Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Bezpečné nákupy přes internet v zahraničí - eBay

Mnoho lidí nemá k nakupování na internetu důvěru. Zkusím vám na konkrétním příkladu ukázat, jak je možné bezpečně nakupovat na eBay a ušetřit značné peníze. V druhé části nakoupíme na eBay.

Co je to eBay

eBay je jedno z největších internetových tržišť, někdo by to nazval aukční síň. Prodávají tam jak firmy tak jednotlivci a koupíte tam téměř cokoliv a za velmi zajímavé ceny. Existuje několik eBay tržišť, z nám nejbližších jsou to např. eBay.de, eBay.pl.

Jak se na eBay nakupuje

Jsou 2 možnosti, jak kupovat:

- prodávající stanoví startovní cenu a konečný termín a kupující přihazují (bid). Nejvyšší cena ke konci termínu vyhrává.
- prodávající stanoví přímo konečnou prodejní cenu (BuyItNow) a za tuto cenu přímo kupujete.

Při přihazování nabízí eBay zajímavou funkci - automatické přihazování. Pokud reagujete na nějakou nabídku a zvyšujete částku, máte možnost zadat maximální platbu, která je pro Vás ještě zajímavá. eBay pak bude přihazovat za Vás po malých částkách a nastane přebíjení několika zájemců, kteří si takto maximální cenu nastavili. Pomocí aukce pořídíte věc o něco levněji, ale nečekejte velké úspory. I když věc začíná na jednom USD, ke konci aukce se cena vyšplhá na výši „obvyklou“. Při aukci ušetříte tak 5–8 USD oproti přímému nákupu.

Všechno je to o důvěře

Teď si řeknete, jakou mám záruku, že dostanu zboží, které jsem si objednal a ne třeba zabalenou cihlu? Jakou mám záruku, že zboží bude nové?
Záruku řídí ruka trhu. eBay dbá na nastavený vysoký standard. Každý prodejce i kupec u sebe má hodnocení. Podle toho poznáte, zda je spolehlivý, kolik nákupů a prodejů již realizoval. Dbá se také na to, zda zboží odpovídá popisu. Pokud je uvedeno, že zboží je nové (brand new), je skutečně nové. Pokud je uvedeno, že je nepoužité, znamená to, že prodávající již zboží rozbalil, ale dosud je nepoužíval.
Jakékoliv problémy řeší správci eBay velmi rázně a získat si zpět ztracenou důvěru trvá velmi dlouho.

Zakládáme účet na eBay

Nahoře najdeme odkaz SignIn a Register. Nejprve se musíme zaregistrovat, takže použijeme odkaz Register.

Registraci nemá smysl popisovat, je velmi podobná obrazovce pro založení účtu na PayPal. Jen upozorním na to, že je třeba v rozbalovacím políčku Country or Region zvolit See all countries... a na následné obrazovce zvolit Czech Republic nebo Slovakia.
Pozornost věnujte části Your User ID and Password, kde vyplňujete přihlašovací údaje na eBay. Upozorňuji, že je třeba zadat platnou e-mailovou adresu!
Zaškrtnete, že souhlasíte s podmínkami na eBay a Váš účet je založen.
Ativujete jej pomocí odkazu, který dostanete v mailu.

Nakupujeme na eBay

Jako příklad zkusíme koupit špičkový nářaďový nůž Leatherman.
[nůž Leatherman]

Na spoustě českých internetových obchodů (např. KvalitniNoze.cz) si můžete přečíst o noži Leatherman Charge Ti. Ale cena už tak příjemná není. Když se podíváte na eBay, zjistíte, že ceny jsou mnohem ale mnohem nižší (BuyItNow nabídky začínají na USD $75) a včetně poštovného ten samý nůž seženete za méně, než polovinu ceny.

Takže zadáme na eBay do vyhledávání: leatherman charge ti a podíváme se, kdo a za kolik prodává.

Takto vypadá obrazovka s výsledky hledání:
[eBay - obrazovka s výsledky hledání]
Doporučuji:

- změnit zemi pro zaslání (Shipping to) na Českou republiku (CZE). Budete mít okamžitý přehled o poštovném a o tom, zda prodávající zasílá zboží i do ČR.
- výsledky můžete seřadit (Sort By) např. podle ceny (Price: lowest first)
- zjistit, zda je položka k dispozici hned (BuyItNow), nebo zda se prodává v aukci a kdy aukce končí (Time left)
- podívat se dolů na stránku, kde najdete seznam obchodů, které položku prodávají. Často tam nakoupíte levněji než v aukci.

Pokud jste si vybrali, klikněte na požadovanou položku. Přesvědčte se, zda prodejce zasílá nejen do USA - má uvedeno: "Ships to: Worldwide".
V popisu se dozvíte jestli je položka nová, prohlédnete si obrázky, dozvíte se parametry a další podrobnosti, např. jakým způsobem bude zboží dopraveno - "flat mail" znamená pozemní poštu = delší čekání. Také si uvědomte, že cena se skládá i z poštovného, které se u jednotlivých prodejců velmi liší - od $10 do $22.

Položku můžete koupit - tlačítko Buy it nebo budete přihazovat tlačítko Place Bid.
Pokud zvítězíte v aukci (o průběhu jste informováni průběžně e-mailem) nebo přímo kupujete, přistoupíte k placení. Zde si vyberete způsob platby PayPal, po přihlášení k Vašemu PayPal účtu potvrdíte platbu a je hotovo.
Do mailové schránky dostanete informaci o nákupu věci z eBay, o proběhnutí platby přes PayPal a poděkování přímo od prodávajícího s informací, kdy zboží odeslal.
Od vás se čeká, že napíšete hodnocení prodávajícího a prodávající zase napíše hodnocení na Vás.

Způsoby doručení

Osobně jsem kupoval zatím jen menší věci, takže to vždy doručila pošta jako balík nebo psaní. U cennějších věcí máte možnost si za cenu v řádu dolarů (záleží na hodnotě) zásilku připojistit.
Záleží také na způsobu, kterým prodejce zásilku posílá:

- flat mail (klasická pozemní pošta) - levnější, ale doručení trvá od 2 do 4 týdnů
- USPS Global Priority Mail (letecká pošta) - doručení trvá asi 6 dnů

Jak jsme nakoupili - porovnání cen

V našem internetovém obchodě koupíte nůž Leatherman Charge Ti za 4130Kč + poštovné (cena je z KvalitniNoze.cz, kde jsou ceny opravdu slušné). Přes eBay ten samý nůž pořídíte např. za $75.15 + $20 poštovné = 2093,30Kč při kurzu 22Kč/USD. Stojí to internetové "dobrodružství" za ušetřených 2000 Kč?

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj, zaregistroval jsem si účet u eBay + paypal. Na paypal už jsem "Verified" účet ověřen. Ale na e… poslední
Ondra111 28.12.2011 09:35
Ondra111

Ahoj, zaregistroval jsem si účet u eBay + paypal. Na paypal už jsem "Verified" účet ověřen. Ale na ebay stále nemohu nic vystavit = prodat. Píše mi to:
Please read. Your response is required.

As a precaution, we have limited the activity on your eBay account until we receive additional verification information from you. We sometimes need to do this to make sure that eBay remains a place where members can buy and sell with confidence.

To have this restriction lifted, you need to become PayPal Verified* and then link your verified PayPal account to your eBay account. Once you've completed this process, you'll be able to sell on any eBay site worldwide.

If you're already PayPal Verified, you just need to link your verified PayPal account to your eBay account. For instructions, please click the link below for the eBay site you're registered on.

Australia | Austria| Belgium| Belgium French| Canada| Canada French | France | Germany| Hong Kong| India | Ireland| Italy| Malaysia | Netherlands| New Zealand | Philippines| Poland| Singapore | Spain | Switzerland | Taiwan | United Kingdom| United States| Other

*If you're registered on Germany, Austria, or Switzerland, you can complete verification through PostIdent or ID Verify instead of PayPal. Please click the link for the site you registered on for instructions.

co s tím mám provést?

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru