Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem problem po instalaci openSUSE

asi pred hodinou jsem si nainstaloval openSUSE(nechal jsem v PC i windows). Instalace byly dokončena bez problemu, system naběhl, vše fungovalo. Pak jsem PC a vypnul a znova zapnul abych se dostal na moment do windows, ale po zapnutí hned po uvodni obrazovce ktera mi napise jake se dostat do BIOSu obrazovka zčernala, objevilo na ni jedine slovo "GRUB", vedle nej blika tento znak "_" a nic vic se nedeje. Prosim poradte mi nekdo co s tim. Moc děkuji.

[14ngug6.jpg]

Předmět Autor Datum
podla mna staci obnovit grub. Na nete je k tomu plno podrobnych a jednoduchych navodov.
wam_Spider007 25.09.2011 11:27
wam_Spider007
a nemohl bys mi pls nejaky konkretni jednoduchy fungujici postup poradit. diky
tofal 25.09.2011 12:11
tofal
najlepsie asi odporucam priamo wikipediu openSuse - Obnova_GRUB (slovencina snad problem nebude :) )…
wam_Spider007 25.09.2011 12:17
wam_Spider007
díky za radu, ale stejne to nepomohlo. Vlozil jsem CD ale vypadalo to tam jinak nez na obrazku v nav…
tofal 25.09.2011 12:42
tofal
tak jsem to zkusil podle tohoto navodu Obnova fungovalo to, najel mi GRUB tak jak ma, akorat k memu…
tofal 25.09.2011 13:21
tofal
tak vite nekdo co s tim?
tofal 25.09.2011 15:16
tofal
popis postup jak jsi instaloval
Přezdívka je povinný 25.09.2011 19:49
Přezdívka je povinný
zeptam se tady uz naposled na jednine reseni co me napadlo. Rozhodl jsem se že se vratim k windows a…
tofal 25.09.2011 15:33
tofal
Toto je ucebnicovy priklad uzivatela co chcel vyskusat ten linux, lebo kamos povedal, ze je vraj dob…
fleg 26.09.2011 08:19
fleg
nejsem typ človeka co chtel linux jenom zkusit, dlouho jsem pouzival Ubuntu a akorat jsem chtel zkus…
tofal 26.09.2011 16:14
tofal
Pokud chces testovat, nejaky nastroj na virtualizaci je lepsi, nez si pridelavat problemy s dualboot…
JR_Ewing 26.09.2011 16:36
JR_Ewing
jenom dotaz, co je to chroot ?
tofal 26.09.2011 19:59
tofal
linux je oproti windows relativne dobre zdokumentovany a ma vyborne man pages. Pokial sa mozes dosta…
wam_Spider007 26.09.2011 20:18
wam_Spider007
uz je to jedno, preinstaloval jsem to komplet cele na windows a nechal jsem si jeden prazdny oddil d… poslední
tofal 26.09.2011 21:03
tofal

tak jsem to zkusil podle tohoto navodu
Obnova
fungovalo to, najel mi GRUB tak jak ma, akorat k memu užasu měl graficke rozhrani ale fungoval, tak jsem si najel do windows a vse v pohode, pak jsem chtel do openSUSE, tak jsem PC vypnul a znovu zapnul a opet mi najela cerna obrazovka kde bylo napsano

GRUB Loading stage1.5.

GRUB Loading, please wait...
Error 16

a neděje si nic

Toto je ucebnicovy priklad uzivatela co chcel vyskusat ten linux, lebo kamos povedal, ze je vraj dobry a ze to je zadarmo a da sa z toho hackovat a neviemcoeste. Samozrejme mas nejaky problem, ktory nevies hned vyriesit, vracias sa k win a na linux budes odteraz nadavat kade budes chodit.
V prvom rade tvoj problem nie je bezny, dualboot s win v drvivej vacsine funguje bez problemov. Grub je zavadzaci program, ktory sa postara o to aky system sa spusti. Ma svoj konfigurak, z ktoreho cita a ktory mozes upravovat.
Pokial uz nemas zaujem zdrziavat sa s linuxom tak nabootuj z win cd, ak mas xp v recovery console zadaj prikazy fixboot a fixmbr, co ti obnovi mbr a boot sector a budes schopny opat startovat do svojho oblubeneho win.
Pokial mas zaujem riesit lunx aj nadalej skus opravit grub, resp si pozri najprv jeho konfig, ci je vsetko ok. Potom mozes skusit prikaz (predtym nabootuj z live cd linuxu resp zvol rescue mode ak to ide, ja open-suse nepoznam neviem co vsetko umoznuje) sudo grub-install /dev/sdx, kde x je disk, na ktorom ti bezi linux, ak je to jeden disk a je to sata disk disk bude to sda. Pokial by si nemal v adresary /boot/grub/ subor menu.lst, z ktoreho grub cita co ma zavadzat pouzi prikaz sudo update-grub.

nejsem typ človeka co chtel linux jenom zkusit, dlouho jsem pouzival Ubuntu a akorat jsem chtel zkusit jinou distribuci. Ale windows pouzivam taky, ten mam prevazne na hry. Windows uz byl stejne v hroznem stavu tak jsem ho preinstaloval a hned jak ho dam do pořadku(nainstaluju vse co potrebuju) tak se pustim hned do instalace nejake distribuce Linuxu, jenom jeste nevim jakou, ale nejspis neco jineho nez Ubuntu, prostredi KDE mi vyhovuje vic :)

Pokud chces testovat, nejaky nastroj na virtualizaci je lepsi, nez si pridelavat problemy s dualbootem :-) treba VirtualBox

Jinak co se GRUBu tyce, bud by mel fungovat rezim obnovy primo z instalacniho CD, nebo v horsim pripade nabootovat live-cd, pouzit chroot a grub-install, jak bylo receno vyse.

linux je oproti windows relativne dobre zdokumentovany a ma vyborne man pages. Pokial sa mozes dostat do linuxu, zadaj do terminalu "man chroot (bez uvodzoviek) alebo trochu pogoogluj. Zistis, ze ide o prikaz, ktory meni roota (chroot ako change root) zvoleneho suboru. Pouziva sa, pokial beznym sposobom nie je mozne k suboru pristupovat alebo ho spustat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru