Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Bezpečnost na internetu: pracujeme s neprivilegovaným účtem (II).

Má zkušenost je taková, že záleží na tom kolik a jakých účtů už bylo vytvořeno.

První účet musí být vždy neomezený, přičemž účet Administrator se do toho nepočítá. Další už mohou být běžné. V Nástrojích pro správu je to pochopitelně jinak, včetně spousty typů účtů.

Taky jsem si všiml, že účet Administrator sice existuje vždy, ale je v Nástrojích pro správu zakázaný (nebo jak je ten checkbox pojmenovaný) - neobjevuje se v nabídce pro přihlášení, podobně je to myslím s účtem hosta.. Možná, kdyby se to odpálilo, tak by šel běžný uživatel vytvořit napoprvé. Tento zákaz, pokud neexistuje jiný účet s neomezeným oprávněním, navíc pod Vistama způsobuje kuriozitu: pokud používáte UAC (Řízení uživatelských účtů), tak po poklepání na nějakou "administrátorskou" činnost vás systém vyzve k zadání hesla správce, ale jaksi ho není kam zadat - prostě tam není žádné políčko pro jeho zadání. Pokud se účet Administrator (nebo jakýkoliv účet ze skupiny Administrators) povolí, vše funguje jak má.

Takto jsem to vypozoroval, ale vůbec netuším, jestli se to týká všech verzí, nebo jen Home, nebo je to jen mnou pozorovaná náhoda. Windows téměř nepoužívám, jen jsem teď tatínkovi dával dohromady nový počál a právě zmíněné Visty jsem tam instaloval.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články