Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Jak je to s "zlegalizuj.cz"?

V článku na Diit je rozbor kontroverzního e-shopu a možných důsledků pro koncového "uživatele". Že je to nějaké vachrlaté, to lze vysledovat už z cen. Bližší pohled na nabídku je už jasnější - překupník přišel k OEM licencím ke značkovým sestavám s velkou pravděpodobností z "čistek" ve velkých firmách. Překupník se vehementně ohání EU, ale osobně to považuji na úrovni warezu, kde riziko nese hlavně "zákazník", který nakoupil v dobré víře.
Osobně bych varoval před takovým opatřováním redmondských os.

Zdroj: diit.cz
Předmět Autor Datum
Rekl bych to asi tak, smysl nakupu zastaralych a brzo neaktualizovanych Windows XP zadny neni, legal…
RedMaX 09.07.2013 22:19
RedMaX
Přeci nemůžeš tvrdit, že pro BFU je linux stejně pohodlný jako Windows. Není a nikdy nebude...
Redsnake 10.07.2013 12:17
Redsnake
Pokud se bavime o uzivateli, ktery zvladne ty Windows nainstalovat bez cizi pomoci (to predpokladam,…
Redmarx N 10.07.2013 12:30
Redmarx N
Co se tyka instalace ovladacu, tak se instaluje jen graficka karta, ovladac se nehleda u NVidie, ale…
Redmarx N 10.07.2013 12:57
Redmarx N
Nejsem žádný IT administrátor, ale pc si umím sám nainstalovat a zprovoznit, dokonce jsem i zvládl s… nový
Redsnake 10.07.2013 13:32
Redsnake
Tak nejaka domaci administrace je preci uplne neco jineho, jestli to slovo administrace lze vubec po… nový
Redmarx N 10.07.2013 14:26
Redmarx N
V Nemecku je takovejhle prodej OEM licenci legalni. Zabejval se tim soud a dosel k nazoru, ze je to…
kubik 10.07.2013 12:08
kubik
Již je precedent pro celou EU (=legální záležitost) po rozhodnutí Soudního dvora: http://curia.europ… nový
jakubaas 11.07.2013 15:00
jakubaas
To ovšem v našem právním státě vůbec nic neznamená, alespoň ne do doby, kdy si soudci a soudy rozhod… nový
Redsnake 11.07.2013 15:53
Redsnake
UPOZORNĚNÍ: Žádost o rozhodnutí o předběžné otázce umožňuje soudům členských států, aby v rámci spor… nový
jakubaas 11.07.2013 16:01
jakubaas
Vítejte, "davdus", alias "Martin", alias...snad dokonce "šedý" překupník Jakub Končinský(?). Tenhle… nový
ms 11.07.2013 18:13
ms
Byl bych opatrnější na tyto slova (pokud dotyčný uspěje a má k tomu nakročeno, může vás za tohle kli… poslední
Pavelka 11.07.2013 19:22
Pavelka

Rekl bych to asi tak, smysl nakupu zastaralych a brzo neaktualizovanych Windows XP zadny neni, legalizovat si touto cestou zastaraly OS je nesmyslne, ani nechapu proc by si uzivatel mel svoji deset let pouzivanou licenci legalizovat prave ted. Pokud by snad chtel nekdo Windows XP instalovat na "novy" pocitac (dejme tomu klidne pocitac z bazaru proto "") smysl nevidim uz vubec, kazdy muze nainstalovat na svuj pocitac linux a ma to uplne zadarmo. Ze by tuto cestu jak se dostat k systemu pouzivaly firmy bych si nemyslel a domacimu uzivateli pujde na linuxu vsechno co na Windows XP, dokonce i pocitacove hry - Wine uz dnes umi velmi obstojne DirectX 9 a vetsina her na linuxu funguje stejne dobre jako na Windows XP, Wine neumi DirectX 10 a 11 a to neumi ani Windows XP.

Pokud se bavime o uzivateli, ktery zvladne ty Windows nainstalovat bez cizi pomoci (to predpokladam, kdyz si kupuje tu OEM licenci), nevidim nic co by pro uzivatele melo byt nejak slozitejsi. Zazalohuje si data nekam mimo PC, strci do mechaniky CD Ubuntu, instalacni dotazy nejsou slozitejsi nez u instalace Windows, nainstaluje, restartuje, prihlasi se k systemu. Hotovo, navic na Windows po instalaci prichazi minimalne dvouhodinovka, kdy uzivatel hleda na netu vsechny mozne i nemozne programy. Na Ubuntu si prida Synaptic, pripadne uz tam ma nejake Centrum softwaru od Ubuntu, prida si zdroje softwaru (popsane na wiki Ubuntu, pripadne Ubuntu Tweak), zaskrta si co potrebuje a klikne na instalaci. Od te chvile bude veksery software udrzovan automaticky aktualni a zadne dalsi vyhledavani aktualizovanych verzi netreba. Jednoduche, stejne tak i instalace her pres PlayOnlinux je stejne jednoducha jako na Windows.

Co se tyka instalace ovladacu, tak se instaluje jen graficka karta, ovladac se nehleda u NVidie, ale proste si ho pridas v Synapticu - zatrhnes a kliknes na instalaci, zbytek je automaticky. AMD ma vcelku dobry i ovladac open-sourcovy od komunity, ale pocitacovy hrac stejne asi bude potrebovat ovladac od AMD, jestli je to stejne jednoduche jako u NVidie nevim, Radeony nemam v oblibe.

Multimedialni zbytecne klavesy na klavesnici nefunguji, s tim je treba se smirit, stejne jsou na dve veci. Vicetlacitkova mys je mirne slozitejsi. 3 tlacitka + kolecko je default, to funguje po instalaci, pokud mame 5 tlacitkovou mys, tak tam uz je to potreba nakonfigurovat v textovem rezimu, ale jsou na to navody, pokud i pouceny lajk postupuje krok za krokem, musi to zvladnout. Vic nez 5 tlacitek u mysi je problem, treba ja mam 8 tlacitkovou A4tech a to proste nefunguje - 5 tlacitek a dost. Pokud chcema na nejake strategie vice tlacitek, je treba na to myslet dopredu, rozchozene pod linuxem jsou myslim nejake Logitechy a vic asi nic.

Nejsem žádný IT administrátor, ale pc si umím sám nainstalovat a zprovoznit, dokonce jsem i zvládl složit. Ale fakt bych úroveň *administrace a linuxu nestavěl na stejnou příčku. Kdyby to bylo jak říkáš, tak už má linux daleko větší podíl na trhu..

*Edit: administrace windows a linuxu

Tak nejaka domaci administrace je preci uplne neco jineho, jestli to slovo administrace lze vubec pouzit. :-)

Samozrejme, ze ve chvili, kdy zacne mit clovek nejake nadstandardni pozadavky, tak to ma na linuxu slozitejsi. Treba konfigurace site, tim nemyslim pripojeni k netu, to je jak ve Windows, ale LAN, obycejna Samba muze byt problem, nicmene klasicke jedno domaci PC, jak to lidi bezne maji opravdu problem neni. Podil na trhu je dany tim, ze lidi znaji Windows z prace a mnohdy nejen fanousci Microsoftu, ale i samotni linuxovy nadsenci se stale drzi nesmyslne kecu jakoze linux je na server nebo linux neni na hry apod. a siri to kolem sebe. Pro Ubuntu tohle rozhodne neplati a jestli se podari mobilovy Ubuntu Touch a lidi se prestanou Ubuntu bat, protoze linux, tak se ten podil zacne zvedat.
Taky se uvidi co Valve a Steam, protoze DirectX 10,11 ve Wine bude za sto let a teda pmalu soucasne hry budou zase nehratelne.

UPOZORNĚNÍ: Žádost o rozhodnutí o předběžné otázce umožňuje soudům členských států, aby v rámci sporu, který projednávají, položily Soudnímu dvoru otázky týkající se výkladu práva Unie nebo platnosti aktu Unie. Soudní dvůr nerozhoduje ve sporu před vnitrostátním soudem. Vnitrostátní soud musí věc rozhodnout v souladu s rozhodnutím Soudního dvora. Toto rozhodnutí je stejně tak závazné pro ostatní vnitrostátní soudy, které případně budou projednávat podobný problém.

Vítejte, "davdus", alias "Martin", alias...snad dokonce "šedý" překupník Jakub Končinský(?).
Tenhle žvást opakujete všude, kde se zmiňuje byť možné podezření na "šedost" toho vašeho překupnictví! V tomto konkrétním případě doufám, že ta slepá spravedlnost klepne pořádně po prstících keťase a ne jeho nebohé oklamané zákazníky. Ti totiž drží pomyslného Černého Petra. I zde byla slečna s dotazem na jinou věc, kde vyplynulo, že "zlegalizovala" os právě nákupem v tom pochybném e-shopu.

Byl bych opatrnější na tyto slova (pokud dotyčný uspěje a má k tomu nakročeno, může vás za tohle klidně zažalovat).

Shlédněte toto video a dozvíte, jak se věc opravdu má:

watch

Není nic špatného na prodeji softwaru, který je již pro uživatele nadbytečný a tak jej prodá, převede na někoho jiného (na trhu bude přece stále jen jedna kopie softwaru).

Navíc pán má v rukou rozsudky, které jsou na světě právě z důvodů, že ne všichni souhlasí s nesmyslnými omezeními v Eula smlouvách, které navíc po rozhodnutí ESD výrobci softwaru stále porušují.

EU komise by s tím měla taky něco dělat.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru