Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Synology DS218j - ideálny "server" pre domácnosť?

Za tie roky uz viem comu sa venujes a co ta bavi, takze moje odhady byvaju dobre;o).
Co by som ti odporucil? Tazka otazka. Ty si vies v podstate vsetko instalovat sam a navyse naco sa obmedzovat na NASko a nemat univerzalnu masinu?
Alebo ina otazka...naco sa obmedzovat na jeden fyzicky OS, ked chcem/mozem testovat/potrebovat rozne? Cize preco nejst do virtualizacie, kde nemusis riesit blbosti ako je bootovanie z LAN?
Tu sa ponuka HP Micro server, pretoze:
- disky su lahko pristupne, otvoris klucikom dvierka predne a disky mas v sachte, su hotplugove, takze mozna manipulacia aj za jazdy.
- ovladanei cez ILO, predosle generacie mali az 3 sietovky (2 produkcne, jedno ILO), co bolo super pri vacsom pocte masin (ovladnaie cez cloud a pod).
- dve sietovky potesia, pretoze vies spravit aj 2x1Gb potom
- casto byva v akcii spolu s Win Foundation, bohuzial sa neda virtualizovat, ale mas 200-300 eurovy OS za euro k tomu, co casto firme pomoze
- velmi dobra spotreba
- velmi dobre chladenie, nizka hlucnost, stavany na 24/7

No, ale prestal som ich pred asi rokom dva pouzivat. Preco? Pretoze si napriklad vyzadovali ECC ramky, co bolo drahe, pretoze vykon procesorov, ktore boli zamerane skor na nizkuspotrebu nebol vzdy dostatocny (hlavne pri virtualizacii), pretoze Foundation OS sa nedaju legalne zvirtualizovat, pretoze akcii bolo pomenej a za plnu sumu sa to neoplati...atd.

Pri vybere NAs ti asi neporadim, to by sme mohli nad tym stravit vecer a vypit par lahvi vina, ale s diskami viem. Je uplne jedno aky disk zoberies. Ak ides po vykone samozrejme 7200 a 128, ci 256Mb cache potesia. Ale na znacke nezalezi. Ak si mal v minulosti negativnu skusenost s nejakym modelom vedz, ze to bola nahoda. Vyslovene zle disky uz dnes nerobi nikto. Ja robim WD, obcas Seagate a ziadnu zvysenu poruchovost som u ziadnej rady nezaznamenal. Navyse ak nejaky disk odide jednoducho sa vymeni, je to dnes len spotrebak. Je vsak pravda, ze uz vylucne pouzivam len 4 a 8TB modely skoro vsade.
Pri dnesnych cenach SSD je vsak zaujimava prave tato alternativa, prave sa snazim na to preorientovat, ale skusenosti este velke nemam, tenro rok vsak urcite nejake NASka na SSD spravovat uz budem.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články