Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem 10 dôvodov prečo používať Operu

Hneď na úvod chcem poznamenať, že tento článok nemá za úlohu vyvolať nejaký flame a dohady, ktorý prehliadač je najlepší, pretože najlepší prehliadač neexistuje. Tento článok chce predstaviť pre niektorých možno neznámy prehliadač a prezentovať 15 ročné autorove skúsenosti v každodennom používaní tohto prehliadača.

Osobne mi Opera vyhovuje najviac z mnou skúšaných prehliadačov, či už kvôli stabilite, inováciam, funkciám alebo memory managmentu. Hoci som sa vyjadril, že najlepší prehliadač neexistuje, pre mňa proste najlepší je. Namieste je teda otázka prečo má Opera tak mizivé podiely na trhu browserov? Môže za to nešťastný managment Opery, kde by sa chlapci zo spoločnosti mohli učiť ako sa robí správny marketing od mládencov z Mozilla Corporation, ktorý dokázali s FF malý zázrak v priebehu pár rokov. Navyše mám pocit, že Opera silne podcenila linuxový segment, kde ju už vytlačil FF a jej podiel je ešte menší ako na Win platforme.
Len ako perličku uvádzam, že Opera je nadštandardne populárna na poradni a používa ju cca 10 percent užívateľov. Bežný priemer vo svete býva na úrovni 4-5 percent.

1.Memory managment

Ešte v časoch keď FF neexistoval a Opera bojovala o miesto na trhu s IE a dožívajúcim Netscapom ma zaujala svojím memory managmentom. V dobe, keď sa za každý MB draho platilo bolo úžasné mať otvorených viacero stránok a nenútiť tým svoj OS ku kolapsu. Dnes, keď majú na prvý pohľad moderné PC už pamäte dostatok tento dôvod stráca na váhe, ale aj tak poteší keď vám prehliadač dokáže ušetriť pár stoviek MB RAM. Konkurencia sa síce tiež zlepšuje (hlavne FF), ale kto robil dlhodobo s desiatkami tabov (stránok), ktoré bežali nonstop 15-20 dní vie, že tento rozdiel býva výrazný. Uvediem príklad. Windows XP SP3 uptime 9 dní, Opera 11.01 so 60 tabmi zaberá 425MB, FF 3.6.15 s 5 tabmi „žerie“ 251MB. Z empirických skúseností môžem potvrdiť, že FF po zapnutí drží chvíľku krok s Operou, ale s pribúdajúcim uptimom začína výrazne strácat. Na záver treba podotknúť, že pod prácou s RAM rozumieme jej dlhodobý mamagment, samozrejme tesne po otvorení cca 60 tabov Opera zaberie asi 200MB a FF tesne po otvorení 5 tabov cca 100MB. Čím dlhšie však so stránkami pracujete, tým viac sa ukazuje rozdiel v prístupe k RAM. Samozrejme ak niekto bude namietať, že on prehliadač nemal nikdy otvorený 20 dní v kuse alebo, že nepracuje so 60 tabmi naraz a pritom má v PC 4GB RAM je jasné, že je mu jedno ako sa jeho prehliadač správa voči RAM.

2.Stabilita

Nebudem sa tu nejako obšírnejšie rozpisovať, uvediem len fakty. Operu používam dennodenne prakticky už od jej vzniku. Určite boli slabšie verzie, resp buildy, ale vo všeobecnosti môžem konštatovať, že výrazne viac zaťažovaná Opera padá u mňa v priemere menej ako minoritne (hoci neustále) používaný FF. Navyše FF používam takmer bez doplnkov, ktoré by mohli znižovať jeho stabilitu. Je zvláštne keď mi občas niektorí useri hlásia ako im Opera blbne alebo padá, pretože som na nej pracoval už na rôznych HW konfiguráciach a nikdy som takéto problémy nemal. Asi sú občas veci medzi nebom a zemou, ktoré nemá zmysel riešiť.

3.Rýchlosť

Donedávna silná zbraň Opery a operobijcov na fórach, ktorá sa už jemne stiera po upgrade FF vo verziách 3.x a príchodu ultrajednoduchého a rýchleho Chrome. Napriek tomu je rýchlosť silná prednosť Opery, v súčinnosti s memory managmentom určujú Operu ako jasnú voľba na staršie pc so slabším procesorom a menšou pamäťou, kde chodí Opera viditeľne svižnejšie ako majoritné prehliadače. V tomto je však slušne šlape na päty ochudobnený Chrome. Subjektívne mám pocit, že Opera chodí rýchlejšie aj na novších mašinkách, ale tento pocit je naozaj čiste subjektívny.

4.Bezpečnosť

Opera je minoritný prehliadač a ako taký ťaží z tejto výhody v oblasti bezpečnosti. Z praxe môžem potvrdiť, že tam kde som nasadil Operu ako náhradu za IE a kde predtým boli neustále problémy so spywarom a vírusmi poklesli problémy na minimum. Samozrejme žiaden prehliadač na svete neochráni pc pred ľudskou hlúposťou a dobrý antivír je pre každého BFU nutnosťou, ale fakt, že web-side scriptov zneužívajúcich nejaký bug v Opere je na svete minimum na rozdiel od scriptov zneužívajúcich diery v IE je neodškriepiteľný. Dokonca si dovolím tvrdiť, že v kombinácii s obmedzeným účtom a antivírom dokážeme BFU poskytnúť maximálne možnú ochranu.

5.Miera inovácii

V tomto si dovolím tvrdiť je Opera jednoznačným lídrom na trhu. Občas mám pocit, že vývojári iných browserov akoby čakali čo nové prinesie Opera, počkajú chvíľku ako sa zachová trh a potom to sproste okopírujú. Keby Opera razila cestu do pekiel, ktorou ide napríklad MS a súdila sa o každú inováciu, ktorú priniesla asi by sme každý mesiac zažili nejakú novú žalobu. Výpočet toho, čo všetko priniesla Opera by bol dlhý, snahu a empatiu jej vývojárom však rozhodne uprieť nemôžeme. Len námatkou...sessions, speed dial, tabbed browsing, tab stacking, Opera unite...

6.All in one

FF si mnoho ľudí pochvaľuje práve kvôli jeho add-on aplikáciam, na druhej strane tvrdia, že bez nich je nepoužiteľný. Toto sa vám v Opere nestane. Už v základnom prevedení ma Opera takmer všetko, čo by mohlo zaujímať bežného usera. Samozrejme niekto môže namietať, že FF ma milión add-onov a každý si ho môže upraviť k obrazu svojmu. Ale naozaj si každý user potrebuje upravovať prehliadač? Odpoveď znie zďaleka nie. Na druhej strane prečo nevyužiť natívne skvelý speedial, tab stack, ci Opera Unite? Samozrejme funkcií je oveľa viac, ale nie každý využije každú (Opera mail, irc klient, torrent klient...atď).

7.Iné platformy

Asi jediná oblasť, kde sa Opera naplno presadila. V nedávnej minulosti bola Opera mini (mobile) jasnou voľbou, či už sa jednalo o obyčajný mobil, pda, tablet, alebo smartphone. Situácia sa začala meniť, napriek tomu odporúčam použitie Opera mobile na každom mobilnom zariadení. Okrem stabilné browsera, ktorý „nezabije“ váš hw získate vďaka Opera Link synchronizáciu s nastavením svojho browsera na pc či nb. Kto používa viacero zariadení pri práci vie, že synchronizácia je jedna z najdôležitejších vecí a iba Opera vám ponúka niečo, čo vám bude fungovať proste všade (dokonca aj na Apple zariadeniach). Čo viac si želať? Máte pocit, že toto je koniec? Nie je.
Opera sa presadila aj na trhu herných konzolí a pravdpodobne zachytí aj nový trend, nasadzovanie browserov natívne do TV, satelitných prijímačov a pod. Sony už myslím ohlásil integráciu Opery do nových sérií svojich LCD a plaziem a prebehli už aj testy u satelitných výrobcov (bohužiaľ, čo som testoval bolo dosť nepoužiteľné, ale vinou výrobcu satelitného kompletu).

8.Integrovaný mail klient

Opera má pomerne kvalitného email klienta zabudovaného priamo v sebe, samozrejme nie každému musí vyhovovať, ja sám používam už roky skvelý TheBat!, ale je to určite funkcia navyše, ktorá poteší. Pokiaľ ste po prechode z XP na Win7 stratili možnosť používať svoj obľúbený Outlook express je možno práve pre vás Opera mail tá správna voľba.

9.Widgets

Tak akoby som spomenul medzi hlavné výhody konkurenčného FF jeho add-ons nesmieme zabúdať na to, že to isté len v menšej miere poskytuje aj Opera. Osobne som nikdy žiaden widgets nepotreboval, ale par som ich skúsil a kto má záujem „tuniť“ svoj browser môže sa vyblbnúť do sýtosti.

10.Trhové mechanizmy

Vždy som mal rád menších výrobcov, menšie projekty, pretože nebyť malých, tak by sa veľkí nikam nehrnuli a vývoj by mohol ustať. Nakoniec každý ekonóm vám povie, že konkurencia je základom dobrého trhového hospodárstva. Istú dobu sme všetci používali len jeden prehliadač, našťastie tá doba je už za nami a dnes si máme z čoho vybrať. Tým, že používam minoritný prehliadač istým malým podielom prispievam k tomu, aby trh zostal zdravý tak ako je doteraz a aby mu nekraľoval jeden, či dva prehliadače.

Záver

Na záver chcem povedať, že samozrejme nezatracujem ani iné prehliadače, sám vďaka add-onom používam FF kvoli pár stránkam, kde mi výrazne uľahčujú život a alternatíva v Opere proste nebola, ale chcel som predstaviť Operu širšej verejnosti ako veľmi kvalitný browser, častokrát zbytočne opomíjaný. Ono je veľmi smutné, keď si často zákazníci stotožňujú internet „s tým modrým éčkom na ploche“ a keď ani netušia o tom, že existujú aj iné minimálne rovnako kvalitné alternatívy. Takže do zOperovania priatelia.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Bohužel se mi v ní sekají určité stránky.
mnua.al 21.01.2014 23:28
mnua.al
Mě ne, ale třeba Google prská, že ji nepodporuje a vnucuje mi to své spyware. :-) poslední
Kráťa 21.01.2014 23:34
Kráťa

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru