Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Jak (správně) udělat snímek obrazovky?

V poslední době zjišťuji, že mnoho uživatelů má problém vyrobit snímek obrazovky. Pojal jsem tedy nápad napsat krátký a jednoduchý návod, jak snímat obrazovku nebo okno operačního systému, a to bez použití jakékoli aplikace třetí strany.

V první řadě si řekněme, proč nechceme používat nějaký program? Je to proto, že když se naučíme využívat dostupných funkcí systému, nebudeme omezeni pouze na vlastní počítač, kde máme nainstalovaný krutohustěpřísný prográmek, který umí prakticky totéž, co samotný operační systém, jen k tomu spouští nějakou rezidentní aplikaci, která svým neustálým během ubírá systému paměť a jiné systémové prostředky.

Nástroje systému které budeme používat

Seznam je poměrně krátký:

- Integrovaná funkce Windows (funkční na všech dnes provozovaných verzích)
- Aplikaci Malování (též známý jako MS Paint, funkční na všech dnes provozovaných verzích Windows)
- Aplikaci Výstřižky (Snipping tool, dostupný od Windows 7 výše)

Úplné základy

Již od pradávných a raných verzí Windows fungují dvě klávesové zkratky: PrintScreen (na klávesnici často zkrácená jen na PrtScrn), která "vyfotí" celou obrazovku Windows a kombinace Alt + PrtScrn, která "vyfotí" jen aktivní okno aplikace. Samotná fotka je uložena ve schránce Windows. Abychom ji mohli uložit, potřebujeme nějaký grafický editor, ve kterém obsah schránky vložíme do souboru. Nejjednodušší a nejrychlejší cesta vede přes standardní Malování, které poskytuje vcelku mocné funkce k dalšímu zpracování obrázku (ořez, přidání šipek, zvýraznění, zmenšení obrázku), a zároveň je dostupné ve všech Windows.

1. Příprava

Nejprve musíme Malování spustit. Nabízí se několik způsobů, např. nalezení ikony v nabídce start, ale zdaleka nejrychlejší postup je stlačení klávesové zkratky Win + R, která otevře okno "spustit" a v něm napíšeme pouze "mspaint" (bez úvozovek) a odklepneme Enterem. Tento postup má ještě jednu velkou výhodu, funguje na všech jazykových mutacích, nemusíte tedy pátrat po tom, jak se malování jmenuje např. v německých Windows.

[79435-win-run-png]

Poté, co se objeví okno Malování, doporučuji provést ještě jeden krok - úpravu velikosti plátna. Platí to zejména pro práci s menšími obrázky, např. fotkou okna aplikace. Ve výchozím stavu je totiž plátno Malování relativně velké a pokud do něj vložíme menší obrázek, zůstane nám okolo bílá plocha, které je pak dosti obtížné se zbavit. Z tohoto důvodu doporučuji před vložením obrázku ze schránky plátno pomocí označeného prvku zmenšit na rozumně malý rozměr. Uchopte roh plátna za označený roh a táhněte k levému hornímu rohu. Výsledek je na dalším obrázku.

[79436-paint-start-png] [79437-paint-mini-png]

Nyní vložíme uložený obrázek pomocí klávesové zkratky ctrl + V, alternativně pomocí ikony Soubor - Vložit:

[79438-paint-result-png]

Obrázek můžeme dle potřeby upravit nebo oříznout a následně pomocí Soubor - Uložit/Uložit jako uložíme. Tím máme hotový a uložený obrázek.

2. Krátké intermezzo na téma formátu obrázků

Nové Malování pokročilo i v tomto ohledu, a tak vám automaticky nabízí správný formát - PNG. Běžně jej doporučuji používat, zachovává totiž ostré hrany a čitelné písmo, a zároveň nevytváří extrémně veliké soubory jako prastarý formát BMP. Obecně platí, že digitální fotky je nejlépe uložit ve formátu JPG, který umí velmi dobře komprimovat obrázky právě běžných digitálních fotek, kde jsou většinou pozvolné přechody mezi odstíny dvou barev. Fotky obrazovek naopak, jak již bylo uvedeno, velmi dobře ukládá formát PNG. BMP používat nedoporučuji vůbec, pokud není tento formát specificky vyžadován.

Níže je zvětšená ukázka PNG (vlevo) a JPG (vpravo), rozdíl v kvalitě je patrný velmi dobře - sledujte kontrastní a ostré přechody mezi dvěma rozdílnými barvami, uvidíte "duhu", specifickou vlastnost formátu JPG.

[79439-paint-formats-png]

3. Aplikace výstřižky

Někdy se může stát, že potřebujete vystřihnout specifickou aplikaci, nebo situaci, kterou nelze přesně či dobře vyfotit pomocí standardní klávesové zkratky. Toto typicky nastává u aplikací, které nepracují se standardními okny Windows. Tato aplikace je rovněž dobře použitelná i v případě, že používáte více monitorů a chcete vyfotit více oken a zároveň vám nevyhovuje že funkce PrtScrn vyfotí obě obrazovky. Nevýhoda je naopak v tom, že aplikace neumí přesně vyfotit okno, tudíž se budete muset spokojit s nepřesným výřezem, nebo naopak se pachtit s přesným vyřezáváním.

Aplikaci spustíte buď vyhledáním aplikace "Výstřižky" (je dostupná od Windows 7, kde již lze v nabídce Start vyhledávat, tj. napsat několik prvních znaků jako "výst"), popř. opět pomocí funkce "Spustit", ve které zadáte univerzální jméno "Snippingtool" - opět platí, že toto funguje ve všech jazykových verzích.

Po spuštění aplikace je nejlepší nastavit scénu, následně kliknout na tlačítko "Nový" a pomocí klepnutí a táhnutí myší vybrat oblast, kterou chcete vyfotit.

[79440-snipping-png]

Následně se v okně aplikace zobrazí výsledek focení. Tento můžeme uložit nebo vložit pomocí ctrl + C do schránky Windows.

[79441-snipping-result-png]

Ve Windows 10 přibyla možnost focení odložit o několik sekund a zaznamenat tak dynamickou změnu po kliknutí, kterou by jinak bylo obtížné zaznamenat.

Fotky ve hrách

Pro focení ve speciálních aplikacích jako jsou hry doporučuji používat velmi dobře použitelné nástroje integrované buď v herních klientech jako je Steam nebo Origin, popřípadě využít funkcí pro záznam obrazu a videa v ovladačích (tuto funkci poskytují jak ovladače Radeon Crimson, tak nVidia Experience).

Závěr

Tento článek jsem zamýšlel jako základní uvedení do problematiky správné tvorby obrazové dokumentace. Při zvládnutí výše uvedených postupů je vytvoření snímku obrazovky otázka několika sekund, a to i se základní úpravou a není k tomu třeba žádné externí aplikace. Kromě toho, že zvládnete vytvářet správně screenshoty, se naučíte i optimálně ovládat Windows, což je schopnost, kterou využijete při každodenní práci. A jako bonus nebudete potřebovat minimálně jeden další "program na..." alias "rovnák na vohejbák." :-)

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je zajímavé, že dříve "Malování" umělo přizpůsobit plátno obrázku vloženému ze schránky. Později nar…
ms 28.09.2017 03:16
ms
Později narozené by mohl vyděsit fakt, že dříve "Print Screen" "způsobil" skutečný výtisk na tiskárn… nový
mif 10.10.2017 18:37
mif
jj. nový
touchwood 02.11.2017 08:40
touchwood
Ale jak udělat screen posuvného okna, například části s posuvníkem v prohlížeči, když nechci interne… poslední
mraveneček 11.11.2017 23:09
mraveneček

Ale jak udělat screen posuvného okna, například části s posuvníkem v prohlížeči, když nechci internetovou stránku dělat na více obrázků? To asi bez externí aplikace typu Ashampoo Snap nejde, nebo ano?

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru