Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Primárny a rozšírený oddiel

to se teda šeredně pleteš. LILO nemusí být jen v MBR.. (schválně si zkus nainstalovat linux a podívej se na možnosti (man pages) LILO nebo GRUBu

neříkal jsem ti, že v tom máš zmatek? :-D BTW, oddíl se samozřejmě nemusí skládat z toho, co jsi napsal, to platí pouze pro FAT filesystémy, jiné FS, např. NTFS, EXT2/EXT3FS, ReiserFS nebo BSDčkový UFS/XFS mají/mohou mít samozřejmě úplně jiný layout.

No a k té tvé otázce: Vtip je v tom, že v MBR je jen "fyzická adresace" čtyř (podle prapůvodní definice BIOSu byly možné jen 4 oddíly na disku) oddílů, tj. který z nich je aktivní, kolik a kde každý zabírá. To je vše. Ostatní informace jsou už v oblasti samotného oddílu. Tudíž primární oddíl už obsahuje samotná data (samozřejmě kromě "obálky", tj. bootsectoru, atd.), kdežto rozšířený oddíl obsahuje další "pseudoMBR", který je již ovšem z dílny MS (rozšířený oddíl se objevil poprvé tuším v MSDOS 3.3 z roku 1987) obchází pravidla 4 oddílů BIOSu tím, že další logické definuje "softwarově" uvnitř jednoho z primárních oddílů se speciálním formátem (viz "pseudoMBR"). A v tom tkví rozdíl mezi primárním a rozšířeným oddílem. Ty totiž tady směšuješ dvě věci - "hardwarové" dělení dle BIOSu a "softwarové" dělení dle MS (z toho se ovšem na PC stal prakticky nepsaný standard.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny