Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem WAMP5 – jednoduchý webový server

Tip pre vytvorenie lokálneho webového serveru – jednoducho a efektívne.

Tento krátky článok slúži skôr pre laikov, neprogramátorov. Pre tých, ktorí sa rozhodli tvoriť webstránky a potrebujú si na domácom počítači vytvoriť webový server.

Webový server na vašom počítači sa dá vytvoriť rôzne.
Môžete si inštalovať potrebné prvky MySQL, PHP a Apache jednotlivo, ale najjednoduchšia cesta je, ak si nainštalujete celý balík obsahujúci všetky tri komponenty.

K tomu slúžia rôzne programy, ako napríklad PHP Home a pod. Dnes vám chcem ale predstaviť program WAMP5 (stiahnuť si ho môžete tu: download).

Aktuálna verzia WAMP5 1.6.5 obsahuje:

  • PHP 5.1.6
  • Apache 2.0.59
  • MySQL 5.0.24a
  • phpMyAdmin 2.8.2.4.
  • SQLiteManager

K základnému inštalačnému balíku WAMP5 je vhodné stiahnuť aj PHP4.4.4 ADD-ON for WAMP5 1.6.5 (inštaluje sa obdobne, ako samotný program WAMP5). Ocenia to hlavne tí, ktorí pracujú s redakčným systémom, ktorý môže obsahovať moduly alebo komponenty nepodporujúce PHP v.5.x. V takom prípade prepnete medzi jednotlivými verziami PHP jediným kliknutím myšou (viac vo videoukážke).

Po rýchlej a jednoduchej inštalácii sa objaví malá, nenápadná ikonka v tray, cez ktorú organizujete všetky vaše nastavenia na domácom serveri.

Pre znázornenie možností WAMP5 si pozrite videoukážku. Raz vidieť je predsa len lepšie, než 10x o tom čítať...

Videoukážka použitia WAMP5

Pre úplných laikov uvádzam aj videoukážku samotnej inštalácie programu (video je vytvorené ešte so staršou verziou WAMP5 - v zníženej kvalite).

Videoukážka inštalácie WAMP5

WAMP5 je podľa mňa ideálnym riešením pre laikov! Nemyslíte?

Komentář k článku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články