Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Recenze čtečky e-Knih KOBO CLARA HD

Jste aktivní čtenáři, odjíždíte na prázdniny, nechcete sebou tahat knihy? Hledáte čtečku elektronických knih? Tak to by Vás následujicí příspěvek, ve kterém se podíváme na novinku CLARA HD od KOBO s funkcí ComfortLight PRO a "6" palcovým e-Ink Carta displejem, mohl zajímat ;-)

KOBO CLARA HD 2018

"Nový model na toto léto od Kobo Clara HD, dostupný od začátku měsíce, je vybaven 6 palcovým HD displejem a osvětlením ComfortLight PRO, který automaticky upravuje intenzitu, teplotu a odstín světla, čímž se snižuje emise modrého světla a při čtení při večerní četbě tak neunavuje oči"

[82786-kobo-clara-hd-recenze-cesky-imag-png]

ÚVOD
I. Obsah balení.
II. Vlastnosti a parametry čtečky KOBO CLARA HD
III. Ergonomie a uživatelské rozhraní
IV. Zobrazení & Nastavení stránek
V. Podsvícení & Četba na přímém slunci
VI. Baterie & Výdrž
VII. Závěr

ÚVOD

• Čtečka e-knih [KOBO CLARA HD] (nástupce KOBO AURA 2) je opravdu horká novinka tohoto léta, která začala být v zahraničí dostupná teprve pár týdnů zpátky. Na českém trhu by se měla objevit během konce tohoto nebo příštího měsíce, ale nemusíte čekat a můžete ji zakoupit již dnes kupříkladu na stránkách Amazonu.
Vzhledem k předešlé historii a předchozím chybám (problému s e-Ink displeji u e-čteček) se předpokládalo, že se návrháři u nových modelů ponaučí - a mohu říct že ano, nejde o moje první zařízení tohoto typu co jsem měl šanci používat nebo otestovat a mohu říct že na trh vypustili opravdu vyladěnou čtečku e-knih hodnou svého jména.

I. Obsah balení.

• Nový Kobo Clara HD překvapí svou střízlivou a minimalistickou stranou, stejně jako jeho obal, kde zařízení dostanete v jednoduché moderní kartonové krabičce, ve které najdete klasický datový USB 2.0 kabel pro nabíjení nebo připojení k počítači a stručnou startovací uživatelskou příručku (která není v češtině) . Dohromady nic co by stálo za řeč.

[82788-kobo-clara-hd-recenze-www-poradn-gif]

[82787-kobo-clara-hd-obsah-baleni-jpg]

II. Vlastnosti a parametry čtečky KOBO CLARA HD

• U KOBO CLARA HD nehledejte tlačítka, čtečka je vybavena pouze jedním tlačítkem (viz foto informační LED), které slouží pro spuštění nebo vypnutí nebo uspání čtečky. Veškeré ovládání čtečky je realizované přes dotykový displej. Dotyková vrstva a celkově odezva uvedeného KOBO je skvělá, čtečka velmi rychle reaguje na požadavky a s přesností nemá problém. Oproti předešlému modelu mi nový model přijde o něco málo rychlejší (to i diky novému KOBO Update viz níže). Tato rychlost se projevuje i při překreslování displeje.
* Jak, už jsem zmínil, čtečka se ovládá přes dotykový displej. Někteří majitelé čtečky e-knih nedají dopustit na mechanická tlačítka, abych Vám pravdu řekl, osobně jsem je nikdy nepostrádal a na dotykové ovládání jsem si velmi rychle zvyknul, nějak jsem to nevnímal.

PARAMERTY

• KOBO CLARA HD nám nabízí následující parametry:

Displej: Dotekový "6" (15,24) Carta E-Ink 6 (který patří do poslední technologie inkoustových displejů )
* Displej ma i podsvícení, na které používá Comfortlight Pro

Rozlišení displeje: 1448 x 1072 px
Jemnost displeje: 300 ppi (kvalita papíru)
Rozměry: 159.6 x 110 x 8.3 mm
Váha: 166 gramu
Vnitřní paměť: 8GB (nelze rozšiřovat paměťovou kartou) "ale !* viz *Uložiště pod odstavcem "
Výdrž baterie: kolem 2 měsícům několik týdnu, když budete denně číst 30 minut bez připojení k Wifi
Konektivita: Wi-Fi B (IEEE 802.11b), Wi-Fi G (IEEE 802.11g), Wi-Fi N 150 Mbps (IEEE 802.11n)
Podporované formáty: CBR (.cbr), CBZ (.cbz), ePub (.epub), HTML (.html/.htm), MOBI (.mobi), PDF (.pdf), RTF (.rtf), Texte (.txt)
* Osobně mě potěšil hlavně e-PUB. Vaše dosavadní knihy stačí jen přetáhnout na zařízení KOBO bez potřeby konverze na "KOBU pub" abyste je mohli číst (některé čtečky e-PUB vůbec nepodporují).
Podporované formáty pro foto : JPEG, TIFF, GIF, PNG, BMP

*Uložiště : Chtěl bych se vrátit k tomu 8GB uložišti. I když oficiálně rozšiřovat paměť nejde, když jsem KOBO rozšrouboval k nahlédnutí na kvalitu osazení a podobně, tak jsem si všiml, ze těch 8GB není vlastně nic víc jak klasická microSD (ScanDisk EDGE 8GB) karta :-)
Ale i tak 8GB je opravdu hodně a až na čtenáře MANGA můžete nahrát až 6000 eBooks, což musí stačit i těm nejvíce náročným, navíc na co riskovat možné poškození nebo záruku ne ? :-)

[82795-kobo-clara-hd-uloziste-microsd-png]

• U některých čteček to zkrátka není a to je škoda. Bavím o té maličké LED která signalizuje, jestli se čtečka nabíjí.
* Někdo si může říct "A co, zbytečnost", dobrá, berete-li to tak, ale už se mi stalo že jsem padl na defektní kabel a čtečka se mi přes noc nenabila, takhle dobře vidím, zda-li je nebo není v nabíjecím režimu.

[82789-kobo-clara-hd-nabijeci-info-led-jpg]

III. Ergonomie a uživatelské rozhraní

• Čtečka e-knih KOBO CLARA HD 3 váží pouhých 166g (205 gramů pro KINDLE White Paper). Svými rozměry ji nelze porovnávat s modely jako s luxusním modelem "Kobo Aura ONE" nebo drobečkem "PocketBook Sense". Nicméně z vlastní zkušenosti mohu říct, že váha KOBO CLARA HD je v tomto případě a k ohledu na jiné prémiové modely naprosto v pohodě ;-).

• I když je zadní tělo plastikové a zmizel kaučukový povlak drží se velmi dobře a jako plast nepůsobí a naopak působí velmi dobře, z ruky Vám jen tak nevyklouzne a nenechavá za sebou "otisky prstu" !

[82790-kobo-clara-hd-zadni-strana-jpg]

• Přední strana čtečky tedy rámeček kolem E-Ink displeje nemá také vůbec spatné rozměry a při čtení vám palec ani prsty nepřekrývají obrazovku bez ohledu na to, jestli používáte jednu nebo obě ruce.
• Vzhledově se může zdát ze má ostré hrany, ale můžu Vás ujistit že se drží velmi pohodlně a rohy neřežou, nebo četbu nějak nezpříjemňují.

[82792-kobo-clara-hd-drzeni-v-ruce-gif]

UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ A ČEŠTINA

• U čtečky KOBO CLARA HD neočekávejte české rozhraní, bohužel hodně výrobců e-Book čteček na češtinu stále zapomíná. Při prvním spuštění čtečky při základním nastavení, kde v prvním kroku si volíte jazyk rozhraní čtečky jako :
francouzštinu
angličtinu
němčinu
španělštinu

a dalších pár jazyku. Pokud umíte trochu anglicky, ale i když neumíte, tak neklesejte na mysli, při menší snaze se čtečku naučíte rychle ovládat i bez této znalosti ;-)
*Ilustrační obrázek :

[82793-kobo-clara-hd-nastaveni-jazyka-png]

ZOBRAZENÍ SEZNAMU KNIH

• Svou sbírku knih, můžete pro procházení / zobrazení použít buď GRID (mozaiku) , nebo klasický LIST :
• Libí se mi, že prohlížení a listovaní v seznamu jde jak vertikálně (můžete tzv srolovat :-)) tak horizontálně, obracíte, posouváte stránky.

[82811-kobo-clara-hd-zobrazeni-seznam-k-png]

[82810-kobo-clara-hd-zobrazeni-seznam-k-png]

IV. Zobrazení & Nastavení stránek

• Během čtení se vám nabízí výběr k zobrazení stránek jako:
* Bohužel, některé funkce jsou dostupné jen pro KOBO ePUB, což je opravdu škoda.

- Stránka na které se právě nacházíte . (jde nastavit jak, stránka z celé knihy, nebo jen stránky na jednotlivého odstavce/kapitole).
- Stránku zobrazit v % z četby. (kolik % z knihy, nebo určité kapitoly jste přečetli).
- Zbývající čas ktery vám chybí do konce četby. (opět jde zobrazit bud do konce celé knihy, nebo určité kapitoly).
- Nový Update přinesl i možnost rychlého stránkovaní, kterým dosáhnete přidržením prstu ve spodním rohu čtečky. Samotná rychlost stránkovaní mne svou reaktivitou docela příjemně překvapila i při čtení komiksů.

• Samotný text můžete označovat, ukládat, nahrazovat. Nechybí i "Off-Line" slovník cizích slov ktery je nezbytnou pomůckou snad pro všechny čtenáře.
*Ilustrační obrázek :

[82809-kobo-clara-hd-recenze-zobrazeni-gif]

• Pro samotné stránkovaní se Vám hned nabízí několik možností a to : Jen "Poklepem", "Tahem", nebo obojí, preference na kterém místě obrazovky + nějaké menší nastavení.
• Označení stránky záložkou je stále to samé jak u předchozích modelů kde stačí jen v rohu stránky přidržet 1-2s prst.

[82812-kobo-clara-hd-nastaveni-cetby-2-png]

NASTAVENÍ ZOBRAZENÍ

• Zajisté nesmí chybět i možnost nastavení písma a jeho velikost. Možnost máte i nastavení rozestupu, nebo vzdálenost písma od okraje displeje, zarovnání odstavců.
• Dle výrobce máte k dispozici až 40 možných stylu (kombinací) a 11 polices (druhu písma). V novém UPdate byla přidána i police "OpenDyslexic".
• V horním panelu pak máte následovně možnost rychlé synchronizace pro případ že nevidíte své čerstvě zakoupené knihy z jiného zařízení jako třeba telefon nebo PC. (preference aktualizací jde nastavit na den, odpoledne či noc, nechybí ani úplné vypnutí Off)
* Za zmínku možná stojí i zamykací obrazkova (nebo šetřič), píšu zamykací ale čtečka zamknout pomocí PIN tak jako u KINDLE prozatím nejde. Nastavit ji můžete na zobrazení náhodné knihy, nebo vaše info jak co rychle čtete tzv Average.AVG.

[82842-kobo-clara-hd-nastaveni-pisma-gif]

V. Podsvícení & Četba na přímém slunci

NASTAVENÍ PODSVICENÍ

• Ne každá čtečka e-Knih je vybavena podsvícením. KOBO pro svůj model CLARA HD zvolila osvětlení (nebo spíše nad-svícení) displeje ComfortLight Pro (kde byly osazeny BÍLÉ + ORANŽOVÉ teplé diody) díky kterému můžete číst až do nejtemnějších hodin :-).
• Obrazovka také napodobuje přirozený průběh slunce, což sníží modré světlo během dne. V případě potřeby lze nastavení na tomto modelu osvětlení nastavit ručně.
* Osobně mám označeno AUTO, nějakou potřebu pře nastavování jsem nějak nepoužil. Při večerním čtení obrazovka působí příjemně a nebolí z ní oči, nejsou tak unavené když přirovnám četbu třeba k tablet nebo telefonu..

[82814-kobo-clara-hd-nastaveni-osvetlen-png]

ČETBA NA SLUNCI

• Četba na přímém slunci není pro KOBO CLARA HD žádný problém! Neodráží světlo a text je zcela čitelný tak jako u klasické papírové knihy.

[82837-kobo-clara-hd-cetba-na-primem-sl-png]

VI. Baterie & Výdrž

BATERIE

• Uvnitř zařízení najdeme baterii 1500mAh což je to samé, co najdeme v osazené v předešlých dražších KOBO modelech.

VÝDRŽ BATERIE

• Na jedno nabití baterie vydrží KOBO CLARA HD na rozdíl například od tabletu, okolo jednoho až třech měsíců (podle zaplého Wi-Fi, nastavení osvětlení).
Se zapnutou Wi-Fi pak četba hlavně v noci s 30% na osvětlení máte vystaráno na tři až čtyři týdny což není vůbec špatné.
* Při psaní této recenze jsem měl zařízení zapojené jen 2x5minut v PC a mám ještě 68% po 2 týdnech.

VII. Závěr

• Zbývá snad jen ještě nezapomenou na tak zvané KOBO makarónky :-) TROFEJE (Arwards) která čtečka odblokuje po přečtení určitého počtu knih, doba strávená četbou a podobně, nic důležitého ale potěší :-)
• Tak jako možnost zobrazit podrobné informace o Vaší četbě, takové shrnutí o tom jak často a kolik čtete.

[82819-kobo-clara-hd-reading-stats-png][82817-kobo-clara-hd-trofeje-png]

• K dispozici máte i WEB prohlížeč.
Nečekejte od něj ovšem rychlost navigace tak jak jí dokáže podat klasický tablet, slouží především k vyhledávání knih, ale nic vám nebrání navštívit Vaše oblíbené stránky jako www.poradna.net, nebo Wikipedii (webové stránky kde převládá text), ale zázraky od navigace na čtečce e-Knih opravdu nečekejte.
* Ilustrační obrázek WEB prohlížeče.

[82818-kobo-clara-hd-web-prohlizec-png]

• Co na závěr ? Čtečka mě opravdu překvapila, i když nepůsobí nějak prémiové o jejím užívaní nemohu říct to samé.
• Článek nebyl o porovnaní KOBO s konkurenci, jako KINDLE White Paper, kterého bych nazval přímím konkurentem, ale jestli jste pro stáj KOBO tak určitě neváhejte.
UPdate KOBO : Poslední UPdate (aktualizace vydávají docela často, u Kindle jsem dostal za rok jen jednu) pro KOBO jsem dostal pár dní zpátky, detail novinek a aktualizací najede na jejich oficiálních stránkách : https://www.kobo.com/help/en-US/article/3092/updating-your-kobo-ereader?products=kobo%20desktop

• V Update snaha od KOBO vidět jde, ale stále chybí některé funkce na kterýé jsme zvyklí, jako u uvedeného WhitePaper (3), jako je možnost učení cizích slov (Word Wise), možnost četby horizontálně a jiných zajímavých drobností.
[TiP] ~ Pro převod dosavadních formátů na KOBO EPUB bych vám rád doporučil software CALIBRE : https://calibre-ebook.com/ (jak již jednou zmiňuji výše, čtečka podporuje i e-Pub který převádět nemusíte)
* Následovně stačí jen navštívit nastavení a přidat doplněk 'KOBO', který umožní automatický převod vaší e-knihy z bibliotéky a přenést jej do KOBO pvvčetně převodu kupříkladu na KOBO ePUB. Opravdu je to jednoduché a zvládnete to i bez hlubších znalostí s PC ;-)

Děkuji za Váš čas který jste věnovali našemu článku o této nové šikovné čtečce e-Knich kde se dlouhou dobu neukázalo nic moc nového, tak i tyto produkty potěší a nabídku trochu rozšíří, přeji Vám hezký zbytek dne ..
* Omlouvám se za možné gramatické chyby, pro podrobnější info, nebo foto neváhejte a nechte komentář ;-)

Předmět Autor Datum
Díky za zajímavou recenzi. Osobně jsem se k nákupu e-booku nedokopal a už asi ani nedokopu, mobil mi…
touchwood 08.07.2018 10:38
touchwood
E-Book muzes cist i na telefonu, ale po delsi dobe to nemusi byt nejpohodlnejsi a nejlepsi pro oci,…
XoXoChanel 08.07.2018 11:18
XoXoChanel
No...mel jsem Kindle e-ink ctecku, ale nakonec jen lezela v supliku - nedavno jsem ji prodal. Jako -…
lucifer 08.07.2018 12:44
lucifer
Tak to zkratka neni zarizeni pro tebe, s tim uz nic neudelam. Jedoucelova vec to je samozrejme a je…
XoXoChanel 08.07.2018 12:51
XoXoChanel
tablet mam Lenovo Yoga a mobil Xiaomi Redmi Note 4 = oboje ma vydrz baterky az nekam ;-) Powerbanku…
lucifer 08.07.2018 13:02
lucifer
Vietnamu a Kambodze Uz si muzes sednout ?! (myslim po tom ockovani :-D) * No vidis, pritom by to by…
XoXoChanel 08.07.2018 13:03
XoXoChanel
No prave - umornych 22 hodin v letadle, ale stejne byl v panelu prede mnou USB pro nabijeni. Pak pri…
lucifer 08.07.2018 13:12
lucifer
Já jsem na tom stejně. Mobil mám pořád u sebe, čtečku ne. A když pak mám dohledávat, kde jsem skonči… poslední
Jan Fiala 09.07.2018 18:19
Jan Fiala

No...mel jsem Kindle e-ink ctecku, ale nakonec jen lezela v supliku - nedavno jsem ji prodal. Jako - ono se e-ink cte dobre, ale je to desne jednoucelova vec, ze sve podstaty. Zvykl jsem si na tablet, a inverzni rezim - cerne pozadi, svetly text. Je to ta celkem v pohode - vyjma primeho slunce, samozrejme. Cte se mi dobre, neunavuje, mam 8" - ne jenom 6, a umi to asi tak dalsich milion veci. A nakonec - app. Alreader a synchronizace s mobilem, velmi uzitecne. Cestou do/z prace mastnou tyci si prectu par stranek na mobilu, doma pokracuju na tabletu. Jestli vydrzi nabity 4 tydny nebo 4 dny - to me netrapi, a na delsi cestovani mam stejne s sebou powerbanku.

Tak to zkratka neni zarizeni pro tebe, s tim uz nic neudelam.
Jedoucelova vec to je samozrejme a je tak je i na trhu uvadena, je to jen CTECKA KNIH. Pak ano, zalezi na tvych preferencich, ja treba nemuzu cist dlouho na tabletu. (at je to iPad mini, nebo MS Surface)
"6" alespon me vyhovuje vic, muzu ji pohodlne (KOBO se mi osobne drzi lip jak KINDLE) drzet jen jednou rukou a o proti tabletu nic nevazi. Pak nosit sebou powerbanku, abych pravdu rekl, delam vse abych se tomu vyhl, proto kdyz zakupuji nejaké mobilni zarizeni, baterka a jeji vydrz patri u me na prvni misto.
* Pak kdo nehleda vylozene ctecku, zakoupit tablet, to je snad normalni (doporucil bych ho i na cetbu Manga, Komiksu. Amazon ma na to i svou Fire tablet). U ctecky alespon cekam, kdyz jsi du v klidu cist, neresit jestli sviti slunce, jestli je noc, nebo hlidat baterku aby me v polovine cetby nepadla (urcite od ctecky e-knih necekam store na hrani her nebo stahovani aplikaci) , cteni se pro me = rovna odpocinek a klid (vzit - cist - nic neresit) ;-)

Vietnamu a Kambodze

Uz si muzes sednout ?! (myslim po tom ockovani :-D)
* No vidis, pritom by to byl vyborny priklad (dlouhé cestovani) kde by cteka byla rozumné reseni, v otaze vydrze baterie (i kdyz v letadle mas i USB porty v sedackach, jestlis bral Britisch Airweys).

No prave - umornych 22 hodin v letadle, ale stejne byl v panelu prede mnou USB pro nabijeni. Pak pri cestovani si ctes maximalne vecer na pokoji = elektrika tam stejne je, par delsich nudnych prejezdu autobusem - vlakem, ale tech 6-8 hodin ti vydrzi v pohode i tablet neb mobil.
(ockovani jsem neresil, jen tetanus. Zloutenka a tyfus jsou pouze "doporucene" - pokud vis ze se budes pohybovat porad cca. v civilizaci a ne ve slumech a kanalizaci atd. tak neni IMHO potreba resit)

Já jsem na tom stejně. Mobil mám pořád u sebe, čtečku ne. A když pak mám dohledávat, kde jsem skončil při střídání, tak to není ono. A kindle aplikace na mobilu se mi nelíbí.
Na mobil jsem nalepil antireflexní fólii, na přímém slunci to není žádná hitparáda, ale dá se to. A když už se stane a já bych fakt jel k moži, tak bych sebou vzal starého Kindla.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru