Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Kompletní průvodce výběrem nového notebooku

K napsání článku na toto téma mě přimělo množství dotazů ohledně nákupu notebooku. Chtěl bych v několika bodech shrnout zásadní a charakteristické vlastnosti notebooků a umožnit všem uživatelům jednodušší výběr jejich nového přenosného mazlíčka. Tento průvodce neaspiruje být co nejpodrobnější, ale chce být základním rozcestníkem pro uživatele, který hledá nový počítač, ale neví jaký si má koupit. Naopak snaží se upozornit na klíčové parametry, které hrají klíčovou roli v charakteristice notebooků.

1. Základní rozdělení notebooků

Nejvýznamnějším charakteristickým znakem notebooků je jejich velikost a s ní spojená váha. Od přenosných zařízení se obecně očekává, že budou malá a lehká, to ale na druhou stranu omezuje jejich výkon a ergonomii použití. Z tohoto důvodu se během času vyvinulo několik "klasických" typů notebooků rozlišených právě velikostí a váhou. Standardem je dnes již ethernet 100/1000 Mbit a a/b/g wifi karta, do novějších modelů se dodávají už i karty podporující "n" standard.

1.1 Netbooky

Nejmenší modely, jejichž použitelnost se obecně omezuje na brouzdání internetem, přehrávání filmů a základní kancelářskou práci. Jsou charakteristické širokoúhlým displejem o úhlopříčce 10", malou neergonomickou klávesnicí, procesorem Atom s relativně nízkým výkonem a malým a pomalým SSD diskem nebo menším pevným diskem. Nemívají vestavěnou optickou mechaniku. Jejich výdrž je velmi dobrá, okolo 5-10 hodin. Osobně bych takový model doporučil na občasné cestování, dětem do školy apod. Ceny jsou nízké a případná ztráta nebo zničení nebude tak finančně bolestivé.

1.2 Subnotebooky

Modely jen o málo větší než netbooky. Jejich vlastností je rovněž malá velikost a nízká hmotnost (0,5 až 1kg), avšak použité komponenty bývají to nejlepší dostupné na trhu - ULV (Ultra Low Voltage) verze procesorů, nejlepší displeje, kvalitní čipset i zpracování. Jejich cena často bývá extrémně vysoká a atakuje hranici 70-100 000 Kč. Často bývá v ceně i tzv. dokovací stanice nebo alespoň replikátor portů. Tyto modely jsou typické top-manažerské počítače, jejich cena je vysoká, výkon relativně nízký, ale je vyvážen kvalitou zpracování, velmi nízkou hmotností a velikostí a jistým puncem výjimečnosti. Navzdory malým kapacitám akumulátorů jsou tyto modely schopné běžet několik hodin. Typickým představitelem jsou modely Sony Vaio

1.3 Mininotebooky

Tento typ je první z obecně použitelných a často prodávaných notebooků. Od subnotebooků se liší nižší cenou, ale i průměrnější kvalitou komponent a zpracování. Úhlopříčky se pohybují okolo 12". Bývají vybaveny běžnými procesory (ale lze najít i ULV verze), u některých se objevují i vestavěné optické mechaniky, váha do 1,5kg. Obsahují již plnohodnotnou notebookovou klávesnici. Jejich výdrž na akumulátory se pohybuje okolo 3-8 hodin. Cena je relativně vyšší, mezi 30 a 60 000 Kč. Pro běžnou práci pokládám tyto modely za nejvhodnější - lze je bez problémů přenášet, jsou skladné, můžete si je vzít na palubu letadla (vejdou se i s taškou do rozměrů palubního zavazadla) a přitom netrpí ergonomickými nedostatky menších modelů.

1.4 Klasické notebooky

Nejběžnější typ notebooků. Typické vlastnosti jsou displej o velikosti 14-16", hmotnost do 2,5kg a mainstreamová řada mobilních procesorů. Klávesnice je klasická notebooková. Výdrž na akumulátor je běžně 2-10 hodin, ceny se pohybují od 10 do 80 000 Kč podle provedení a kvality. Donedávna nejpopulárnější modely, v dnešní době se zájem obeznámených uživatelů přesouvá spíše do kategorie mininotebooků, které poskytují prakticky totožnou výkonnost, ale v menším a lehčím balení. Lze je bez potíží přenášet a převážet, nicméně jejich hmotnost a velikost již při delších cestách pocítíte. Velmi často jsou vybavovány i diskrétní grafikou s nižším výkonem buď od nVidie nebo ATI, nicméně na hraní to i tak moc není - ale díky splnění alespoň minimálních požadavků na hardware jdou novější hry alespoň spustit. Mezi klasické notebooky se počítá i speciální odrůda vysoce odolných (vojenských) notebooků, jejich cena a dostupnost je ovšem zcela mimo možnosti běžných uživatelů.

1.5 Velké notebooky, herní notebooky a DTR (DeskTop Replacement)

Tyto modely už jsou na rozhraní notebooků a osobně se je zdráhám akceptovat jako klasické notebooky (mnohem blíže mají k někdejší kategorii počítačů "portable"). Orientační ceny začínají okolo 15 000 Kč. Jejich velikost (typický displej 17" a větší) a hmotnost (nad 3,5kg, ale k vidění jsou i "herní" modely vážící 7 kg) velmi znesnadňují jakýkoli transport, snad s výjimkou občasného převezení autem z bodu A do bodu B. Akumulátory u těchto modelů neslouží ani tak k provozu mimo napájecí síť, jako spíše jako taková "vestavěná UPS" - výdrž na akumulátor se pohybuje v rozmezí 30 minut až 1,5 hodiny. Ve velké většině případů obsahují "velkou" klávesnici - tedy včetně numerického bloku, což může být pokládáno za velké plus např. účetními (a v součinnosti s velkým displejem pak použití pro účetnictví dává smysl). Naopak herní modely bývají osazeny už celkem výkonnými grafikami, které už nějakou tu hru i zvládnou celkem v poklidu, problémem je ovšem vysoký hluk chlazení, jakož i vysoké teploty celého přístroje a nutnost časté údržby (čištění od prachu). Osobně pak pokládám vynaložení prostředků za tyto modely jako neopodstatněné - za stejnou cenu lze postavit lepší desktop PC, jehož jedinou nevýhodou bude nepřenosnost (ovšem s ohledem na to, že většina DTR stejně neopustí psací stůl je tento argument z mého pohledu tak jako tak lichý)

Tím jsme vyčerpali základní rozdělení přenosných počítačů, nyní bych se rád věnoval některým důležitým komponentám

2. Displeje

Displeje rozlišujeme podle několika charakteristik. Jen letmo bych zmínil některé důležité parametry

- matný/lesklý - lesklé mají trochu lepší obraz, ale jejich povrch funguje jako zrcadlo. Pro běžné užití doporučuju rozhodně matné displeje (jsou ovšem trochu dražší)
- formát - dnes prakticky zmizely displeje s formátem 4:3, běžným se stal formát 16:10 nebo dokonce 16:9. Jejich nevýhoda je relativně malé rozlišení ve vertikálním směru, což může vadit "tabulkářům"
- rozlišení - čím vyšší rozlišení, tím více informací na obrazovce. Ale pozor - rozměry obrazovky jsou stále stejné, a tedy vyšší rozlišení znamená i menší body, a tedy i menší písmenka. Lidé s horším zrakem by měli volit rozlišení spíše nižší, protože následné změny rozlišení, nebo velikosti písma již mají za následek buď rozmazané zobrazení (displej nezobrazuje nativní rozlišení), nebo potíže OS s přesným vykreslováním oken, poněvadž byla změněna velikost systémového písma (a to jak změnou DPI nebo samotné velikosti fontu).

3. Tělo notebooku

Tuto kapitolu by si měli pozorně přečíst všichni, kdo budou počítač často přenášet a převážet. Je krátká, ale o to důležitější.
Základním materiálem pro konstrukci těl notebooků je bohužel plast. Jeho vlastnostmi jsou nízká cena, velmi dobrá tvarovatelnost, ale také vysoká křehkost a rovněž časová degradace kvality materiálu. Plast vystavený například letnímu sluníčku v zavřeném autě může změnit tvar, ale hlavně utrpí jeho odolnost vůči mechanickému namáhání. Výsledkem jsou pak prasklé kryty, úchyty a západky. Nešetrné zacházení má v konečném důsledku stejný výsledek. Je třeba rovněž zmínit, že plastů je nepřeberné množství, liší se odolností i vlastnostmi (výslednicí těchto vlastností je pak odpovídající cena). Kvalitnější notebooky renomovaných značek pak velmi často používají slitiny magnézia, buď na celé tělo notebooku, nebo alespoň na jeho nejexponovanější části. Pokud budete počítač velmi často převážet, nebo jej dokonce plánujete využívat převážně "v terénu", silně doporučuji kvalitní konstrukci a co nejmenší podíl plastů.

4. Použitý CPU a čipset

V dnešní době je hegemonem na mobilním trhu Intel. Jeho procesory a čipsety na trhu prakticky vládnou. Pro většinu použití notebooků je pak nejvhodnější řešení postavené na moderním mobilním CPU řady Core2 (tedy rozhodně nekupovat modely s desktopovými procesory typu Celeron) a relativně novým čipsetem HD4500. Jeho grafika je schopna uspokojivě akcelerovat video a dokonce zvládne staré hry. Naopak odebírá jen malé proudy, a tak pro délku výdrže se jedná o velmi vhodnou kombinaci. Konkurence v podobě firmy AMD nabízí řešení na bázi CPU Turion64. Jedná se o už poněkud zastaralý procesor, nicméně jeho výkon je stále postačující. Jeho výhodou je pak použitý čipset, postavený na ATI/AMD čipsetech, jejichž multimediální a herní schopnosti, navzdory vyššímu stáří, úspěšně konkurují modernímu HD4500 od Intelu. Nevýhodou je pak vyšší odběr proudu procesorem, což značí menší výdrž na akumulátory.

5. Použití GPU

Grafika v notebooku je velmi často předmětem sáhodlouhých diskuzí a hádek. Mnoho potenciálních kupců notebooků plánuje na těchto strojích i hraní. Faktem ovšem zůstává, že (navzdory proklamacím výrobců) notebooky nejsou primárně určeny na hraní. Jejich celkový výkon i při osazení diskrétní grafikou je tak žalostný, že se stěží vyrovná podprůměrnému desktopovému počítači ze supermarketu. Pokud je přesto úmyslem uživatele na notebooku hrát, nezbývá, než zakoupit nějaký DTR model a smířit se s vysokým hlukem, teplotou, váhou a naprostou neupgradovatelností takového modelu. Daleko lepším řešením v takových případech je nákup levného notebooku/netbooku na cesty a internet a pořízení či upgrade desktopového PC tak, aby vyhovoval požadavkům na hry, nebo nákup herní konzole.

6. Dokovací stanice

Pokud myslíte svou práci s notebookem vážně, zjistíte, že při práci doma vám "cosi" chybí - pro běžnou kancelářskou práci je stále nejvhodnější kvalitní desktopová klávesnice, myš a velký monitor. V takových případech je nejvhodnější notebook připojovat do dokovací stanice nebo alespoň replikátoru portů. Ubude vám tak na stole hodně kabelů a nepořádku a vytvoří se nové místo, protože notebook pak může být ukryt v doku, nemusíte neustále připojovat kabely klávesnice a myši (naopak jen zastrčíte notebook do doku). Ergonomie takové práce je pak řádově vyšší, než při běžné práci s notebookem. Vynaložené prostředky se pak vrací v rychlejší a méně namáhavé práci. Před nákupem notebooku byste si tedy měli ujasnit, zda budete takovou věc potřebovat či dokonce vyžadovat a podle toho pak volit i model notebooku, který má dokovací/replikační port. V nouzi nejvyšší lze zakoupit univerzální USB replikátor portů, jeho funkce je však na hony vzdálena funkcím a vlastnostem reálných doků/replikátorů.

7. Nač byste neměli zapomenout

V poslední kapitole bych rád zmínil některé věci, které se jinam nevešly, ale které mají velmi velký vliv na užitnou hodnotu notebooku. Jejich opomenutí může znamenat i výslednou nespokojenost s nákupem zvoleného modelu.

- kapacita akumulátoru a možnost výměny za modul s vyšší kapacitou - velmi často se základní modely prodávají s "menším" aku-packem, který obsahuje např. jen 4 nebo 6 článků a lze jej zaměnit za větší (někdy i rozměry notebooku přesahující, nebo ve formátu "podložky" notebooku) aku-pack, který poskytne delší dobu běhu na baterie. Pro cestující uživatele je to velmi důležitá vlastnost dané řady notebooků.
- poskytovaná záruka, její kvalita a rozsah - notebook je mobilní zařízení, které je často přenášeno a převáženo. Z tohoto důvodu u něj hrozí, díky vyššímu mechanickému namáhání, daleko vyšší pravděpodobnost poškození. Je pak velmi velký rozdíl, je-li záruka platná jen jeden rok, nebo tři roky a rovněž zda je záruční oprava provedena tak, že musíte počítač odeslat někam pryč, a vrátí se vám po 30 dnech s čistým přeinstalovaným diskem (a někdy i s douškou, že se "chyba neprojevila") nebo tak, že k vám domů do 24 hodin přijede technik a u vás doma počítač "na počkání" opraví. Pokud se jedná o počítač pro děti, asi to bude jedno. Pokud se ale jedná o počítač s účetnictvím, jedno to asi nebude. Dejte si rovněž pozor na fakt, že samotné akumulátory mívají záruku běžně jen 6 měsíců. U některých výrobců si ovšem můžete zaplatit rozšířenou záruku i na akumulátor. S ohledem na to, že nový aku-pack stojí 2-10 000Kč (a většinou "výdrž" nepřesáhne 1-3 roky) se může jevit nákup takové záruky jako velmi vhodný.
- možnost v rámci nákupu počítač pojistit vůči poškození nebo krádeži - jak každý jistě ví, záruka se nevztahuje na poškození nebo krádež. Při takovém poškození (např. prolitím kávou) se pak takové pojištění velmi hodí..
- možnost účinně zakódovat BIOS i disk - mnoho výrobců nabízí své stroje s možností zaheslovat přístup do BIOSu a na disk. Pokud také nabízí možnost zadat takto chráněný a ukradený počítač (jeho sériové číslo) na blacklist, je velká pravděpodobnost, že se se svým ukradeným miláčkem opět shledáte - k odblokování takového PC totiž bude muset zloděj (nebo servisní technik či nový majitel) volat výrobci pro master unlock kód. Opět platí - počítač dětí za pár tisíc klidně oželíte, ale počítač s firemními daty má jistě vyšší cenu.

Závěrem

Uvažoval jsem, zda mám doporučovat modely a výrobce, uvádět obrázky apod. Nakonec jsem se rozhodl tak nečinit. Časy se mění, kvalita a výrobci taky. Navíc by to byla reklama a nikdo mi za to nic nezaplatil :-). Pokud hledáte počítač, je k dipozici diskuze a archiv poradny, ve kterém jistě najdete nejednu inspiraci a informaci. A když si stále nebudete vědět rady, máte možnost položit nový dotaz. Snažil jsem se co nejvíce uvádět obecně platné informace a vést článek tak, aby vám pomohl určit si priority a podle nich vybírat vhodný model, protože jen cena a vzhled není to nejzásadnější kritérium.

Pokud vám můj článek pomohl, jsem rád, že splnil svůj účel.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Měl bych ani ne tak připomínku, spíš dodatek. Sám pracuju s notebooky už asi 8 let. Asi před rokem j…
Pavel 20.09.2009 11:44
Pavel
No to že jsi fanoušek do netbooků a dalších malých hraček to víme:-)Takže moje hodnocení - osobně te… nový
MM_tank 21.09.2009 23:27
MM_tank
Já to zase vidím tak, že na sepsání třeba e-mailu, nebo jiných textů "v terénu" bohatě stačí, nemusí… nový
Kráťa 21.09.2009 23:40
Kráťa
Psát mejly na lavičce jen tak pro zábavu či z nudy podle mě není práce v terénu...ale jo na tohle po… nový
MM_tank 22.09.2009 16:05
MM_tank
I já jsem "ze staré školy". Mejly na lavičce také nepíšu (urážka lavičky). Nicméně napsal jsem jich… nový
Kráťa 22.09.2009 16:19
Kráťa
Moje zkušenost s Asus EEE 10": Před rokem jsem jej koupil z úplně jiného důvodu, než pro jaký jej pr… poslední
Craft 05.11.2009 00:01
Craft
Ja se tak tesil, jak si v nude bez pocitace prectu prima clanek. Na mobilu si ho vsak nemohu precist…
krata-mobil 20.09.2009 21:09
krata-mobil
Už jsem si to přečetl na normálním. Nádhera. nový
Kráťa 21.09.2009 22:58
Kráťa
Napsal's to pekne. Dobra prace, brachu :beer:.
mif 20.09.2009 22:05
mif
někde už sem to asi četl xD nový
NasGull 22.09.2009 10:56
NasGull
Stručné, srozumitelné, přehledné, děkujeme. nový
strejdabrabenec 20.09.2009 22:56
strejdabrabenec
Chybí mi tam stručný popis rozhraní. Které se k čemu hodí. čeho se vyvarovat. co bude nejvýhodnější.… nový
kmochna 20.09.2009 23:23
kmochna
Schvalne si sa vyhol znackam, ale ja si to neodpustim;o). U mna je jednoznacnym kralom pre 90% uziva… nový
fleg 21.09.2009 15:42
fleg
no, servis asusu mi prisel spis na zpusob, jaky je popisovan v clanku.. poslat do servisniho stredis… nový
merlouska 22.09.2009 11:06
merlouska
Ja som zatial s nimi nemal dlhsiu dobu ako 2 tyzdne aj ked je pravda, ze slo o mensie opravy. Navyse… nový
fleg 22.09.2009 13:11
fleg
HP to posílá do Polska či kam. Čekal jsem měsíc když mi u Kryšpína měnili víko (prasklý pant). Ale j… nový
Kráťa 22.09.2009 16:40
Kráťa
Notebook s prodlouženou zárukou od Hp, víko vyměňeno u nás v kuchyni za půl hodiny(také špatné panty… nový
Sancha 22.09.2009 22:52
Sancha
To ti přijel nějaký technik s jiným chassi a přehodil to? nový
Kráťa 22.09.2009 23:06
Kráťa
Ano, u Dellu se zárukou NBD je to snad také tak (viz jedno video na lživě.cz), příští pracovní den p… nový
marekdrtic 23.09.2009 18:30
marekdrtic
Pro odborníky slušně napsáno, pro laika, který bude hledat pomoc s výběrem je to myslím ale nesrozum… nový
nononot 27.09.2009 21:22
nononot
Vidíš, a já si právě u tohohle článku říkal, jak se TW snažil přiblížit se k masám, narozdíl od před… nový
strejdabrabenec 27.09.2009 21:53
strejdabrabenec
Ja trochu souhlasim s nononotem. To by si pak na Googlu mohl zajemce najit vse a nemusel by hledat n… nový
Radek 28.09.2009 10:13
Radek
Problém je v tom, jasně definovat požadavky - každý z nás je má trochu jiné. Je rozdíl i v tom psaní… nový
touchwood 29.09.2009 07:14
touchwood
Jasne to beru. Neni to jednoduchy a nejhorsi na tom je, ze ani lidi vetsinou nevi, k cemu to budou p… nový
Radek 30.10.2009 12:25
Radek

Měl bych ani ne tak připomínku, spíš dodatek. Sám pracuju s notebooky už asi 8 let. Asi před rokem jsem si koupil netbook Asus EEE 1000H - je to jeden ze zástupců netbooků uvedených v článku.Ano, jeho výpočetní výkon není oslnivý. Ano, nemá optickou (CD/DVD) mechniku. Nicméně, na běžnou kancelářskou práci (nevadí-li vám jeho rozměry klávesnice a displeje) je plně dostačující. Přehraje videa z Youtube. Přehraje filmy z externí DVD mechaniky, pevnýho disku, flashdisku. Nemá SSD disk, ale klasický HDD o kapacitě 160 GB. V základu má 1 GB RAM, lze rozšířit na celkové 2 GB.Pro nenáročnou práci (žádný střih videa, 3D modelování, ...) naprosto stačí; cena pod 10 tisíc s DPH. Výdrž dle použití přes 4 hodiny, často i víc.Pavel

No to že jsi fanoušek do netbooků a dalších malých hraček to víme:-)Takže moje hodnocení - osobně ten Asus EEE vidím takhle - malej výkon, malej displej nah*vno- naprosto se nehodící na delší práci kromě sledování filmů. A s externí mechanikou jeho krása vadne.Doporučil bych všem, co o jakémkoliv netbooku uvažují popřemýšlet nad tím, zda si chtějí pokazit zrak.

Já to zase vidím tak, že na sepsání třeba e-mailu, nebo jiných textů "v terénu" bohatě stačí, nemusí se tahat batoh s velkým...
Jasně, že to není na nějakou velkou práci. Na to je vždy lepší větší. Nicméně dělat se na tom dá a je to primárně pro ten terén. Nakonec když se s tím připojíš při čekání na autobus přes Wi-Fi a můžeš se podívat alespoň na ty e-maily, je to 100x lepší než z mobilu.

Psát mejly na lavičce jen tak pro zábavu či z nudy podle mě není práce v terénu...ale jo na tohle použití se to hodí.Jinak podle mě práce v terénu je kdyby s tím chodilo po zákaznících, tiskli smlouvy, ukazovalo nějaké sw dílo nebo www stránky nebo video:-) a tak podobně.Jenže na to se to zase moc nehodí.Já jsem ještě ze staré sorty...na mejl se nepodívám klidně týden, autobusem nejezdím -tedy ani nečekám, a když jedu vlakem čumím z okna. Chytré krabičky sebou nepotřebuju a když se nudím při čekání na spoj vlezu do hospody /proto taky na nádraží tyhle kulturní centra jsou/.

I já jsem "ze staré školy". Mejly na lavičce také nepíšu (urážka lavičky). Nicméně napsal jsem jich už mnoho v kulturním zařízení při pivu, nahrál na USB flašku a doma připravený text odeslal.
Ono je to i o tom, kolik komu chodí denně e-mailů. Kdyby mi chodil jeden denně, také se na to vybodnu. Ale když mi jich chodí okolo 100/den a na nějakých deset reaguji, šikne se to.

Moje zkušenost s Asus EEE 10":
Před rokem jsem jej koupil z úplně jiného důvodu, než pro jaký jej primárně výrobce určil. No a dnes na něm dělám vše co potřebuji dělat na PC (hry neprovozuju a na kvalitní video mám stolní DVD) a dokonce mi nechybí ani větší rozměr displeje, prostě se mi už vůbec nechce zapínat stolní PC, natož aby mi zabíral půl stolu nějaký notebook. Kamarád má ale 8" a tohle je už opravdu o oči a nedá se s tím pořádně dělat, ale nakonec stačí jej propojit s LCD monitorem a je po problému i tady.
A hlavně MM tanku to žere prd elekriky, oproti stolnímu PC a ta výdrž na baterky je paráda ;-)Craft

Schvalne si sa vyhol znackam, ale ja si to neodpustim;o).
U mna je jednoznacnym kralom pre 90% uzivatelov poradne Asus. Siroke portfolio, z ktoreho si vyberie kazdy, takmer 100% podpora XP (u mna velmi dolezity prvok), one click instalator ovladacov (Asus bol jeden z prvych, co nieco take zacal zavadzat u MB), relativne dobry servis s pick and return, vlastny OS s parsekundovym startom (dobry marketingovy tah a aj prakticka vec) a v neposlednom rade velmi priazniva cena (sutazit s nou uz moze len Acer).

Pro odborníky slušně napsáno, pro laika, který bude hledat pomoc s výběrem je to myslím ale nesrozumitelné. Pojmy jako ethernet, nebo replikátor portů jsou pro běžného zájemce o NB nesrozumitelné. Spíš bych NB rozdělil podle uživatelů: studentka ( lehký, pěkný design), student, hráč ( s výkonnější GK), nenáročný uživatel ( nízká cena, méně časté přenášení). Ilustrační obrázky by mnohé napověděly, loga výrobců se dají zakrýt :-)

Vidíš, a já si právě u tohohle článku říkal, jak se TW snažil přiblížit se k masám, narozdíl od předchozích odborných statí.

Pojmy jako ethernet, nebo replikátor portů jsou pro běžného zájemce o NB nesrozumitelné.

Jak to ještě lépe naservírovat, vždyť je tu google, wikipedia, to už by si jeden musel vymýšlet vlastní české nosočistopleny.

Ja trochu souhlasim s nononotem. To by si pak na Googlu mohl zajemce najit vse a nemusel by hledat nejaky vysvetlujici clanek, protoze na Googlu je vlastne vse. Je tam videt proste to, za ac se asi touchwood snazil, tak prece jen je asi pro nej nemozne napsat neco z pohledu uplneho BFU. Vetsina lidi chce ntb na hry nebo na internet a aby na tom mohli mit Skype a treba Word. Zbytek veci kolem (hardware, pouzite materialy atd.)je absolutne nezajima. Narocnejsi BFU chce velkou vydrz na baterky a pekny barvy. Taky aby na tom sly ty videa a fotky. Takhle to vidim ja, jako mirne poucenejsi BFU kolem sebe uplne vsude a ti lidi lepsi nebudou, protoze pro ne IT neni alfa a omega jejich zivota, jako pro vetsinu z Vas tady.
Nemaji cas porad neco nekde studovat, to by kazdy z nas uz musel byt odbornik na HW, SW (a konkretne u SW i HW je zase tolik dalsich moznosti, ze by ses musel ucit hodne dlouho, abys umel delat se vsim co mas doma alespon pokrocile a co dalsi SW, ktere treba potrebujes ke svemu konicku? Znam to z vlastni zkusenosti z foceni, musis znat HW i SW a nekde jsem cetl, abys treba umel obstojne ovladat Photoshop, je potreba minimalne rok na tom delat, kdo z normalnich lidi na to ma cas a trpelivost? No a cim vic se do toho motas, tim vic zjistujes, ze musis mit i kalibraci, sondy, kvalitni monitory atd.), dal treba motory, jizdni kola, kamery, stavebni prace (jakykoli) a tak bych mohl pokracovat porad dal, protoze u jakehokoli nakupu dnes muzes lehce naletet a koupit smejda nebo te treba stavebni forma odrbe jak malyho kluka. I proto si lidi koupi "horsi" auto, horsi podlahu atd.,protoze nemaji sanci se ve vsech tech vecech kolem orientovat. To by clovek musel pred kazdym nakupem cehokoli stravit na internetu tyden, nez by se alespon zbezne dostal do problematiky konkretni veci a dalsi tyden by zjistoval, kdo z for lze a kdo ne. Nezapomen, ze obycejny clovek na netu sedi treba hodinu denne a to je jeste max., neni to jako Vy nebo frikosi, kteri jste tam od rana do noci.
Dnes to neni jako driv kdy se vyrabely 4 znacky TV a par lepsich znacek treba aut atd. Dnes kazdy dela vsechno a pak to taky tak s kvalitou vypada. Samozrejme pisu obecne a neplati to za vsech podminek, ale ve velke vetsine pripadu to tak dnes proste je a neudelate s tim nikdo nic. Lidi budou chtit porad castej veci koupit uzivat a ne se starat o to proc, co a jak funguje nebo jak by mohlo fungovat.

Problém je v tom, jasně definovat požadavky - každý z nás je má trochu jiné. Je rozdíl i v tom psaní textů - rozdílné požadavky bude mít příležitostný psavec a člověk, který denně napíše 50-100 normostran. Je to přesně jako s auty - i při velmi podobných požadavcích si lidé mohou vybrat zcela jiné modely aut, a to právě kvůli různorodé akcentaci jednotlivých požadovaných parametrů (někdo chce velmi spolehlivé auto a oželí třeba jeho vybavení nebo motorizaci, jiný zase upřednostní motorizaci na úkor vzhledu a spolehlivosti, třetí zase klade důraz na vzhled a ostatní požadované parametry upozadí), ačkoli jejich prostý výčet je totožný.Proto je IMHO prakticky nemožné napsat článek tak, jak jsi to myslel ty - napsal bych to totiž zcela podle sebe (což nemusí a také nebude vyhovovat všem). A i v té podobě, kterou jsem zvolil, jsem se nevyhnul osobním hodnocením. Pokud si někdo chce koupit počítač a vůbec tomu nerozumí, má prostě smůlu, hraje nákupní ruletu :-)

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru