Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem problem po instalaci openSUSE

Toto je ucebnicovy priklad uzivatela co chcel vyskusat ten linux, lebo kamos povedal, ze je vraj dobry a ze to je zadarmo a da sa z toho hackovat a neviemcoeste. Samozrejme mas nejaky problem, ktory nevies hned vyriesit, vracias sa k win a na linux budes odteraz nadavat kade budes chodit.
V prvom rade tvoj problem nie je bezny, dualboot s win v drvivej vacsine funguje bez problemov. Grub je zavadzaci program, ktory sa postara o to aky system sa spusti. Ma svoj konfigurak, z ktoreho cita a ktory mozes upravovat.
Pokial uz nemas zaujem zdrziavat sa s linuxom tak nabootuj z win cd, ak mas xp v recovery console zadaj prikazy fixboot a fixmbr, co ti obnovi mbr a boot sector a budes schopny opat startovat do svojho oblubeneho win.
Pokial mas zaujem riesit lunx aj nadalej skus opravit grub, resp si pozri najprv jeho konfig, ci je vsetko ok. Potom mozes skusit prikaz (predtym nabootuj z live cd linuxu resp zvol rescue mode ak to ide, ja open-suse nepoznam neviem co vsetko umoznuje) sudo grub-install /dev/sdx, kde x je disk, na ktorom ti bezi linux, ak je to jeden disk a je to sata disk disk bude to sda. Pokial by si nemal v adresary /boot/grub/ subor menu.lst, z ktoreho grub cita co ma zavadzat pouzi prikaz sudo update-grub.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny