Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem GIMP - fotomontáže - je libo nový nos?

GIMP dovoluje i úpravy tělesných partií, které se Stvořiteli dle našeho mínění nepovedly. Přeji si menší, větší, rovnější, křivější nos? Není problém. Abych se vyhnula připomínkám, že jsem někomu znesvětila jeho klenot, použiji pro demonstraci s dovolením ciferník vlastní.

1. Výběr partie

Otevřeme si v GIMPu obrázek obličeje, pro jistotu zduplikujeme kliknutím na vrstvu Pozadí pravým myšidlem a zvolením Duplikovat vrstvu a vybranou partii (např. nos) převedeme do výběru, jinak by se deformoval celý obličej.
Při stále aktivním výběru nosu poté klikneme v levém dolním rožku okna s rozpracovaným obrázkem na malý čtvereček, který spustí Rychlou masku. Ta má za úkol přes obrázek rozprostřít červený závoj, který je přerušený právě v místě vybrané části obrázku. Potom klikneme na Filtry -> Rozostření -> Gaussovské rozostření..., kde Poloměr rozostření nastavíme tak, aby se kontury výběru nosu malinko rozostřily a lépe tak zapadly do obličeje. Záleží na rozlišení obrázku, já jsem při zhruba VGA nastavila Poloměr rozostření na 8px. Nyní můžeme Rychlou masku zase vypnout kliknutím na tentýž čtvereček.

2. Změna velikosti partie

Klikneme na Filtry -> Zkreslení -> Zkřivit..., také si zapneme Automatický náhled a doporučuji i Pracovat na kopii.
Takto vypadá "originál" mého vlastního nosu :-)

[http://pc.poradna.net/file/view/6140-zkriveni1-png  ]

Zde máme k dispozici dvě Křivky hranic. Necháme zapnutou horní, chytneme ji levým tlačítkem myši a táhneme směrem nahoru. Kdekoli křivku uchopíme, tam se na ní vytvoří bod, takže můžeme postupně vytvarovat horní část nosu. Potom se přepneme na dolní a provedeme totéž se spodní částí nosu.

[http://pc.poradna.net/file/view/6130-zkriveni2-png  ]

Jsme-li s výsledkem spokojeni, klepneme na Budiž

V případě zaškrtnutí Pracovat na kopii se upravený nos objeví v nové vrstvě, kterou musíme před další prací tzv. ukotvit buď klepnutím na zakroužkovanou kotvičku anebo pravým myšidlem na vrstvu Plovoucí výběr (Vložená vrstva) a zvolením Ukotvit vrstvu.

[http://pc.poradna.net/file/view/6131-zkriveni3-png  ]

3. Interaktivní deformace

V základu máme větší nos hotový, pro lepší věrnost jsem ale zpátky narovnala spojovací článek svých brýlí přes Filtry -> Zkreslení -> Interaktivní deformace.... Ponechala jsem defaultní hodnoty a myší (levým tlačítkem) jsem ten kus obroučky jakoby postlačovala mírně dolů přímo zasahováním do obrázku.

[http://pc.poradna.net/file/view/6132-zkriveni4-png  ]

4. Rozmazání

A jako poslední jsem nástrojem Rozmazání [http://pc.poradna.net/file/view/6133-rozmaz-png] párkrát přejela vzniklou "vrásku" u kořene nosu, aby byla víc do ztracena (nastavením stopy Circle Fuzzy), protože při deformaci se zvedla.

5. Resumé

Toto jsou přirozené proporce mého nosu ;-)

[http://pc.poradna.net/file/view/6141-zkriveni5-png  ]

Takto mi nos virtuálně "narostl"

[http://pc.poradna.net/file/view/6142-zkriveni6-png  ]

A takto se zmenšil

[http://pc.poradna.net/file/view/6143-zkriveni7-png  ]

Hmm, že bych ze sebe udělala "čarodějnici"? Příklad orlího nosu

[http://pc.poradna.net/file/view/6137-zkriveni8-png  ]

[http://pc.poradna.net/file/view/6144-zkriveni9-png  ]

Pozn.: V případě zvětšování partie je to snadnější, protože zvětšená část překryje původní malou. Chceme-li ale v obrázku něco zmenšit, nastane trochu problém, protože pod zmenšeným nosem vykukuje kousek původního plus třeba dvojí horní ret. Záleži už jen na umu a šikovnosti "deformátora", jak se mu podaří zamaskovat a zaretušovat nechtěné části: já jsem použila Klonovací razítko neb mé výtvarné schopnosti jsou od přírody velmi chabé - však proto se taky spoléhám na GIMP :puff:

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Joan, díky, moc hezký a názorný článek. Pokud by jsi měla chuť, tak vrsty (k čemu jsou?), masky (k č… nový
kmochna 10.06.2011 18:32
kmochna
Hodlám se dmout pýchou ;-), protože vaše spokojenost je mi tou největší odměnou (a není to fráze) :b… nový
Joan 10.06.2011 23:27
Joan
díky- přesně tak, pochopí vrstvy (já když o tom mluvím, říkám miska s ovocem, vezmu hrušku, co za tí… poslední
kmochna 10.06.2011 23:39
kmochna
Pěkný článek, díky. nový
host 10.06.2011 19:39
host

Joan, díky, moc hezký a názorný článek. Pokud by jsi měla chuť, tak vrsty (k čemu jsou?), masky (k čemu jsou?), režimy vrstev (tvrdé světlo, prolnutí)= co to je? používám PSP, takže netuším jak na gimpu jsou druhy vrstev, na psp je to jednoduchý.

Vysvětluješ to fakt parádně, takže by mohla začít čmárat celá Poradna. já bych se určitě přiučil.
---
ot// jinak ke gui: kdo chce trénovat, ať začne s prohlížečem maxthon2 a jeho postranní lištou- standardně jsou tam jen dvě ouška- kdo to dá do 10ti minut, rozborka, zborka, je borec (číňani mění neustále dokování). pak bude gimp brnkačka.

Hodlám se dmout pýchou ;-), protože vaše spokojenost je mi tou největší odměnou (a není to fráze) :beer:
Na ty režimy vrstev jsem už taky myslela - a že jich je! A princip používání vrstev a masek může začátečníky popostrčit k používání GIMPu, ty jsou vlastně tou hlavní devízou programu. Prima nápad, beru!

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru