Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem WD Gold 8TB

V říjnu jsem kupoval nový harddisk a volba padla na řadu Gold. Následujících pár řádků je o tom, proč jsem zvolil zrovna WD Gold do normálního PC a jak jsem spokojený.

Jako datový disk jsem hned po jejich uvedení začal používat disky řady WD Green, u kterých jsem vypínal automatické parkování (zastavování se při nečinnosti). Rychlost otáčení této řady byla přibližně 5400 otáček za minutu (zdroje se různí), disky byly velmi tiché a nezahřívaly se. Následně WD uvedl řadu Red určenou pro NAS. Za pár stokorun navíc přibyl rok záruky a spíše pro NAS důležitá funkce TLER.

Mému 4TB WD Red skončila tříletá záruka a docházelo místo. Takže byl ideální čas na to disk poslat přes aukro do světa. Pokud se podíváme na stručné porovnání, co můžeme od značky WD koupit, tak:

[81320-07-wd-png]

WD Gold je papírově ze všech těchto disků nejlepší, má největší MTFB, počet zapnutí a vypnutí a datovou zátěž až 550TB ročně. Cena je nyní porovnatelná s WD Red Pro.

Nakonec jsem se klasicky rozhodoval mezi zárukou 3 roky za přibližně 6700 Kč nebo zárukou 5 let o cca 1600 Kč dražší. Dost se mi nechtělo do větších otáček, protože to znamená větší hluk i zahřívání, ale nakonec záruka vyhrála.

Nákup proběhl už klasicky: na Heurece jsem našel první trochu seriózní obchod s nejnižší cenou a použil tlačítko „Nalezli jste jinde na internetu nižší cenu?“ u tsbohemia.cz. Po dorovnání ceny jsme si plácli a já si pro disk zajel a pěkně v utěrce uložil do báglu.

Disk mě příjemně překvapil pokud se týká minimálních vibrací a rychlosti při používání. 7200 otáček proti 5400 je opravdu znát na svižnosti při práci se soubory. Naopak hlučnost při přesouvání hlaviček je velká. Rozhodně NENÍ vhodný pro „noční stahování“ v místnosti, kde spíte. Teplota disku je naopak naprosto bezproblémová.

První jsem zkoušel aktivovat AAM, ale disk jej nemá, nebo neumím zapnout. Pokusil jsem se disk umravnit koupením HDD Silenceru z aukra. Dost to pomohlo ale stejně je disk hlučnější při seeku, než řada WD Red.

Koupil bych znovu? Pravděpodobně ano.

Fotogalerie:

disk
[81313-01-640-jpg]
[81314-02-640-jpg]

Velikost hlášená ve správci zařízení:
[81315-03-velikost-spravce-png]

Velikost v průzkumníku a Totalcomanderu:
[81316-04-velikost-pruzkumnik-png]

[81317-05-velikost-totalcmd-png]

datasheet:
2879-800074.pdf

Slovníček:

AAM - Automatic Acoustic Management – technologie umožňující nastavit u disku tišší provoz za cenu snížení výkonu.
NAS – Network Attached Storage – chytrá krabička s diskem/disky připojená na síť.
TLER time-limited error recovery – časově omezená doba opravy. Pokud disk nemůže nějaký sektor přečíst, řekne to počítači/NAS včas a nezkouší sektor načíst třeba dvě minuty.
MTBF - Mean time between failures – střední doba mezio poruchami. Statistické číslo, slibující miliony hodin bez poruchy každému :-)

Komentář k článku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články