Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Anonymous, Megaupload, ACTA a iné omyly internetu v súčasnosti

Nerád sa vyjadrujem k takýmto veciam formou článku, pretože je to dosť tenká plocha, kde ma milión ľudí milión názorov /hlavne tých konšpiračných/. Ale nedalo mi, každý web si na tom robí PR marketing a ako vždy pri takejto masovej udalosti vznikli kopec poloprávd, pololží a klamstiev čo mňa osobne dosť irituje.

Prológ

Jedna z posledných kvapiek, ktorá prispela k môjmu rozhodnutiu napísať článok na túto tému bol aj článok človeka, ktorého inak celkom uznávam, možno až obdivujem a ktorý sa vo svojom článku na túto tému dosť výrazne sekol. Nestáva sa mu to síce tak často, ale v takto kardinálnej téme sa mal vyjadriť proste fundovanejšie tak ako sme uňho zvyknutí.

Anonymous

Začnime, ale po poriadku. Dnes najskloňovanejšia fráza na nete. Anonymous. 916 000 000 odkazov na Googli. Momentálne asi no. 1. Kto sú vlastne tí Anonymous?
Nebude tu používať verejne dostupné zdroje, wikipédiu a uja Googla, ale poskytnem svoj pohľad na vec ako som registroval Anonymous ja.
Prvykrát som toto pomenovanie zachytil v súvislosti s atackom na istú populárnu webovú službu pred cca 2 rokmi. Vtedy ešte Anonymous vykazovali známky akejsi organizovanej skupiny. Po pár úspešných akciách nastal v radách ľudí, ktorí boli združení pod týmto názvom klasický rozkol, dokonca šli čiastočne proti sebe a nejakí prebehlíci prešli aj na druhú stranu barikády. Osobne si myslím, že sa vtedy ešte pomerne úzky okruh ľudí vôbec fyzicky nepoznal a že šlo o známosť z webu. Ok nič zvláštne takýchto skupín tu už bolo a bude. Ale práve v čase, keď sa začalo zdať, že Anonymous upadne do zabudnutia začalo sa okolo nich točiť akosi priveľa článkov. Kdekoľvek človek prišiel narazil na Anonymous. Okrem toho, že sa zrazu podozrivo rýchlo rozrástli, pretože tak úzky okruh ľudí ako bol na začiatku by toľko akcií nebol schopný fyzicky koordinovať sa mi nezdalo na ich akciách aj zrazu odklonenie od pôvodných profesionálne vyzerajúcich prienikov akési diletanstvo až nevyzretý pubescentializmus. Celé mi to začalo pripadať ako jedno veľké teátro. Dnes som s týmto pocitom už plne stotožnený, či už je to používanie filmovej masky /z inak veľmi dobrého filmu/, sprofanovaného hesla /My sme légia...bla bla/ alebo zrazu faktu, že všetko čo sa stalo majú na svedomí zrazu Anonymous. Pritom veľa z nás vie ako detinsky sa zháňali ľudia na útoky a ako amatérsky bolo všetko organizované. Youtube je plný videí s maskami, kde česky a slovensky hovoriaci ľudia hovoria čo spravia alebo čo urobili. Príde mi to celé dosť klišé a nezapadá mi to do nijako do povôdného konceptu Anonymous.
[http://th1051.photobucket.com/albums/s433/migue11f    c/th_imagen-anony.jpg]
Aj preto som dospel k názoru, že značka povôdnej skupiny Anonymous bola zneužitá a dnes je Anonymous jednoducho módna vlna, na ktorej sa vezie každý, dokonca aj ti, čo nič nespravili a ani spraviť nevedia. Inými slovami za videami na Youtube sa skrývajú jak ľudia, čo nemajú s útokmi nič spoločné, tak skupiny pravdepodobne detí, čo si večer dali na FB dokopy určitú skupinu ľudí a použili naraz LOIC.
Btw LOIC...nemôžem sa ubrániť úsmevu nad touto podľa mnohých webov nebezpečnou „hackerskou“ zbraňou. LOIC som predtým nepoznal a tak som ho pred pár týždňami otestoval na lanke, kde som nechal cca 10 PC útočiť na lokálny Samba server /debian/. Výsledkom bolo, že napriek experimentovaniu so záťažou som nebol schopný server vydosovať. Skúsil som 20 PC, rovnaký výsledok. Pritom nešlo o žiadneho borca, serverík bežal na v defaultnej konfigurácii, má 4GB RAM a nejaký 2 jadrový AMD procesor. LOIC bolo pre mňa jedno veľke sklamanie, mám pocit, že s obyčajnými linux desktopmi a flood pingom viem dosiahnúť lepšie výsledky. Možno vie LOIC čo-to ukázať až vo väčšom počte, ale pri 20 PC dosiahol 0 výsledky.
Na záver chcem podotknuť, že ľudia čo sa motajú okolo IT undergroundu určite vedia o existnecii black marketov. Na black markete môžete „stretnúť“ ľudí, ktorí naozaj vládnu internetu. Nie je problém si na týždeň prenajať botnet s miliónmi pc pripravenými na váš príkaz zaútočiť na akýkoľvek web alebo rozoslať miliardu spamov. Prečo by som trapošil s nejakým LOICom, keď mám k dispozícii takýto úžasný nástroj? Samozrejme nie zadarmo, ale nie je to zase až tak drahé akoby si niekto mohol predstavovať.

Megaupload

Vrátim sa na začiatok, kde som spomenul človeka, ktorého si celkom vážim. Ten človek sa volá Michal Rybka. Drvivá väčšina jeho úvah ma hlavu aj pätu a dobre sa čítajú. Ale to čo vypustil von v tomto článku celkom dobre nechápem. O čo ide?
Nosná idea článku je v tom, že v prípade Megauploadu porušili USA zákon teritoriality a Michal Rybka s týmto pojmom operuje aj v iných častiach článku. Chtiac nechtiac tak vzbudzuje dojem, že tí zlí sú chlapíci z USA a FBI. Podotýkam, že USA a ich politiku svetového policajta nemusím, ich kultúru nechápem a do USA ma neláka sa ani ísť pozrieť. Ale fakt, že Megaupload bol tak blbý, že mal pár serverov nielen v Kanade, ale aj v USA oprávňoval FBI na vyšetrovanie a hon na čarodejnice, ktorý sa následne spustil mne osobne bol známy asi týždeň pred vydaním jeho článku. Prečo on o tomto verejne známom fakte nevedel a zamlčal ho? Dnes je všetkým jasné, že nešlo o Megaupload, šlo o vopred pripravenú akciu, ostatné filehostingy začali padať ako hrušky jeden po druhom, ten kto službu nezrušil tak ju aspoň výrazne obmedzil a dokonca divy sa diali aj v zemi zasľúbenej /UA/, kde tiež došlo k vypnutiu najväčšieho filehostingu v krajine. FBI a nahrávacie spoločnosti slávia megaúspech, vyhrali síce bitku a porazili protivníka na hlavu, ale vojnu už dávno prehrali. V tomto má Rybka pravdu, mastodonti sediaci v kreslách riaditeľov nahrávacích a distribučných spoločností nepochopili čo im internet ponúka a čo im berie. Dnes je nespochybniteľné, že klasický spôsob distribúcie je mŕtvy a že kto to nepochopí skrachuje. Oni to stále nechápu, stále sa pokúšajú reštrikciami a naháňaním pirátov vrátiť svoju zašlú slávu, ale nebude dlho trvať a dôjde aj na nich. Masa na internete ich prevalcuje, nakoniec sú tu už prvé lastovičky vo forme pokusov predaja legálneho obsahu cez zdielacie služby.
[http://images.tvnz.co.nz/tvnz_images/shared/2012/k    im_dotcom_court_monday_234_n2.jpg]
Samozrejme môžeme dlho do noci polemizovať o tom, či mal NZ právo zatknúť Dotcoma, ci je správne, že chcú zmazať /zmazať alebo len vypnúť?/ dáta na serveroch Megauploadu, z ktorých istá časť je legálna /iba blbec zverí citlivé privátne dáta nejakej cloud službe/ alebo či nás v Európe má vobec zaujímať porušovanie amerických zákonov. To však nie je podstatné. Megaupload má slúžiť len ako odstrašujúci príklad a vyzerá to, že to zatiaľ zaberá. Dovolím si však tvrdiť, že rok 2012 bude rokom, kedy vznikne najviac filehostingových služieb počas celej existencie internetu. Tisícky peňazichtivých jedincov založia tisícky filehostingov, z ktorých niektoré sa stanú časom populárnymi tak ako bol populárny Megaupload. FBI a korporátne vydavateľstvá budú zase na začiatku a opäť sa pokúsia vyvinúť nadľudské úsilie o zničenie hydry. Nechápem celkom dobre prečo nejdú cestou veľkých ISP, ktorí keď expandujú namiesto toho, aby zdĺhavo a namáhavo bojovali s menšími lokálnymi ISP ich jednoducho kúpia s celou infraštruktúrou a zákazníkmi. Aké jednoduché a účinné.
Čo Rybkovi vyčítam ďalej je fakt, že keď sa dozvedel, že Megaupload mal predsa len servre v USA tak namiesto uznania chyby začal rozvíjať teórie o tom, že servre Megauploadu nebudú nakoniec vypnuté na základe žiadosti FBI /čo ani byť nemôžu, maximálne tie v USA a v Kanade/, ale že servre mal Dotcom v prenájme a jednoducho, keď nebude za ne nikto platiť tak ich vypne serverhousingová spoločnosť. Mam pocit, že môj obľúbenec opäť varí z vody. Megaupload nebola garážová firma, nebola to one man show spoločnosť, pokiať jej zakladateľ sedí vo vyšetrovacej väzbe firma samozrejme môže a podľa mňa aj funguje ďalej. Nie je určite pravda, že Dotcom by aj z vyšetrovacej väzby nevedel zariadiť zaplatenie mesačnej faktúry za housing, navyše tipujem, že celý cloud bol silne decentralizovaný podľa geografického zloženia zákazníkov. Aj to musel byť dôvod prečo mal Dotcom servre v USA a v Kanade. Proste tam mal zakazníkov a nechcel im doručovať dáta zbytočne draho cez pol zemegule. Bohužiaľ nie sú známe momentálne bližšie informácie z vyšetrovanie, ale ja osobne sa domnievam, že FBI „hackla“ len doménu, kde zverejnila svoje bububu a samotné dáta /alebo ich väčšina/ sú v súčasnosti v bezpečí svojich lokálnych housingových centier. Neviem presne, kde doména bežala pred zásahom FBI, ničmenej v súčasnosti beží na servri, ktorý je v USA pod správou spoločnosti Amazon.com Inc. Na to, že Megaupload je oficiálne firma z Honkongu dosť divné nie? Ďalšie podozrenie umocňuje fakt, že na doméne megaupload.com bola vykonaná zmena v záznamoch 28.11.2011, ja tipujem, že šlo o zmenu dns serverov, pretože v súčasnosti robí dnska tejto domény kto...no predsa americký server spoločnosti Amazon.com Inc. Fú ďalšia náhoda, že?
Osobne by som namiesto placebo protestov na internete odporúčal ľuďom, ktorí ako ja nemajú moc radi tento hon na čarodejnice inú formu protestov. Prestaňte podporovať veľké i menšie vydavateľstvá združené napríklad v RIAA tým, že si budete kupovať ich produkty. Nikto z nich nevie dlhodobo prežiť ak im klesne dramaticky obrat. Obrat im klesá tak, či tak, aj preto sú čoraz viac hysterickí a organizovaný bojkot im ublíži oveľa viac ako plamenné kecy na internete.

ACTA

[headertitle.jpg]

Humbuk okolo prijatia ACTA považujem takisto za zbytočné plašenie ľudí. Nebudeme to siahodlho rozoberať aké žvásty sa v tomto dokumente spomínajú ani aký dosah ma podpísanie /SR to ešte len čaká/ na nás ako užívateľov. Kto chce prečíta si, kto pochopí dostane Nobelovu cenu za logiku. Nesúhlasím však s tvrdením pána Rybku, že podpísanie dohody z českej strany sa udialo pod rúškom tajomstva to, že to všetci podpíšeme bolo jasné už dávnejšie. Kto tomu neveril bol naivný. Podstata dokumentu je tom, že je súčasťou krížovej výpravy vydavateľov proti „zlu“ na internete a je takisto odsúdená na zánik. Žiadne ACTA ani nič iné nemôže zabrániť šíreniu obsahu na nete, net je ako vesmír, je nekonečný a nedá sa centrálne ovládať, čo niektorých ľudí doslova irituje. Dokonca aj najväčší pokus o filtráciu na nete, veľký čínsky firewall ma svoje slabiny a aj čínsky človek sa vie dostať k objektívnym informáciam. Iste môžu nám užívateľom všeličo sťažiť, môžu nás spomaliť, ale nemôžu nás zastaviť. Už dnes je internet pripravený čeliť hrozbám hromadného a centralizovaného odpočúvania /Tor a spol/, vybudovanie malých šifrovaných VPNiek je len otázka času, pre užívateľov nie je problém prejsť na plne šifrovanú komunikáciu a uzavrieť sa do komunít, toto je naozaj vopred prehratý boj pre všetkých, ktorí chcú ísť cestou represií.
Uvidíme, čo nám prinesie budúcnosť a o rok si môžeme všetky naše vízie porovnať ak nenastane ten sľubovaný koniec sveta.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pěkná blbost ten článek. Jde vidět že nevíš o čem mluvíš. Já jsem byl u těch akcí... Kdysi byl jen a…
AA 14.02.2012 16:51
AA
A o com vlastne teraz tocis a naco konkretne vlastne reagujes? Nejako mi unika pointa.
fleg 14.02.2012 19:46
fleg
Pointa je v tom, že si myslím že ten článek je blbost, a že to můžu tvrdit, protože o tom něco vím,…
AA 15.02.2012 16:46
AA
Pointa clanku bola v tom, ze Anonymous ako povodna skupina uz davno neexistuje a ze dnes hocico sa n…
fleg 16.02.2012 00:03
fleg
Tvrdit že anonymous neexistuje je další blbost, jen už se rozrostlo vo velké míry. Anon může být kaž…
Dr 17.02.2012 16:44
Dr
Keby si cital poriadne, pripadne vedel nieco o minulosti Anonymous tak by nepisal tento zbytocny pri…
fleg 17.02.2012 21:02
fleg
Anon mohl vždycky být každý, jenomže teď už se to rozrostlo tak že to je každý. i tak se to dá říct.…
AA 18.02.2012 20:27
AA
To nie je pravda, Anonymous bola kedysi legitimna skupina ludi, ktora vykonavala iste veci viacmenej… poslední
fleg 07.03.2012 08:07
fleg

Pěkná blbost ten článek. Jde vidět že nevíš o čem mluvíš. Já jsem byl u těch akcí... Kdysi byl jen americkej IRC, tam jsem četl "in Czech down", tak jsem je pozdravil, zacali jsme se tam bavit cesky a pak se založil vlastní chanel. Tam se pomáhalo amíkům, pak jsem napsal že by jsme mohli jít na cpufilm.cz, že tam schvalujou zavření MU, admin IRC řekl že si můžem udělat pořádek doma a změnil target. Takže jsem vlastně ten kdo přeorientoval české anons na české cíle :) Ale netvrdím, že by to neudělal někdo jinek krátce po mě....

Pointa clanku bola v tom, ze Anonymous ako povodna skupina uz davno neexistuje a ze dnes hocico sa na webe sustne hned su za tym Anonymous. Paralela zo zivota je Al-kaida, ktora sa uz davno rozpadla a napriek tomu, ked dnes dakde buchne bomba hned za tym stoji Al-kaida a ked nie ona tak aspon skupina previazana na Al-kaidu.
Kinderhacking fungoval aj v minulosti, ja ti verim, ze ked das na FB dokopy 100 pseudokamosov, ze dokazete potrapit hocijaky web, napokon sam viem ako dokaze jeden skaredy virus znefunkcnit 100Mb lanku a to staci, aby bol nakazeny 1PC.
Mimochodom aj poradna bola kratko po vydani clanku nefunckna a mohli by sme to zvalit na Anonymous keby chceme byt pekni, ale svet sa div, slo o chybu jedneho nemenovaneho admina, co si znefunkcnil vlastny server v stave opitosti.
Kto chcel pochopil, kto nie tak nie.

Keby si cital poriadne, pripadne vedel nieco o minulosti Anonymous tak by nepisal tento zbytocny prispevok. Jedine s cim sa da suhlasit, ze ano Anonymous si dnes moze hovorit kazdy, ale povodne hnutie nebolo o tom, ze nim mohol a bol kazdy, povodne hnutie tvorila pomerne uzka skupinka ludi.
Dnes je to o tom, ze kazdy je Anonymous a to je presne to iste ako som pisal vyssie. Kazdy je dnes Al-kaida terorista lebo hodil Molotova na vlakovej stanici o stenu alebo nehodil nic, ale ma vyzor teroristu a tak sa nam hodi na robenie bububu.

Anon mohl vždycky být každý, jenomže teď už se to rozrostlo tak že to je každý. i tak se to dá říct. Kromě počtu se na anonymous nic nezměnilo (teda rozpojili se, změnili cíle atd., ale to už dávno)
Al-Kaida je neco jinyho, to má vedení a oficiální pravidla jak být členem. O tom že by už neexistovala nevím, podle mě existuje furt (vedení, výcvikové tábory)

To nie je pravda, Anonymous bola kedysi legitimna skupina ludi, ktora vykonavala iste veci viacmenej zo zabavy (pozri si co robili 2-3 roky dozadu). Tato povodna skupina uz neexistuje lebo sa rozpadla a na nu automaticky naviazalo zivelne hnutie bez nejakeho vedenia, koncepcie a struktury, v ktorom plati, ze anon je uz naozaj kazdy, kto sa nepodpise pod svoju pracu.
Takze ohladom Anonymous sa toho zmenilo velmi vela, prakticky vsetko. Dokonca si myslim, ze z povodnych clenov sa uz za sucasnu znacku neschovava nikto.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru