Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Primárny a rozšírený oddiel

Raz dávno za DOS čias nám jeden známy z rodiny doniesol nejaké zatopené diskety z Ostravy. Samozrejme sme skúšali, čo je na nich. Bol tam program na zaheslenie počítača v MBR. Skončilo to tak, že to tam ostalo. Druhá disketa, ktorá to vedela odstrániť bola samozrejme nečitateľná. Program bol dokonca chránený proti vymazaniu z bežiaceho systému (obdoba ochrany disku v XP). Vymazať sa dal len zo systému spusteného zo systémovej diskety. Vtedy boli údaje o disku v MBR zakódované. V TP som si spravil program, ktorý načítal údaje z disku, MBR z druhého pevného disku a toto skombinoval a dešifrované údaje zapísal na disk. Keď som v počítačovom obchode povedal, čo sa chystám, tak sa takmer chytili za hlavu, že to mám zálohovať, sformátovať a skopírovať naspäť. Žiaľ, bol to 170 MB disk a druhý bol 40 MB. Iný disk bol k nezohnaniu a CD sa ešte nenapalovali. Presnejšie povedané, nepoznal som nikoho, čo to robil. Dokonca sme ani CD mechaniku nemali. Tak som to skúsil. Samozrejme som na to doplatil, lebo som zabudol, že ak idem zo systémovej diskety, tak sú údaje kódované. Tie kódované som zapísal a tým som všetko po*ral. Disk bol odstavený nadobro.

Předmět Autor Datum
Pokračovanie: Samozrejme som myslel na všetko a mal som aj program na "undo". Samozrejme v ňom bola…
msx. 22.03.2006 20:00
msx.
No a vo co teda přesně go ? Jsem z tebe mírně zmatený ...
Fuente 22.03.2006 20:05
Fuente
Toto je skôr pre takých, čo sa v tom vyznajú.:-)
msx. 22.03.2006 20:15
msx.
E! Celkem jsem pořád zmatený i po přečtení tvého dredu o řádek níže :-[
Fuente 22.03.2006 20:55
Fuente
No aspoň niekto, čo na to reaguje. Keby sa ti stalo to čo mne, tak by si to ovládal. 1. Spomnínané…
msx. 22.03.2006 21:00
msx.
Zrejme sa v tom nikto dostatočne nevyzná. Mne ide o to, že vlastne rozšírený oddiel z tohto hľadiska…
msx. 22.03.2006 20:50
msx.
člověče, máš v tom docela hokej :-) Na "písmeno" si hraje až operační systém (to je tvůj první omyl…
touchwood 22.03.2006 21:51
touchwood
LILO je náhrada pôvodného zavádzača v MBR a môže byť len na začiatku fyzického disku. Kde berieš, že…
msx. 23.03.2006 15:33
msx.
to se teda šeredně pleteš. LILO nemusí být jen v MBR.. (schválně si zkus nainstalovat linux a podíve…
touchwood 23.03.2006 20:46
touchwood
Ďakujem. To som chcel vedieť. Ukončené, vyriešené... BTW, Linux už mám, ale chcem ho dostať aj do V… poslední
msx. 24.03.2006 08:04
msx.
Samozrejme sme skúšali, čo je na nich. Bol tam program na zaheslenie počítača v MBR. Skončilo to tak…
touchwood 22.03.2006 21:43
touchwood
Ale čo som doondil, to som aj opravil. 24 hodín sme boli vďaka tomu bez disku, lebo som sa pomýlil,…
msx. 23.03.2006 15:35
msx.
Popsal jsi to pěkně ale nechápu o co ti jde. Chceš data ? Dej hdd do jiného počítače a pusť nějaký s…
MM_tank 23.03.2006 15:16
MM_tank
FDISK /MBR by prepísal zavádzač a zašifrovaná tabuľka rozdelenia by ostala. Po štarte systému cez HD…
msx. 23.03.2006 15:40
msx.

Pokračovanie:

Samozrejme som myslel na všetko a mal som aj program na "undo". Samozrejme v ňom bola nejaká chyba, lebo zlyhal. Tak mi neostávalo nič iné, len nájsť na 5,25" disketách sysmana a pustiť sa do výpočtu údajov MBR. Vyrátal som asi za hodinu a uložil (TP som mal pre prípad na diskete). Nešlo to. Na druhý deň som si tie údaje pozrel a zistil som, že som sa pomýlil pri prevode z dekadickej do hexadecimálnej sústavy. Chybu som poravil a disk naskočil. V AVG som obnovil zálohu partition a všetko bolo po starom. No a odvtedy viem, že údaje o častiach disku sú rovnocenné záznamy a neexistuje tam nijaký primárny alebo rozšírený oddiel. Ako je teda možné, že všade sa píše o primárnom a rozšírenom, keď to vyzerá takto:
http://img118.imageshack.us/img118/6643/bezejmna16c o.jpg
http://img515.imageshack.us/img515/72/bezejmna25qk. jpg

No aspoň niekto, čo na to reaguje. Keby sa ti stalo to čo mne, tak by si to ovládal.

1. Spomnínané odstraňovanie hesla.

2. O pár rokov neskôr ručná oprava disku prepísaného FDISKom. Nebola to sranda, ten pako prepísal až sektory v druhej FAT tabuľke, neviem akože načo. Trvalo mi dve hodiny, kým som pohľadal kópie stratených sektorov v opačnej FAT tabuľke. Jeden sektor to preepísalo v obiddvoch naraz, takže sme stratili asi 4 MB dát. Hlavný adresár našťastie nezasiahlo. Na to všetko mi pomohol Norton Disk Editor z Norton Utility. Ale keď som videl NU 2000 (inštaloval som to v roku 2000 kamošovi, tak som sa za hlavu chytal, ako sa dá dovrzať tak kvalitný software. Už po pol hodine som to prešiel unistalom.:-/

Zrejme sa v tom nikto dostatočne nevyzná. Mne ide o to, že vlastne rozšírený oddiel z tohto hľadiska vlastne neexistuje. Prečo sa teda o nich hovorí? Okrem toho myslím, že by bolo jednoduchšie hovoriť o oddieloch a nie o tom, že niektorýje nadradený na druhý (rozšírený nad logický). Veď logický má akože pridelené písmeno, ale v skutočnosti v MBR žiadny záznam o písmene nie je. Dokonca ak sa vytvorí rozšírený oddiel, tak aký rozdiel bude v MBE, keď v ňom bude navyše logický disk? Toto mi nejde do hlavy. Žial mojím muzeálnym programom z DOSu si MBR nemôžem pozrieť, lebo ochrana systému program zastaví.:-D

člověče, máš v tom docela hokej :-)

Na "písmeno" si hraje až operační systém (to je tvůj první omyl). A rozdíl mezi primárním a rozšířeným oddílem samozřejmě je (druhý omyl). Vtip je v tom, že rozdíl není v struktuře samotného MBR (tam jsou prostě jen 4 "chlívečky"), ale v obsahu jednotlivých oddílů, kdy primárni obsahuje už přímo "data", kdežto rozšířený strukturu logických disků a až v nich jsou "data"

Proč myslíš, že lze instalovat např. LILO do MBR, ale i do oddílu (a to nejen primárního)?

LILO je náhrada pôvodného zavádzača v MBR a môže byť len na začiatku fyzického disku. Kde berieš, že som napísal, že LILO môže byť kdekoľvek?::)

Oddiel sa vždy skladá z (FAT):
- boot sektora
- FAT 1
- FAT 2
- hlavný adresár
- dáta

Aký je rozdiel teda medzi primárnym a rozšíreným. Veď, keď sa zapíšu do MBR podľa toho, čo som uviedol (zo Sysmana), informácie o troch častiach disku, tak budú v MBR písané za sebou, len FDISK to vypíše tak, že tam bude porimárny a dva logické v rozšírenom. Tak v čom je tam potom rozdiel?

to se teda šeredně pleteš. LILO nemusí být jen v MBR.. (schválně si zkus nainstalovat linux a podívej se na možnosti (man pages) LILO nebo GRUBu

neříkal jsem ti, že v tom máš zmatek? :-D BTW, oddíl se samozřejmě nemusí skládat z toho, co jsi napsal, to platí pouze pro FAT filesystémy, jiné FS, např. NTFS, EXT2/EXT3FS, ReiserFS nebo BSDčkový UFS/XFS mají/mohou mít samozřejmě úplně jiný layout.

No a k té tvé otázce: Vtip je v tom, že v MBR je jen "fyzická adresace" čtyř (podle prapůvodní definice BIOSu byly možné jen 4 oddíly na disku) oddílů, tj. který z nich je aktivní, kolik a kde každý zabírá. To je vše. Ostatní informace jsou už v oblasti samotného oddílu. Tudíž primární oddíl už obsahuje samotná data (samozřejmě kromě "obálky", tj. bootsectoru, atd.), kdežto rozšířený oddíl obsahuje další "pseudoMBR", který je již ovšem z dílny MS (rozšířený oddíl se objevil poprvé tuším v MSDOS 3.3 z roku 1987) obchází pravidla 4 oddílů BIOSu tím, že další logické definuje "softwarově" uvnitř jednoho z primárních oddílů se speciálním formátem (viz "pseudoMBR"). A v tom tkví rozdíl mezi primárním a rozšířeným oddílem. Ty totiž tady směšuješ dvě věci - "hardwarové" dělení dle BIOSu a "softwarové" dělení dle MS (z toho se ovšem na PC stal prakticky nepsaný standard.

Popsal jsi to pěkně ale nechápu o co ti jde. Chceš data ? Dej hdd do jiného počítače a pusť nějaký sw na záchranu dat. Pokud je skutečně šifrovaný jen MBR tak by to mělo jít. Možná i fdisk /MBR by to spravil. Pokud se ale šifrujou i data na disku bude to horší. Co tam máš tak důležitého že to nesformátuješ v jiném pc ? Učetnictví jehož záloha je na třetí mokré disketě ? Jinak SYSMANA /a dosmana/ už bych ani nepoznal:))

FDISK /MBR by prepísal zavádzač a zašifrovaná tabuľka rozdelenia by ostala. Po štarte systému cez HDD bola tabuľka dešifrovaná, ale len preto, lebo bolo nahradené prerušenie 13h na čítanie a zápis na disk. Vtedy bolo MBR chránené ako to chráni napr. Windows. Pri štarte zo sys. diskety bolo MBR prepisovateľné, ale šifrované (ani HDD nebol rozpoznaný systémom). Okrem to FDISK /MBR som vtedy nepoznal, tak som si urobil podobný program v TP.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru