Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Minirecenze: USB hub, který unese i žravá zařízení

Nemálo z nás určitě řešilo podobný problém jako já, kdy po zapojeni všech plánovaných zařízení USB hub prostě odmítl fungovat, a tvářil se jako přetížený, přestože se jednalo o výrobek s přídavným napájením.

Jak jsem hledal USB hub

Než se podíváme na samotné zařízení, musím osvětlit patálii, která mě k jeho nalezení vedla. Tou patálii je server, vysílající z půdy televizní programy do mojí počítačové sítě. Aby byl co nejlépe funkční, musí obsahovat minimálně tolik karet, kolik máme k dispozici transponderů a lépe ještě nejakou satelitní. Tady ovšem narážíme na omezení PCI slotů v počítači, jejichž počet je menší a menší a speciální desky s velkým PCI jsou zase neúměrně drahé. Rozhodl jsem se tedy pro kombinaci desky Little Valley od intelu a USB televizních karet. Jenže ouha, ona deska má pouze 2 USB porty. Samozřejmé rozhodnuní bylo USB hub, od toho je přeci máme.
Objednal jsem si tedy pro jistotu zařízení s přídavným napájením, co kdyby karty moc papaly a také bylo třeba brát ohled, aby porty nebyly moc blízko u sebe, aby se tam karty vůbec vešly. Přišel hub, krásně zabalený, zapojím karty, zapojím do počítače. A ..
A nic. Po odpojení karet byl hub zjevně mrtvý. Takže reklamace.
Až na reklamačním oddělení mi bylo tiše sděleno, že huby jsou schopné poskytovat jen 0,5A, které získají z USB portu a přídavné napájení je zásobuje neuvěřitelnými 0,125A. Po náhledu na TV karty mi bylo jasné, kde nastal problém. Každá karty sama si uzme 0,5A a já tam měl dvě najednou. Nehodlal jsem se ovšem smířit s tím, že na světě neexistuje zařízení, které by nebylo schopné zásobovat každý USB port minimálně 0,5A. Vždyť je to tak primitivní, stačí přece na příslušné piny hubu přivést napětí odjinud. Vždyť nemusí být elekricky spojené s počítačem. Dokonce jsem provizorně vytvořil jakýsi napaječ na USB, kdy jsem napájecí vodiče spojovacích kabelů přerušil a napájel z jednoho zdroje. Toto řešení bylo ale velmi nevzhledné a vzniklý pavouk nenasvědčoval ani na přílišnou spolehlivost.

Jak jsem našel USB hub

Po sáhodlouhém hledání jsem na ebay nalezl snad to, co jsem hledal. Extra Power 7 port USB hub. 13 liber i s poštovným, objednávám. Když asi po týdnu dorazil z Taiwanu, nedočkavě se na něj vrhám.

Hle USB hub

To je on:
[1.JPG]
A jeste z druhé strany:
[2.JPG]
Strohý design, nikoho neurazí (koho by urážel, když bude na půdě těsně u antény). Osazen sedmi porty a k mému potěšení v dostatečných rozestupech. Kdybych chtěl, naskládal bych do něj sedm televizních karet. Součástí balení je asi dvoumetrový propojovací kabel USB A - USB B, napaječ (bohužel anglická koncovka - objednával jsem to přes anglický ebay) a malý stojánek. Napaječ se chlubí vizitkou 2A, tedy první vlaštovka, že by skutečně zařízení mohlo mé požadavky splnit. USB B konektor je obrovskou výhodou, dlouhé USB kabely A - mini A se totiž nedělají, zatímco pětimetrový A - B kabel není problém sehnat.

Uvnitř

Uvnitř najdeme samozřejmě konektory, dva obvody USB čtyřportových hubů (už víte, proč má portů zrovna 7? ze stejného důvodu, z jakého ma hub s integrovanou čtečkou karet porty 3) a na druhé straně desky ono velké finále. Napájecí piny všech konektorů jsou odděleny a napájeny z externího napaječe.
[3.JPG]
[4.JPG]
[5.JPG]

Slouží?

Ano, slouží. Už v něm žijou dvě televizní karty a na cestě je třetí. Pětivoltové napájení je přivedeno přímo z 5V větve počítače, stačilo koupit potřebný konektor a dostatečně dlouhý kabel.
Tenhle USB mazlík není žádný krasavec, svítí na něm jen jedna modrá dioda, ale pro správnou fuknci více USB zařízení s velkým odběrem je neocenitelný.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Další diody a zářivky budou pod parahama u Opla Kadet 1,7 GSI hned vedle zařivek. Jinak 7 TVkaret je… nový
Billy 10.02.2009 13:15
Billy
rovnaký je hub Belkin 7-port,má aj presne tie isté "vnútornosti",zrejme tie "vnútornosti" kupujú od… poslední
audax 21.02.2009 10:14
audax

rovnaký je hub Belkin 7-port,má aj presne tie isté "vnútornosti",zrejme tie "vnútornosti" kupujú od rovnakého výrobcu a dávajú si len iný vonkajší obal,aby tam mohol každý "výrobca" umiestniť svoje firemné logo.Ďalší,ktorý znesie toho velmi vela je napr. MacAlly HUB-UF,kombinovaný 5-usb + 3-firewire400,je to obojživelník mac/win s čipom NEC/usb2/ a Agere/firewire/,dostať v apple-shopoch

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru