Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Retro: Reinstalujeme XP v roce 2014 :-)

Nedávno jsem dostal do rukou celkem "zaneřáděný" počítač, jehož poločas rozpadu proběhl někdy okolo Vánoc ... roku 2008, ;-) tudíž jsem ani moc nepřemýšlel, zda se budu piplat s čištěním a oživováním. Po reinstalaci ovšem nastaly celkem zajímavé potíže. Více o nich v krátkém článku, který má za cíl usnadnit hledání řešení již zanedlouho "nepodporovaným" reinstalatérům ;-)

Než začneme

Pro všechny, kteří "plavou" v reinstalacích, ovladačích apod., zazní nejprve jedno doporučení: zjistěte si, jaké komponenty jsou v PC a postahujte si k nim ovladače (nebo najděte CD/DVD s ovladači), abyste následovně neřešili problémy s nimi. Těm uživatelům, kteří mají notebooky se servisním oddílem s obrazem OS, odpadá celkem hodně práce.

Všem rovněž doporučuji předem stáhnout a na USB flash uložit poslední ServicePack (SP3), který bude téměř jistě potřeba nainstalovat.
Českou verzi zde: http://download.microsoft.com/download/5/0/4/50463 94b-32df-4628-a300-64209a719db6/WindowsXP-KB936929 -SP3-x86-CSY.exe
Anglickou verzi zde: http://download.microsoft.com/download/d/3/0/d30e3 2d8-418a-469d-b600-f32ce3edf42d/WindowsXP-KB936929 -SP3-x86-ENU.exe

Návod od Zarniwúpa jak zjistit osazený HW si dovolím odlinkovat z Poradny.

Reinstalace OS

Opět nic složitého, útlocitní si mohou přečíst zdejší Drtičův obrázkový návod, majitelé image na HDD mohou použít standardní proceduru obnovení podle návodu k PC (mimochodem, už jste si podle tohoto návodu vyrobili instalační CD média, jak bylo doporučováno v návodu pro případ selhání HDD? ;-)).

Končíme finálním nabootováním Windows a pohledem na plochu Windows. Nainstalujeme SP3 (linky viz výše) a ovladače (pokud jsme neinstalovali z image od výrobce počítače). Tím máme základ hotový - zatím pohoda, jazz, že? Ale ta zásadní závada teprve přijde.. :-)

Zprovoznění Windows Update

Možná budete mít větší štěstí, ale ve dnech, kdy toto píšu, platí následující: čistá instance Windows XP se SP3 není schopna rozběhat Windows Update. Máte jen čisté XP s Internet Explorerem 6 a Windows Update vám dokolečka "nahazuje" chybu 0x8024d0001. Můžete se pokusit chybu opravit pomocí Microsoft FixIt (bude se instalovat PowerShell), ale má zkušenost praví, že úspěšnost opravy je pouhých 20% (z pěti různých počítačů, které jsem za tímto účelem začal testovat, zafungovala pouze jednou).

Opravit tento problém je možné pomocí manuální instalace aktualizace Windows Update Agenta, kterou stáhnete zde: http://download.windowsupdate.com/WindowsUpdate/re dist/standalone/7.4.7600.243/WindowsUpdateAgent30- x86.exe

Po aktualizaci se web Windows Update kouzelně rozběhne a nabídne instalaci poslední verze doplňku Windows Update. A po jeho zprovoznění se objeví nabídka sady záplat k instalaci, jmenovitě hlavně IE8 a bezpečnostní záplaty.

Závěr

A to je vše, po instalaci přibližně 150 záplat byste měli mít víceméně záplatovaný systém, do nějž můžete začít instalovat své aplikace. Doufám, že vám tento krátký článek ušetřil čas s reinstalací a záplatováním OS.

Komentář k článku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články