Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem GIMP - barevný přechod - rámeček na obrázek

I snažila jsem nedávno vyrobit graficky docela náročné novoroční přání. A napsat sice veršovaný text, ale jen se zajímavým barevným podkladem mi přišlo tak nějak málo. Jako když člověk naleje drahé víno do skleničky od hořčice. Takový pěkný rámeček, panečku, moje přání až nevídaně oživil.

1. Úvodní příprava, volba barevného přechodu

Otevřeme si Nový soubor, např. pomocí šablony na formát A5 s 300 DPI rozlišením (to kdybychom potom chtěli svůj výsledný výtvor vytisknout) a nastavíme průhledné pozadí. V něm vytvoříme úzký a dlouhý obdélníkový výběr.
Pozn.: Malá rada: pokud výběr uděláme po levé a pravé straně o chloupek větší, zajistíme si, že výsledný rámeček podél delších stran obrázku bude přesně dostačovat svou délkou zvolenému formátu (zde A5)

[http://pc.poradna.net/file/view/7940-ram1-png]

Klikneme na nástroj Mísení a zvolíme variantu třeba Golden a tvar Bilineární. Přesně kolmo na výběr shora dolů vedeme myš a obdélník vyplníme zvoleným přechodem. Vrstvu zduplikujeme a zrušíme výběr (Ctrl+Shift+A). Potom obtáhneme vybarvený obdélník a tentokrát výběr uděláme o trochu větší

[http://pc.poradna.net/file/view/7930-ram2-png]

Ponecháme stejné nastavení Přechodu (Mísení) a opět kolmo shora dolů vyplníme barevným přechodem tento zvětšený obdélník. Zrušíme výběr, horní vrstvu posuneme pod spodní (prohodíme je) a obě vrstvy sloučíme do jedné

[http://pc.poradna.net/file/view/7931-ram3-png]

A máme hotový základ, který si nyní upravíme tak, aby navodil vzhled rámečku se zkosenými rohy.

2. Zkosení rohů

Jako první potřebujeme oříznout oba konce pod úhlem 45°. Photoshop má pro tento účel šikovný nástroj Mnohoúhelníkové laso, GIMP používá nástroj Rotace (Shift+R). Takže napřed přes rámeček nastavíme Výběr, raději delší, protože musí pokrýt 45-stupňové zešikmení.

[http://pc.poradna.net/file/view/7932-ram-orez1-png  ]

Po zobrazení výběru klikneme na nástroj Rotace, položku Transformace nastavíme na Výběr a necháme dole zatrženo skákání po násobcích 15°. Poté sáhneme myší na výběr a ve vyběhnuvším malém okénku se nám začne ukazovat úhel natočení. Jakmile se ukáže -45°, pustíme myš a stiskneme tlačítko Rotovat.

[http://pc.poradna.net/file/view/7933-ram-orez2-png  ]

Potom si obrázek patřičně zvětšíme (pluskem na klávesnici), abychom co nejpřesněji trefili roh obrázku, odkud se bude ořezávat zešikmený konec.

[http://pc.poradna.net/file/view/7934-ram-orez3-png  ]

Následně Delete vymaže kus rohu a zbytek lze odmazat Gumou anebo objet Lasem a opět Delete.
A hle, jeden roh máme připravený.

[http://pc.poradna.net/file/view/7935-ram4-png]

Totéž provedeme s druhým koncem dosavadného rámečku a dostaneme tento obrázek.

[http://pc.poradna.net/file/view/7936-ram-vodorovny  -png]

Vybereme Obrázek -> Automaticky oříznout obrázek a uložíme pod vhodným názvem ve formátu XCF.

3. Zkrácení obrázku na kratší stranu formátu A5

Protože máme hotovou delší část rámečku, zkrátit jej na svislo bude hračka :-)

Otevřeme si průhledný Nový soubor, např. ze šablony A4 s 300 DPI a do něj vkopírujeme obrázek rámečku. Vloženou vrstvu necháme transformovat o 90°, je v podstatě jedno, zda doprava či doleva. Pro získání protější strany stejně budeme konkrétní část rámečku překlápět o 180°.
Pozn.: Je nutné rámeček napřed vkopírovat do většího prostoru a až poté transformovat o 90°, v opačném pořadí by se nám oba pracně zešikmené rohy ořízly do pryč.

Máme-li již vytvořenou část rámečku vkopírovanou do Nového souboru s průhledným pozadím, nastavíme si nástroj Výběr obdélníku na Pevnou velikost při šířce o málo větší, než je tloušťka našeho rámečku a délce 1754 px. Tuto hodnotu snadno zjistíme, když tvoříme Nový soubor A5 s 300 DPI - zde jsou pixelové hodnoty uvedeny. Nastavenou velikost ořezu "přiložíme" na náš rámeček tak, aby např. spodní část přesně lícovala s rámečkem

[http://pc.poradna.net/file/view/7937-ram5-png]

Zinvertujeme výběr a vymažeme přebytek rámečku klávesou Delete. Nyní musíme opět seříznout roh, stejným postupem jako prve, ale už jen jeden. Po zkosení rohu klikneme na Obrázek -> Automaticky oříznout obrázek a uložíme, opět ve formátu XCF.

[http://pc.poradna.net/file/view/7938-ram6-png]

V tuto chvíli máme připravenou vodorovnou i svislou část rámečku. S tím už si vystačíme, protože pro zobrazení protější strany příslušnou část rámečku jen zrcadlově převrátíme.

4. Sestavení kompletního rámečku

Nyní sestavíme kompletní rámeček. Otevřeme si Nový soubor (A5 300 DPI), ve kterém všechny strany "obložíme" patřičným dílem již vyrobeného rámečku.
Doporučuji nechat pozadí opět průhledné, protože pod něj se dá vsunout vrstva s již barevným pozadím, jež lze podle nálady měnit. A také je rozumné vkládat jednotlivé části rámečku do samostatných vrstev. Mnohem lépe se tak budou vylaďovat, aby přesně dosedly k sobě.

[http://pc.poradna.net/file/view/7939-ram7-png]

Jakmile doladíme při patřičném zvětšení náhledu spoje v rozích, sloučíme všechny čtyři vrstvy do jedné, necháme obrázek Automaticky oříznout (při dosedání rohů k sobě se velmi pravděpodobně nevyhneme neplánovanému několikapixelovému posunu) a můžeme začít přemýšlet, komu a co pěkného do rámečku vepíšeme :puff:
Pozn.: Automatický ořez z nějakého důvodu neořízne rámeček na pixel přesně (možná kvůli nepatrnému rozptylu pixelů při aplikaci barevného přechodu) a při uložení obrázku v JPG je i vně rámečku vidět barevný podklad (tj. barva, kterou máme nastavenou v GIMPu jako Pozadí). Ruční odmazání 1-3px Gumou se zaškrtnutými Ostrými hranami a nejlépe při velkém zvětšení zajistí "očištění" vnějších okrajů rámečku.

5. Příklad použití

[http://pc.poradna.net/file/view/7941-ramecek-text-  jpg]

Předmět Autor Datum
Pekné. Rámečky se také bezva dělají v Photofiltre. Je tam na ně přímo nástroj. Avšak jsou k nim potř… poslední
Kráťa 01.01.2012 12:46
Kráťa

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru