Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Vytváříme svou první internetovou stránku

Internet. Médium 21. století. Kdo není na internetu, jako by nebyl - tak praví klasik. Ačkoliv se toto tvrzení může zdát přehnané, mnoho lidí se denně přesvědčuje, jakou má internet sílu, a pokud chtějí v dnešní moderní přetechnizované době přežít, nemohou "síť sítí" přehlížet. Internet nám nabízí nepřeberné množství možností, od posílání e-mailů, stahování a sdílení souborů, elektronického bankovnictví až po prohlížení webových stránek. A právě o tom, proč a jak si vytvořit svůj web by měl pojednávat následující článek.

1. Vlastní internetové stránky - ANO či NE?

Pokud si pořídíte internet, zpočátku budete zřejmě "pasivními" uživateli. Tedy budete stránky a jejich obsah jen prohlížet. S postupem času však pocítíte potřebu, vytvořit si své vlastní stránky, přesně podle vašich představ. Technologie pokročila, potřebných ínformací je všude dostatek, stránky lze vytvořit s nulovými náklady nebo za minimální cenu a tato možnost je tedy dostupná každému z nás.
Je ovšem chybou, snažit se vytvořit své stránky za každou cenu. V první řadě je nutné si položit otázku, jestli mám kvalitní obsah, který na internetu návštěvníkům předložím a zda budu mít čas aktualizaci stránek? Nedodělaných webů s velkým nápisem "Under construction", který tam zůstane na věky, je víc než dost.
Jestliže podnikáte, určitě budete chtít představit svou firmu zákazníkům, případně rovnou spustit e-shop. Nebo mít jen tak své osobní stránky, pro rodinu, přátele, známé... Takže důvod není těžké najít. Od účelu stránek bude záviset další postup.

2. Jak začít?

Už tedy víme, že chceme spustit své stránky a máme představu o jejich obsahu. V tomto okamžiku by se měl další postup lišit podle toho, zda se jedná o firemní stránky nebo soukromé.

2.1. Firemní stránky

U firemních stránek je kladen větší důraz na jejich kvalitu, dostupnost, vzhled a další parametry. Stránky jsou vaší vizitkou. Bohužel, mnoho lidí toto podceňuje. Ano, i firemní stránky lze udělat svépomocí "na koleně", ale tím své zákazníky spíše odradíte. A to byste asi nechtěli? Proto je lepší výrobu stránek svěřit firmě, která se tímto zabývá. Vynaložené peníze se vám brzy vrátí. Nemusíte se o nic starat, jen se během schůzek se zástupcem dodavatelské firmy domluvíte na vzhledu stránek, požadovaných funkcích a dalších detailech. Nezapomeňte si nechat spočítat předběžnou kalkulaci a termín výroby stránek.

2.2. Osobní stránky

Pokud vytváříte soukromé stránky, tam se jistá míra "amatérismu" dá tolerovat, důležité je poskytnout kvalitní obsah a zaujmout návštěvníky, aby se vraceli. Při tvorbě stránek máte v podstatě tři možnosti - vytvořit si stránky zcela sám (nejčastěji v HTML), použít nějaký redakční systém (phpRS, Joomla!, Wordpress, atp.) nebo využít některou ze služeb pro publikování (např. estranky.cz, webnode.cz, webgarden.cz, blog.cz atp.). První případ je vhodný pro "zvědavce", kteří chtějí nahlédnout pod pokličku, jak se stránky tvoří, jak fungují, chtějí se učit něco nového, mají čas a trpělivost. První výsledky nebudou asi vypadat příliš profesionálně, ale s každým dalším zkoušením to bude lepší. Ta skupina lidí, kteří se chtějí soustředit hlavně na obsah a neřešit technické problémy sáhne po redakčním systému, který lze během pár desítek minut nainstalovat a pak už jen vkládat články, obrázky a podobně. Velkou výhodou je, že pro redakční systémy existuje celá řada rozšiřujících modulů, takže své stránky můžete jednoduše obohatit o anketu, diskuzní fórum, kontaktní formulář, registraci uživatelů a podobně. A konečně třetí možnost - služba pro publikování - je vhodná pro uživatele, kteří mají s obsluhou počítače jen základní znalosti a přesto by si chtěli vyrobit svou www stránku. Stačí se zaregistrovat na webu poskytovatele a po přihlášení do systému můžete začít ihned publikovat obsah. Je to opravdu jednoduché, ovládání je intuitivní a v češtině, zvládne to opravdu každý mírně pokročilý uživatel.

3. Adresa stránek neboli doména

První a velmi důležitou věcí, s kterou se návštěvník vašich stránek potká, je jejich adresa. Ta by měla být výstižná, snadno zapamatovatelná, atraktivní, důvěryhodná. Uvedu příklad: www.autoservis-franta-novak.webzdarma.cz versus www.autoservis-novak.cz. Která adresa se vám líbí víc? Určitě druhá, je kratší a vypadá profesionálněji. Z toho vyplývá pravidlo číslo jedna - pro firemní stránky vždy volte doménu tzv. druhého řádu, tedy název.cz, název.com, název.eu a podobně. Ceny se pohybují v rozmezí 100-300,- Kč ročně a to by pro podnikatele neměl být problém. Pokud to se svými stránkami myslíte vážně, měli byste si doménu 2.řádu pořídit také, i když se zrovna nejedná o firemní stránky.
Při registraci domény je nutno předem ověřit, zda není obsazená. K tomu lze využít například stránky www.domeny.cz, www.registracedomen.cz, www.regzone.cz a podobně. Počítejte s tím, že lukrativní domény budou rozebrány, ať už seriózními majiteli nebo spekulanty.

Pravidla tvorby doménového jména (.cz)
- má minimálně 1 a maximálně 63 znaků
- může obsahovat znaky 'a-z' a číslice '0-9'
- nesmí začínat nebo končit znakem '-' (pomlčka)
- nesmí obsahovat dva znaky '-' za sebou

Slova v názvu domény lze různě kombinovat, přidávat pomlčku, vybrat jinou koncovku a podobně, ale někdy méně znamená více, takže s volbou názvu opatrně.

4. Kam stránky umístit neboli webhosting

Když máme vybranou doménu, je potřeba rozhodnout, kam stránky nahrát. Aby si je totiž mohli návštěvníci prohlédnout, musí být umístěny na serveru, který je trvale připojen do internetu a je dostatečně výkonný, aby dokázal obsloužit velký počet uživatelů.
Pro firemní stránky je jasná volba - umístění stránek svěříme profesionální firmě. Na našem trhu je dostatek kvalitních poskytovatelů webhostingu, za ceny, které si může dovolit každý. S výběrem vám může poradit webdesigner, který pro vás stránky vyráběl, často přímo nabízí i možnost jejich hostování, buď přímo na svých serverech nebo ve spolupráci s externí firmou. Pro vás je výhodou, že vše dostanete v jednom balíčku a máte zajištěn bezproblémový provoz.
Pro osobní stránky se dá tolerovat umístění stránek prostřednictvím některé ze služeb zdarma. To je vhodné zejména pro první seznámení s provozem stránek. Je ovšem potřeba počítač s různými omezeními, nižší rychlostí, výpadky, vkládáním reklamních bannerů a podobně.

5. Aktualizace aneb publikováním stránek práce nekončí

Vytvoření stránek je teprve začátek. Teď teprve začíná běh na dlouhou trať. Stránky, které nejsou aktualizované dříve nebo později zaniknou, protože se na na návštěvníci nebudou vracet. Snažte se proto pravidelně své stránky aktualizovat, přidávat nový obsah, nové funkce, vylepšovat.
Důležité je také dát o vašich stránkách vědět - fultextové vyhledávače si web zaindexují samy, do katalogů je potřeba stránku zaregistrovat ručně. Velmi vhodným způsobem propagace je výměna odkazů se spřátelenými stránkami.

Tak to bylo pro tento článek vše, pokud dojde k nějakému volnému pokračování, pokusím se rozebrat jednotlivé aspekty podrobněji. Jakékoliv připomínky, dotazy nebo náměty na pokračování směřujte, prosím, do komentářů pod článkem, děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pěkné, krátké, výstižné. Ještě bych přidal zmínku o "novinkách". Novinkám je dobré se vyhnout, je to…
Kráťa 19.04.2011 14:38
Kráťa
Co teprve Karlova proslulá Božena?
vlk56 19.04.2011 17:28
vlk56
z první stránky výsledků google nic relevantního, vo co gou?
lední brtník 20.04.2011 20:43
lední brtník
http://pc.poradna.net/q/view/621845-existuji-hodin y-na-web-ktere-se-neridi-casem-v-pocitaci?page=r6…
vlk56 21.04.2011 09:32
vlk56
Jo tak. To se mi tenkrát též líbilo. poslední
Kráťa 21.04.2011 09:43
Kráťa

Pěkné, krátké, výstižné.
Ještě bych přidal zmínku o "novinkách". Novinkám je dobré se vyhnout, je to "bič na sebe". Obzvláště firemní novinka stará měsíc působí docela trapně.
Na osobních webech zase bývají ankety s otázkou: "Jak se vám líbí tento web?" To je jaksi dětinské. :-)

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru