48
nereg.
Zdravím, takže to rychlé "formátování" ve Win 7 je normální, v pořádku? I když to trvá opravdu jen a…
nereg. 07.04.2010 21:47
nereg.
Mě se zdá že na tom formátování už trochu ujíždíš. Já si taky disk rád vyzkouším důkladně pokud je n…
MM_tank 08.04.2010 13:24
MM_tank
zrasuj ho pomocí Dban (přepíše vše na disku), omrkni hodnoty S.M.A.R.T. a nech systém zformátovat. D…
kmochna_jinde 08.04.2010 13:34
kmochna_jinde
Já jsem to asi špatně podal. Disk je úplně nový, nic mu není, jen jsem na něj dával nejprve Win. XP…
nereg. 08.04.2010 14:03
nereg.
Použít CD od Windows XP bych samozřejmě mohl, tam úplné formátování disku je, ale problém je v tom,…
MM_tank 08.04.2010 14:09
MM_tank
Samozřejmě mě toto napadlo, ale to je poněkud radikální řešení to natvrdo vypnout... Ale to je jedno…
nereg. 08.04.2010 15:18
nereg.
Aha, takhle - data na disku tě trápit nemusí. w7 formátem smaže a vytvoří alokační tabulku, která je…
kmochna_jinde 08.04.2010 14:10
kmochna_jinde
Díval jsem se na ten program a vypadá zajímavě. Asi ho zkusím. Díky.
nereg. 08.04.2010 15:19
nereg.
Nemáš zač - imho to bude nejlepší, protože teď o nic nejde a až nastane čas průseru, tak budeš mít U…
kmochna_jinde 08.04.2010 15:24
kmochna_jinde
Dobrá díky. Ale tak si říkám, když už to dělám, tak ať je to opravdu pořádně. I když to asi zbytečně…
nereg. 08.04.2010 20:02
nereg.
Tak to zformátuj pětkrát po sobě, když tolik vadí, že je to moc rychle. Když potom něco mažeš na dis…
karel 08.04.2010 20:06
karel
No tak není-li to škodná, tak proč by mělo vadit...
nereg. 08.04.2010 20:08
nereg.
Dobrý dne dnešní době formátování HDD je micrsoftu jen podvod na lidi! Zformátování prakticky ani ne…
Smrtonoška 25.10.2011 12:21
Smrtonoška
Takhle to dopadne, když paranoik objeví dotaz, který je o něčem jiném a pocítí potřebu reagovat.
karel 25.10.2011 12:24
karel
tak to se ví hodně dlouho. může se mazat eraserem, který údolíčka a pohoříčka krapet změní. hezký čl…
kmochna 25.10.2011 12:28
kmochna
mate pravdu ze data jdou najit, ale ma to jeden hacek, zustanou tam pouze soubory bez slozek a bez p…
kklltt 21.11.2012 13:07
kklltt
to je v poradku, on se totiz ten disk neformatuje ale pouze se smaze fat tabulka kde je ulozeno co j…
kklltt 21.11.2012 13:01
kklltt
Je až k pláči kolik je zde odborníků na formátování HDD a místo aby poradili jak řádně zformátovat H…
Martin Kos 10.06.2013 14:21
Martin Kos
To psal blázen, raději to zamknu. poslední
karel 10.06.2013 14:25
karel

Ano je to tak rychle. Pri rychlom formate to ani nema co trvat tak dlho, pretoze sa fyzicky nic neformatuje len sa disk oznaci ako formatovany v tabulke.
Ja som v xp rychly format snad v zivote nepouzil, takze neviem ako dlho to trvalo tam, ale u 7 je to naozaj tak rychle.

Zdravím, takže to rychlé "formátování" ve Win 7 je normální, v pořádku? I když to trvá opravdu jen asi 5-7 vteřin a je to hotové? Já jsem doteď měl pouze zkušenost s instalací Windows XP a tam mi to dalo nejen na výběr jak (rychle, běžně), ale opravdu to trvalo déle. Jak rychlé, tak klasické. Se stejným diskem, na stejném PC. Proto mi to přijde u těch Windows 7 opravdu "jakože že nic".
Jestli to tedy chápu správně, tak Win. 7 formátují pouze rychle, tedy tak, že se pouze přepíše nějaká ta tabulka (partition?), ale data zůstavájí, jen se ztratí k nim cesta. Kdežto Win. XP nabízeli také úplné formátování, kdy se smazalo vše.
Mám tedy ještě otázku: Windows 7 jsem si za odpoledne vyzkoušel a myslím, že dobře. Líbí se mi, programy a hlavně hry fungují bezproblému a i HW tak hrozně nezatěžují, takže si je chci pořídit (Home Prem.). Chtěl bych ale pro svůj vlastní systém mít úplně čistý a připravený disk - jak ho tedy mohu naformátovat, klasicky, úplně?
Půjde to nějak z instalačního DVD? Bohužel, starší PC, které mám, nemá ještě řadič SATA, tak tam nemohu HDD připojit a naformátovat... Díky.

Mě se zdá že na tom formátování už trochu ujíždíš. Já si taky disk rád vyzkouším důkladně pokud je nový a jde do mého počítače.

Na otestování disku používám test od výrobce, pomalý formát a zkouším ho celý přešifrovat Truecryptem a program HDD Tune/.

Součástí instalace windows 7 to prostě asi není*, formátuje se to rychleji než v XP protože to možná maže jen minimální část disku /XP možná zkoušejí náhodně zapsat třeba na 10,20,30,40, procent disku aspoň něco/.

Tak ten disk naformátuj instalačkou z windows 2000**,XP, Visty nebo třeba Ubuntu. Jenom ze skušeností - vadný disk formátem většinou nepoznáš,dost disků klasický formát prostě simuluje, byl sem svědkem toho jak klasický formát odbyl 1tb disk za 3minuty-už si nevzpomenu značku. Nezapomeň že formát je dneska už jenom formalita a vymazání-přepsání nulama.

* se na to ještě podívám dneska až budu instalovat
** tam myslím není rychlý formát vůbec a poprvé byl na instalačce až s XP.

zrasuj ho pomocí Dban (přepíše vše na disku), omrkni hodnoty S.M.A.R.T. a nech systém zformátovat. Dneska už se neformátuje jako dřív. Dbanem prověříš zápisem dat na všechny clustery jejich funkčnost (ověřit ve S.M.A.R.T. hodnota Reallocated Sector Count )

Já jsem to asi špatně podal. Disk je úplně nový, nic mu není, jen jsem na něj dával nejprve Win. XP a vyzkoušel je a pak Win. 7 a opět vyzkoušel, který systém mi bude vyhovovat víc Jestli osvědčený XP nebo již přejdu na pěkné 7. Nakonec jsem se rozhodl pro Win. 7. Já teď už jen potřebuji před instalací nového systému, který tam už bude napořád, tak naformátovat disk, aby byl prázdný a čistý. Nic jiného. Bohužel to formátování od Win. 7 mi přijde nějak podežřele rychlé, tedy že se nic moc neformátuje, tak zdali je nějaká jiná možnost, jak ho naformátovat.
Použít CD od Windows XP bych samozřejmě mohl, tam úplné formátování disku je, ale problém je v tom, že hned po dokončení se začnou kopírovat nové soubory na disk pro instalaci systému, takže se mi tam opět něco nainstaluje... Kdyby to třeba šlo nějak z BIOS nebo z nějakého CD (napadlo mě zkusit Linux spuštěný z CD).
Díky.

Použít CD od Windows XP bych samozřejmě mohl, tam úplné formátování disku je, ale problém je v tom, že hned po dokončení se začnou kopírovat nové soubory na disk pro instalaci systému, takže se mi tam opět něco nainstaluje...

No tak to po dlouhém formátu zaseknu /restnu/ a vsunu instalační disk se sedmičkama a naformátuju to narychlo. Ten rychlej formát z win 7 to vymaže dobře a nic tam nezůstane.

Samozřejmě mě toto napadlo, ale to je poněkud radikální řešení to natvrdo vypnout... Ale to je jedno. Mě jen jde o to, aby se disk vyčistil předtím, než tam naistaluji systém. Když jsem totiž měl nainstalované ty Windows XP na zkoušku, byl jsem s nimi párkrát na internetu, bez antivirového programu a podobně (normální seriozní stránky). Takže by tam nic být nemělo, ale i tak. Kdyby se tam nahodou něco stahlo, tak ať je to čisté... O to mi jde. Jestli ale Windows 7 formátují jinak, ale se stejným výsledkem jako Windows XP, pak je to celkem zbytečné.

Aha, takhle - data na disku tě trápit nemusí. w7 formátem smaže a vytvoří alokační tabulku, která je rozhodující jesti tam "něco je nebo ne". Pokud bude disk přepisovat nulama, tak to má stejný efekt.

Pokud nutno nutně trváš na formátu, mrkni na UBCD.

Dobrý dne dnešní době formátování HDD je micrsoftu jen podvod na lidi! Zformátování prakticky ani nedělá to co píšou, že se tím ztrácí data. Stačí zformátovat pouze adresnou čáas clusorů a udělat novou tabulku disku, samotná čáast disku, na které jsou uložená přímo data, se vůbec neformátuje! Správně to je přepis HDD do původního výrobního stavu, což znamená přepsat clusor po clusoru do nul, nejenom adresnou část. Ovšem délka formátování se tím se by se prodlužovala se zvyšující kapacitou HDD, takže v dnešní době neúnostné. Velmi citlivá data o vaší osobě z HDD před formátováním bezpečnostně vymažte! I pomalém zformátováním pomocí hloubkové kontroly dat jdou najít původní data na HDD!

S pozdravem!

tak to se ví hodně dlouho. může se mazat eraserem, který údolíčka a pohoříčka krapet změní. hezký článek vyšel v posledním chipu, kdy se nastiňuje další nebezpečná věc= přealokovaný clustery jsou vyplněný daty a sw díky řadiči na ně nemůže.

mate pravdu ze data jdou najit, ale ma to jeden hacek, zustanou tam pouze soubory bez slozek a bez pripon, takze je pak prakticky nemozne ty data ziskat zpet, pokud byste presne vedel co na tom disku mate a snazil se takto data obnovit myslim ze by vam to par mesicu cisteho casu urcite zabralo.

Je až k pláči kolik je zde odborníků na formátování HDD a místo aby poradili jak řádně zformátovat HDD, tak ti budou jen vymlouvat jak to není zbytečné a že stačí to krátké formátování apod.
Takže kdo chce kompletně a řádně formátovat HDD ve windows 7 tak se to dělá takto.

Musíte strčit cd windows 7 do pc
Restartujte pc
ihned po restartu mačkejte F1-F12, prostě všechny aby vám naskočila nabídka spustit z cd/dvd. Říkám všechny F-ka protože každý bios to má nastaveno na jinou klávesu.
Jakmile vám naskočí instalace windows zvolte jazyk tak dejte další
pak dejte možnost opravit
pak dejte další
pak dejte storno
naskočí možnosti a zvolte příkazový řádek
v příkazovém řádku dejte format c: (d:, e: nebo jiný název vašeho primárního disku)
pak zmáčkněte A jako ano a potvrdte Enter
No a to je celá věda

Zpět do poradny Nahoru