Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Mrňousek Mivvy, UMPC

Tento článek není klasickou recenzí, jedná se o postřehy běžného uživatele.

0. UMPC, co prosím?

Celý název zařízení zní Mivvy UM400

UMPC (Ultra Mobile PC) je koncept osobního počítače někde na pomezí komunikátoru a notebooku. Počítače tohoto typu mají malé rozměry, relativně nízkou hmotnost (ve srovnání s notebookem) a často dotykový displej. HW výbava nebývá nijak oslňující, nicméně UMPC neslouží jako hlavní pracovní nástroj, a proto menší HW vybavenost a nízký výpočetní výkon většinou nevadí.

1. Stručně o HW

Toto UMPC je poháněno procesorem VIA ULVC7-M taktovaným na 1 GHz, FSB má 400 MHz. Operační paměť je DDR2 533 MHz o kapacitě 768 MB. Z ní si pro sebe vyhradí 64 MB grafická karta; k dispozici tedy máme 704 MB.
To bez problémů stačí pro Windows XP (a "základní aplikace"), situaci s Vistou nemůžu posoudit (nicméně, výrobce ji s Mivvy nabízí včetně ovladačů - dá se předpokládat, že poběží slušně).
Mivvy má širokoúhlý dotykový displej s úhlopříčkou 6.5" ("dotykovost" funguje až po nainstalování ovladače) s netypickým rozlišením 800x480 bodů zobrazující ve 32 bitové barevné hloubce.
Po nainstalování ovladače je možné použít i interpolované režimy (800x600, 1024x600, 1024x768; všechny v 16bitové a 32bitové barevné hloubce).
Tyto interpolované režimy nejsou při běžné práci vhodné, písmo je rozmazané, podstatně se snižuje čitelnost.

Mivvy obsahuje vysouvací klávesnici (pod displejem), na kterou je třeba si nejprve zvyknout, a několik HW tlačítek vlevo od displeje (podsvícení, změna rozlišení, Enter a čtyřsměrový kurzorový "joystick"). Další dvě tlačítka simulují levé a pravé tlačítko myši. Vpravo dole pod displejem je malý touchpad (dotyková ploška).
Grafická karta je integrovaná VX700 s jádrem UniChromePro a z operační paměti sdílí 64MB (napevno, jinou hodnotu nelze nastavit).
Pevný disk v provedení PATA (klasické IDE/ATA) o velikosti 1.8" nabízí kapacitu 30 GB a točí se rychlostí 4200 otáček za minutu. Subjektivně se mi jeví bez problémů a nezdá se mi jako brzda celého systému (i bootování je rychlé).
Z hlediska schopností komunikovat nabízí Mivvy dva USB 2.0 sloty, WiFi b+g, bluetooth 2.0 EDR. Mimo to je vybaven slotem pro SD/MMC karty, výstupem VGA a konektorem pro připojení dokovací stanice, jackem na mikrofon a sluchátka, pod nimi je regulace hlasitosti. Někoho může potěšit i jednoduchá kamerka nad displejem s 0.3 MPx.
Výrobce nabízí i vybavenější modely: můžete si dopřát dokovací stanici, navigaci GPS, televizní tuner a modul pro UMTS.
Mivvy neobsahuje optickou mechaniku, jedinná možnost je připojit ji externě přes USB.

2. Operační systém, ovladače

Výrobce nabízí Mivvy buď bez operačního systému, nebo dává na výběr mezi Windows XP a Windows Vista. V každém případě dostanete s Mivvy dvě CD s ovladači (jedno pro XP a druhé pro Vistu). Věřím tomu, že nebude problém provozovat i některou oblíbenou Linuxovou distribuci (Mivvy má standardní HW). Případně na něm můžete provozovat vlastní sestavení Windows XP Embedded.
Jak již bylo řečeno, k dispozici jsou dvě CD s ovladači (pro Windows XP a Windows Vista), které zpřístupňují všechny funkce tohoto UMPC.

3. Aplikace

Výpočetní výkon jistě nebude oslnivý, nicméně na Mivvy lze bez problémů používat OpenOffice.org (kancelářský balík konkurující MS Office). Skvělá je i možnost prohlížení internetu (např. přes mobilní telefon podporující GPRS/EDGE připojený přes Bluetooth). Velkou výhodou je schopnost plynulého přehrávání filmů pomocí programu VLC (vyzkoušeno s tímto nastavením: kodek XViD 1.1.3; datový tok videa 1000 kbps, bez problémů zvládne i vyšší datový tok).

4. Zkušenosti, postřehy

4a) HW

Klávesnice má docela malé klávesy, psát se na ní dá zejména oběma palci (jiný způsob snad ani není vhodný); nemá české popisky, proto se české znaky píší zpaměti. Některé často používané klávesy (zejména PgUp, PgDn, Home, End) jsou přístupné s klávesou Fn, což komplikuje práci s textem. Klávesnice není podsvícená, klávesy jdou ztuha (kladou odpor). Na takové klávesnici asi knihu nenapíšete.

Displej je za běžných podmínek bez problémů čitelný, písmo je ale (velmi) malé. Není to sice zásadní problém, ale
jistě to bude pro některé uživatele limitující. Naproti tomu lze v běžných aplikacích (textový editor, tabulkový kalkulátor, prohlížeč internetu) nastavit vlastní měřítko zobrazení (lupu).
Barevné podání, pozorovací úhly a kontrast hodnotím kladně. Problémem je použití stylusu (dotykového pera) při okrajích displeje - velká nepřesnost (tímto problémem ale trpí i moje PDA).

I když je disk "papírově pomalý", při mém způsobu práce a využití Mivvy není brzdou, což hodnotím jako obrovské plus.

4b) Operační systém, ovladače

WinXP bootuje rychle, při práci nedochází k "zasekávání". Ovladače od výrobce jsou odladěné, nezpůsobují pády systému a nevykazují problémy. Nejsem si jistý, zda procesor dynamicky mění pracovní frekvenci při nižším zatížení, ale vzhledem k jeho malé spotřebě to asi není tak důležité.

5) Závěr

Mivvy může uspokojit potřeby uživatelů s rozdílnými nároky. Pro někoho půjde primárně o čtečku elektronických knih, další využije GPS navigaci, pro jiného půjde o mini televizi či přehrávač filmů, pro někoho může být alternativou k PDA či notebooku (zejména s externí klávesnicí). Může se jednat i o mobilní internet pro obchodní účely.

Nečekáte-li od Mivvy plnohodnotnou náhradu (z hlediska ergonomie) za notebook či (z hlediska výkonu) za stolní počítač, dokáže Mivvy splnit a možná i předčit vaše očekávání.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
když tu chybí obrázky, přidám odkaz jak vypadají mrňousci: http://www.directdvd.cz/nabidka.asp?zanr=…
lední brtník 20.12.2007 23:00
lední brtník
:-):-):-) nový
Ladislav_Malek 07.07.2008 20:02
Ladislav_Malek
Pavle, díky za super článek, chci si tohle zařízení koupit, takže obrázky mi fakt nechybí, ale chtěl… poslední
Ladislav_Malek 07.07.2008 20:05
Ladislav_Malek

Pavle, díky za super článek, chci si tohle zařízení koupit, takže obrázky mi fakt nechybí, ale chtěl bych se zeptat na pár věcí.

Chtěl bych to používat primárně jako přehrávač mp3, takže zaprvé by mě zajímalo, jak je na tom integrovaný reproduktor (teď mám nokii n95, tak bych uvítal, kdyby reprodukce zvuku byla aspoň na této úrovni) a dále, jak je na tom přístroj se zahříváním a s výdrží?

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru