Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Instalace Windows XP na notebook s již nainstalovaným Windows Vista (s vytvořením dualbootu)

Tento článek si klade za cíl popsat postup při instalaci XP na notebook s Windows Vista, tak aby vznikla možnost dualbootu, tedy výběru mezi tím, který systém se nabootuje. Dále objasňuje postup při řešení některých běžných problému, které při této operaci mohou nastat.

Co budete potřebovat?

- Instalační CD Windows XP, ať už verze Home nebo Pro (ideálně již s integrovaným SP3, vzhledem k tomu, že přidává podporu šifrování WPA2 pro wifi sítě, což je u notebooku velmi důležité, navíc také obsahuje všechny aktualizace XP až doby jeho vydání). Postup integrace SP3 do instalace Win XP.
- Instalační CD Windows Vista, nebo tzv. Windows Vista Recorvery CD (co to je a kde to sehnat, se dozvíte později v textu článku).
- Programy EasyBCD, nLite a Everest Home.
- Trochu trpělivosti ;-)

Vytvoření diskového oddílu pro XP

Poznámka: Operace s diskovými oddíly mohou poškodit data, proto doporučuji před jakoukoliv manipulací s diskovými oddíly zálohovat všechna důležitá data!

Na mém notebooku (HP Pavilion dv6825ec) byly před instalaci XP pouze dva diskové oddíly. Jeden z nich byl velký (cca 240GB) a jeden menší (cca 10GB) tzv. Recorvery oddíl, tedy oddíl pro obnovení notebooku do podního stavu, ve kterém byl těsně po dodaní. Je tedy zřejmé, že bude třeba vytvořit ještě jeden oddíl pro instalaci Windows XP, toho docílíte zmenešením velkého oddílu. Tak jdeme na to...

1. Přihlaste se jako uživatel, který má práva administrátora.
2. Klikněte pravým tlačítkem myši na „Počítač“ a zvolte „Spravovat“.
3. V oddílu „Úložiště“ poklepejte na „Správa disků“.
4. Klikněte pravým tlačítkem na diskový oddíl, který chcete zmenšit a vyberte kupodivu možnost „Zmenšit svazek“. :-)
5. Windows nyní vypočítá o kolik je možno Váš oddíl zmenšit. Mně nabídl tuto možnost:
[http://img253.imageshack.us/img253/4215/zmensitbo8. png]
6. Do kolonky „Zadejte velikost zmenšení“ napište požadovanou velikost oddílu pro Windows XP (já zadal 15000MB, tedy asi 15GB). Pokračujte kliknutím na tlačítko zmenšit.
7. Systém nyní provede zmenšení oddílu. Vypadá to jakoby se nic nedělo, buďte tedy trpěliví. To, že zmenšení bylo provedeno správně, poznáte podle toho, že ve Správci disku přibude nealkované místo (bude označeno černým pruhem a nápisem „Nepřiřazeno“).
8. Klikněte tedy na něj, a vyberte možnost „Nový jednoduchý svazek“ (viz. obrázek níže).
[http://img178.imageshack.us/img178/3002/novysvazekq r4.png]
9. Dodje ke spuštění průvodce vytvořením nového svazku. Nejprve se systém zeptá na jeho velikost. Já mu přiřadil všechno nealkované místo, které jsem vytvořil v předchozím kroku, tedy 15000MB. Pokračujte klepnutím na tlačítko další.
10. Následuje přiřazení písmenka novému svazku. Já zvolil písmenko „H“ (viz. obrázek níže). Pokračujte klikem na tlačítko další.
[http://img359.imageshack.us/img359/509/pismenobh6.p ng]
11. Další okno podejnává o formátování nového oddílu. Nastavte údaje podle následujícího obrázku a klikněte na tlačítko „Další“.
[formathz0.png]]
12. Po úspěšném zformátovaní oddílu, by mohl váš Správce disků vypadat nějak takhle:
[donewd0.png]
A disk „H“ by měl být „vidět“ mezi ostatními oddíly i ve Vašem souborovém manažeru. Pokud tomu tak je, úspěšně jste zvládli fázi vytváření oddílu pro instalaci Windows XP. Gratuluji! :-)

Instalace Windows

Nainstalujte Windows XP do vytvořeného oddílu (popis instalace Windows XP není předmětem tohoto článku, spousty návodu na instalaci se dá vygooglit).

Pokud máte štěstí a vše půjde dobře, podaří se vám normálně nanstalovat Windows XP. Pokud štěstí nemáte, jako jsem ho neměl já, Vaše instalační snažení skončí zřejmě na obrazovce s hláškou:
[errornw6.png]
Jestliže se Vám podařilo Windows úspěšně nainstalovat, přeskočte následující kapitolu. Jestliže ne, a zobrazila se vám výše uvedená hláška, budete se muset prokousat i následující kapitolou.

Integrace ovladače diskového řadiče do instalačního CD Windows

Pokud se Vám zobrazila výše zmíněná „smutná“ obrazovka, znamená to, že instalátor Windows XP nemá ovladač pro diskový řadič ve Vašem počítači. Tato situace se dá řešit v podstatě asi jen třemi způsoby:

- Stisknutí klávesy F6 na začátku instalace a nasledné vnucení ovladače řadiče na disketě. Toto řešení však u dnešních notebooků není moc možné, jelikož nemívají disketovou mechaniku a né každému se chce nějakou FDD připojitelnou přes USB kupovat.
- Vytáhnutí disku z notebooků a jeho připojení přes redukci k desktopovému PC. Tady se zase nechce rozebírat notebook a kupovat redukci.

Nejlépe tedy vypadá třetí možnost. Možnost ve stylu „pes se nažere a koza zůstane celá“, a tou je právě integrace ovladače přímo do instalátoru Windows XP. To provedeme pomocí programu nLite. Tak jedem. :-)

1. Stáhneme program nLite ze stránek http://home.midmaine.com/~nlite/nlite/nLite-1.4.9.1 .installer.exe a nainstalujeme jej.
2. Dále budeme potřebovat ovladač diskového řadiče pro Váš notebook.

- Pro zijištění jaký diskový ovladač používá Váš notebook, použijte program Everest Home. Nechejte si v něm vygenerovat report o HW. Bude Vám hodit i později, když budete vyhledávat ovladače pro Windows XP pro ostaní zařízení ve Vašem notebooku. No, ale jak poznat, co z těch nesmyslů, které Vám vyplivnul Everest je název diskového řadiče? Odpověď je jednoduchá. Hledejte něco, co má v názvu většinu ze slovíček „controller“, „sata“, „ide“ nebo také „raid“, či „ahci“. U mého notebooku, se řadič jmenoval takto: Intel(R) 82801HEM/HBM SATA AHCI Controller
- Pokud si myslíte, že se Vám povedlo identifikovat Váš řadič, přichází na řadu stáhnutí jeho ovladače. Ideálním prvním krokem při hledání ovladačů na cokoliv, je podle mého názoru zadání názvu zařízení, pro které hledáte drivery do Google (úplně ideální nejspíš bude, když za název dopíšete ještě slovíčko „driver“).
- Z Google jsem se dozvěděl, že se mnou hledaný ovladač náchazí v balíčku ovladačů pro můj typ notebooku, označovaném na stránkách HP jako „Intel Matrix Storage Manager“ . Dále jsem se dozvěděl, že soubory ovladače se po rozbalení instalačního balíčku (pokud ponechám defaultní nastavení instalátoru), budou nalézat v adresáři „C:\SWSETUP\SP38088\Files“. Pokud si tuto složku otevřete uvidíte, že obsahuje ještě další dvě složky („32“ a „64“). Složka „32“ obsahuje ovladač pro 32bitové XP, složka „64“ pak pro 64bitové XP. Mne tedy zajímala složka „32“, protože ovladač hodlám integrovat do instalačky 32bitové verze Windows XP.

Pokud se tedy již nacházíte ve fázi, kdy máte soubory ovladače svého řadiče, můžete směle přikročit k jejich integraci do instalátoru Windows XP.

3. Nakopíruje si celý obsah instalačního CD Windows XP na HDD vašeho počítače.
4. Spusťte program nLite a naveďte jej k souborům instalace XP (typicky přes tlačítko „Procházet“, viz obr. níže). Po načtení pokračujte stiskem tlačítka „Další“. Následující okno, jen přejděte stiskem stejného tlačítka.
[http://img143.imageshack.us/img143/7381/nlite1jt4.p ng]
5. V dalším okně vyberte, co má program nLite udělat. V našem případě to bude integrace ovladače a vytvoření bootovatelného ISO obrazu. Pokračujte stiském oblíbeného tlačítka „Další“.
[http://img149.imageshack.us/img149/7425/nlite2vg1.p ng]
6. V následujícím okně klepněte na tlačítlko „Vložit“ a zvolte možnost „Jednotlivý ovladač“. Naveďte nLite do složky se soubory Vašeho ovladače a vyberte jeho *.inf soubor. Pokud je ve složce *.inf souboru více, vyberte jeden z nich, je jedno který. Zřejmě se Vám zobrazí jestě okno, kde budete muset specifikovat přesný název Vašeho řadiče (viz. obr. níže). Vyberte ten svůj a pokračujte stiskem tlačítka „Ok“.
[http://img151.imageshack.us/img151/9815/nlite3mj1.p ng]
7. Pokud se vám podařilo nLite správně navést, vypadá okno s ovladači pro integraci nějak takto:
[http://img154.imageshack.us/img154/2291/nlite4so0.p ng]
Pokračujte stiskem oblíbeného tlačítka. :-)
8. V následujícím odsouhlaste spuštění procesu integrace. Po jejím dokončení pokračujte tlačítkem „Další“.
9. Teď byste před sebou měli mít okno obstarávající vytvoření ISO obrazu. Klikněte na tlačítko vytvořit ISO a určete složku, kde chcete ISO obraz po vytvoření mít.
[http://img291.imageshack.us/img291/5009/nlite5or0.p ng]
10. Vyvořené ISO vypalte např. pomocí Nera nebo jíneho vypalovacího softwaru.
11. Nainstalujte Windows XP obvyklým způsobem. Žádné neobvyklé věci by se už neměly dít.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj nevíte kde jajít ty ovladače ve windows vista?:) poslední
Prosím 21.12.2010 17:46
Prosím

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru