Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Windows 7 pro konzervativce

Nikoliv, nepůjde o to, jak si na plochu dát obrázek Johna Majora nebo Margaret Thatcherové, ale o několik málo jednoduchých nastavení, které vám pomohou užívat a především spravovat Windows 7 podobně jako Windows XP.

Úvod

Windows 7 kolem sebe mají poněkud neoprávněnou gloriolu operačního systému, který je ideální pro upgrade z Windows XP, podobně jako Windows Vista dostaly ne zcela oprávněnou nálepku nejhorší verze Windows po Windows ME.

Vyvracet takové soudy však nebude tématem tohoto článku. To, oč se zde jedná je to, že rozhodne-li se kdo pro upgrade touto cestou, může být často nepříjemně překvapen změnou uživatelského rozhraní a zejména ovládacích panelů a nastavení. Přechod z Windows XP na Seven je totiž ještě radikálnější než přechod na Vistu.

Ovládací panely: nemusíte je používat

Co nám konzervativcům komplikuje život ve Vistě /Seven asi nejvíce, je bezesporu překombinovaný systém "webových", "zjednodušených" ovládacích panelů a jejich koncentrace v jakýchsi "centrech", kterými se musíte proklikat. Když jsem dostal Vistu do ruky poprvé, bylo to to první, čeho jsem se rozhodl zbavit, protože jsem se nemínil učit nějaké pochybné "nové" postupy. Naštěstí to jde, a to navíc velice jednoduše. Prostě si vytvoříme zástupce na klasické ovládací panely, které systém obsahuje ač je před námi skrývá, a ty webové, dotnetové divnosti nebudeme používat vůbec.

Na ploše, nebo kdekoliv jinde, si vytvořte tyto zástupce:

control sysdm.cpl

(Vlastnosti systému)

control ncpa.cpl

(Vlastnosti sítě)

[http://pc.poradna.net/file/view/2196-windows71-png            ]

A máme starý dobrý ovládací panel "systém". Windows 7 totiž ve vlastnostech "tohoto počítače" zobrazují nový panel systém, který je jen rozcestníkem, a starý je schovaný pod "pokročilým nastavením".

Z něho můžeme rovnou vypnout animace a barvičky systému, pozor na položky zaznačené otazníkem, vyhlazené písmo vypadá lépe a v případě barevné tapety na ploše je dobré mít zapnuté barevné krytí, takže tyto dvě volby vypínat jen s rozvahou.

[http://pc.poradna.net/file/view/2197-windows72-png         ]

Co je opravdovým požehnáním je druhý zástupce, klasický ovládací panel Síť. Bez rychlého přístupu do něho by to opravdu nešlo.

Klasické menu Start: raději ne

Nejlepší radu, co vám můžu dát ohledně klasického Start menu, je: raději to nezkoušejte. Windows 7 jej narozdíl od Windows Vista prostě nepodporují a nejde to zapnout.

Na Internetu naleznete několik různých variant programu třetích stran (tedy ne od Microsoftu), ale nemůžu je doporučit. Důvod je jednoduchý: nový, vistovský průzkumník je už tak dost zabugovaný. Nepokoušejte to. Zvykněte si, nové menu je sice ošklivé, ale praktické - vyhledávání je celkem užitečná funkce.

[http://pc.poradna.net/file/view/2198-windows73-png        ]

Taskbar - spodní lišta: zvyknout si je snadné

Pokud jste pokročilý uživatel, nebude si těžké na nový taskbar zvyknout. Narozdíl od Start Menu s ním problém nemám. Nastavil jsem si v něm malé ikonky a povolil všechny tray ikony.

[http://pc.poradna.net/file/view/2200-windows74-png   ]

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, koupila jsem si nový mini notebook asus 1005Ha se systémem W7. Vše je v pořádku na 7 si n…
MarkétaMMM 07.01.2010 22:43
MarkétaMMM
Nevím tedy co přesně děláš, ale zrovna pozadí je pro klikače děsně jednoduché nastavit, vždyť pro ně…
touchwood 11.01.2010 21:03
touchwood
Dobrý den mám ten stejný problém s nastavením tapety postupovala jsem podle vaší rady ovšem nabídka… poslední
veronika.krejcirikov 24.09.2011 10:20
veronika.krejcirikov

Dobrý den,
koupila jsem si nový mini notebook asus 1005Ha se systémem W7. Vše je v pořádku na 7 si nemůžu stěžovat, jen mám malý problém a to je že nemohu nálezt nikde tapetu plochy. Jakékoliv zadání prostě chybí..I když kliknu na obrázek pravým možnost nastavit jako tapetu plochy chybí..v ovládacích panelech také není..nevíte si prosím rady? Děkuji..

Nevím tedy co přesně děláš, ale zrovna pozadí je pro klikače děsně jednoduché nastavit, vždyť pro ně byly W7 dělané a tahle volba snad nejde přehlédnout:pravým myšem na volnou plochu a pak už jeď podle zaškrtnutých tlačítek a voleb:[2632-w7-png]Pokud obrázek svého srdce nevidíš v nabídce (nezapomeň se probrat nabídkou "Umístění obrázku"), je třeba jej nalistovat:[2634-w7-2-png]Jak vidíš, je to dětsky jednoduché..

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru