Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Jak vytvořit screenshot

Jestliže chcete podle nedávno vydaného návodu zobrazit nějaký obrázek tady na poradně, musíte jej nejprve zachytit. Zde si popíšeme jak.

Pojmy

Screen - Obrazovka
Print screen - Zachytit obrazovku

Jak zachytit obrázek

Možná si mnozí z Vás myslí, že to bude věda, ale není. Stačí zmáčknout jen jedno tlačítko na klávesnici. Je nazváno Prt Scr, případně Print Screen, najdete jej v kroužku zde:
[kloi8.gif]
Když zmáčknete tuto klávesu, uloží se obrázek do schránky ve Windows.

Jak a kde zobrazit zachycený obrázek

Otevřít jej můžete v jakémkoliv grafickém editoru (nejjednodušší je malování) Start->Programy->Příslušenství->Malování. Zde zmáčkněte CTRL+V nebo zvolte Úpravy->Vložit. Uvidíte celou obrazovku zachycenou před pár vteřinami. Teď jen stačí obrázek oříznout a uložit, to uděláte následovně: Vezmete si nástroj Výběr a označíte část, kterou zde na poradně chcete zveřejnit. Pak kliknete pravým tlačítkem do výběru a dejte Kopírovat do a vyberte, kam chcete výřez uložit.
[1mm8.gif]
Můžete zavřít okno, na otázku, zda uložit obrázek, dejte Ne.

Úprava obrázku

Pokud je obrázek velký, tak jej prosím zmenšete, aby zde na poradně nezabíral moc místa. To uděláte v jakémkoliv editoru obrázků. Já používám IV (IrfanView). Postup je: Obrázek->Změnit velikost/rozlišení, zde zvolte např. rozměr 640x480. Poté obrázek uložte - nejlépe ve formátu gif, aby nebyl zbytečně velký a na internet se nahrával kratší dobu. Jestli potřebujete vyříznout jen obrazovku v aktivním okně stačí zmáčknout Pravý Alt+Prt Scr, potom tedy nemusíe obrázek v malování upravovat.

Tipy a odkazy

Až budete mít obrázek připraven, tak postupujte podle článku "Vložení obrázku na poradnu", který najdete zde:
http://pc.poradna.net/article/view/2-vlozeni-obrazk u-na-poradnu
Pokud si chcete ulehčit práci nebo chcete vyzkoušet nové programy pro zachytávání obrazovky, najdete je zde: http://www.stahuj.cz/grafika_a_design/zachycovani_o brazovky/

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Také mě T.I.P mile překvapil ..... Už jen pro doplnění článku --> Alt-PrScr sejme POUZE aktivní okno… poslední
StanB 16.10.2006 23:19
StanB

Také mě T.I.P mile překvapil .....
Už jen pro doplnění článku --> Alt-PrScr sejme POUZE aktivní okno, což se následně dá s výhodou využít při tvoření návodů k postupům instalace a pod. a není čtenář rozptylován periferními objekty na obrazovce.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru