Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Jolla SailFish OS podporuje Android

Jolla SailFish OS podporuje Android aplikace i hardware

---

Co na to rikate?

Ja tomuhle systemu moc neveril, ale pokud to opravdu uvedou do konce roku, tak mohou dostat svou sanci. Preci jen Tizen v nedohlednu, Samsung uz to odlozil na pristi rok, Ubuntu Touch taky driv jak pristi rok nebude, tam narozdil od Tizenu je videt, ze se na tom maka, ale jeste chvili to zabere. Firefox OS uz to vypadalo, ze by neco mohlo byt, ale nejak to taky utichlo, hlavne ale Firefox OS se mi zda svym webovym pojetim vhodny tak leda na dotykace do 2.000,- a teda konkurenci k Androidu moc nebude, Windows Phone se podle me moc sirit nebude, dneska je ten system ve stavu, ze ma mozna horsi povest nez jak spatnej skutecne je a iOS je jen pro jeden telefon a na tom se urcite nic nezmeni. Teda SailFish, pokud by byl opravdu povedeny to muze klidne s podporou androidovych aplikaci pekne nakopnout. :-)

Zdroj: mobilenet.cz
Předmět Autor Datum
androidí aplikace podporoval i BB Q10, a jak se (ne)prodává.. Celé to je o tom, nakolik ten systém…
touchwood 17.09.2013 22:26
touchwood
Další telefon leda tak do kapes geeků. Asi si taky vymyslím vlastní operační systém, je jich nějak m…
Moas 17.09.2013 22:36
Moas
Další telefon leda tak do kapes geeků. Proc myslis? Kazdy telefon s OS holt vyzaduje urcitou pocita…
RedMaX 17.09.2013 22:39
RedMaX
to si určitě nemyslím, naopak se domnívám, že to je telefon a hlavně OS, který není ve stylu DoDo (d…
touchwood 18.09.2013 08:11
touchwood
Je úplně jedno, co si myslíme. Ten telefon nemá šanci prorazit proti miliardám dolarů z Google či Ap…
Moas 18.09.2013 12:04
Moas
Asi tak. Na Androidu se mi líbí ty možnosti a volnost, ale zároveň ta roztříštěnost a nehlídanost ze…
shark.jd 18.09.2013 12:44
shark.jd
ale co by neměl! Stačí, když ho začne tlačit třeba Nokia. Navíc i Google kdysi začínal a bojoval s v…
touchwood 18.09.2013 12:53
touchwood
Chápu, že Nokia byla víceméně jen příklad, když ji teď de facto koupil MS. Jen mě nějak nenapadá, kd…
Moas 19.09.2013 06:05
Moas
1. Nokii nikdo nekoupil. Naopak, Nokia prodala část svého (relativně neúspěšného) portfolia. 2. ad…
touchwood 19.09.2013 07:04
touchwood
1. Bavíme-li se v intencích mobilních operačních systémů, tak pod pojmem Nokia myslím pochopitelně j…
Moas 19.09.2013 08:51
Moas
ono je třeba číst mezi řádky. Nokia vsadila na MS, sázka moc nevyšla. Tím, že se zbavila ztrátové di…
touchwood 19.09.2013 10:51
touchwood
Pokud vím, tak součástí obchodu bylo i postoupení značky Nokia Microsoftu pro mobilní telefony na de…
Moas 19.09.2013 11:40
Moas
ne, součástí obchodu bylo to, že MS může používat značku Nokia (pravděpodobně kvůli již vyrobeným ku…
touchwood 19.09.2013 13:10
touchwood
Hmm tak co to vlastně MS koupil? Vývojáře? Těch má dost, vždyť OS je jeho. Návrh HW? V době, kdy Číň…
Moas 19.09.2013 21:01
Moas
Mas pravdu, oni treba muzou, ale je jasny, ze nepujdou, stejne jako Erricson to prodal Sony a vykasl… poslední
RedMaX 19.09.2013 22:36
RedMaX
Nevite, jak vyresili spousteni Android aplikaci pod tim SailFishem? Udelali nejaky klon Dalviku?
Redmarx N 18.09.2013 08:34
Redmarx N
Considering upon Jolla's declarations that Sailfish OS is be able to use software from following pla…
touchwood 18.09.2013 11:30
touchwood
Diky, vypada to opravdu slibne. :-)
Redmarx N 18.09.2013 16:41
Redmarx N
pokud to opravdu splní a nebude to jen kompatibilita na papíře (tj. poběží alespoň 85% aplikací), ta…
touchwood 18.09.2013 17:56
touchwood

Další telefon leda tak do kapes geeků.

Proc myslis? Kazdy telefon s OS holt vyzaduje urcitou pocitacovou zdatnost, ale pred 15 lety umelo na PC taky jenom par lidi a dneska na tom dela kazdy a zase tak moc se po user-friendly strance od dob Windows 95 nezmenilo.

Je úplně jedno, co si myslíme. Ten telefon nemá šanci prorazit proti miliardám dolarů z Google či Applu vykládaných na marketing. Tedy pokud nenabídne něco super úžasného, co ostatní nemají (a ne, podpora Android apps není super úžasná, je to spíš nutnost, pokud se má nová platforma uchytit aspoň okrajově). Skončí stejně jako všechny ty Symbiany, Bady, MeeGo, Maemo...

Asi tak. Na Androidu se mi líbí ty možnosti a volnost, ale zároveň ta roztříštěnost a nehlídanost ze strany Googlu je strašná. V tomhle se mi Windows Phone dost líbí, ale zase člověk nemá moc mezi smartphony na výběr. A když si člověk pořídí nějaký TOP smartphone s Androidem, tak je to poměrně dobré. Je ale smutné, že rychlost je pak stejně o něco menší než u střední třídy s Windows Phone.

ale co by neměl! Stačí, když ho začne tlačit třeba Nokia. Navíc i Google kdysi začínal a bojoval s velikány jako Yahoo a Altavista od DECu. A kde je dnes Yahoo neb dokonce Altavista? Android už dávno překročil poločas rozpadu, ten bordel v něm je obrovský a začíná se projevovat negativum příliš roztříštěného vývoje. Lidi zjišťují, že ten "skvělý" android má plno chyb, že to je DoDo, že výrobci serou na podporu, že výrobci/Google neřeší bezpečnost a spoustu dalších věcí.

Jinak symbian žil několikanásobně dlouho než co žije Android, takže s těmi soudy hodně opatrně!

Chápu, že Nokia byla víceméně jen příklad, když ji teď de facto koupil MS. Jen mě nějak nenapadá, kdo ze zavedených výrobců by jej měl začít tlačit - ti opravdu velcí už mají svoje vlastní systémy a ti menší měli možnost na Nokii čerstvě vidět, co to znamená, když se příliš soustředíte na novou, neznámou platformu.

O Symbianu vím, sám jsem jej měl a ne jeden. Ten OS žil do té doby, dokud byl telefon s OS výsadou spíše profesionální sféry. Jakmile se ze smartphones stala masovka, neměl už šanci. O tom jsem mluvil.

Androidí chaos je poměrně zřejmá věc, to souhlas. Jenže lidem to zdá se nevadí... mají na výběr výrazně učesanější iOS nebo další uzavřenou vyleštěnou alternativu v podobě Windows Phone... a přesto ti holomci nejvíc kupujou Android. Proto říkám, že geekové, kteří do toho trochu vidí, budou Sailfish vidět slibně, 99 procent kupujících to ale nezaujme.

1. Nokii nikdo nekoupil. Naopak, Nokia prodala část svého (relativně neúspěšného) portfolia.

2. ad androidí chaos: asi nepotkáváš běžné usery, ti z toho bordelu a neergonomického ovládání dost rostou. Samozřejmě - naučit se dá všechno, ale otázka je zda je to dobře, když se to musíš učit ovládat. A naopak si myslím, že Sailfish má šanci oslovit právě běžné uživatele, jeho synergie možností Androidu a ovladatelnosti iphone je dle mého názoru to, co potenciálně přitáhne kupující. V podstatě stačí, aby Nokia začala vyrábět telefony se Sailfish.. Logo Nokia, kompatibilita s Androidem a hlavně učesané GUI, to by byla IMHO docela drtivá výhoda.

1. Bavíme-li se v intencích mobilních operačních systémů, tak pod pojmem Nokia myslím pochopitelně jejich mobilní divizi. Pokud ti zní líp, že Nokia prodala a ne že někdo koupil, nemám s tím problém.
2. Já potkávám usery, co na mobilu "spouští Internet", navigaci, hry a sjíždějí Facebook. Jo a občas telefonují. :) Krom pár jedinců opravdu nikdo neřeší, co je tam "za bordel" - uklizený OS je pro ně takový, který nemá na ploše ikonky, co nepotřebujou.
Co tě vede opakovaně k myšlence, že by Nokia měla vyrábět telefony se Sailfish? A radši úplně pomíjím fakt, že v prohlášení o kompatibilitě s různými dalšími OS se to hemží slovy jako "should", "if" atp.

ono je třeba číst mezi řádky. Nokia vsadila na MS, sázka moc nevyšla. Tím, že se zbavila ztrátové divize a divize, která nemá moc velkou budoucnost (dumbphones) si v podstatě uklidila stůl, nemusí řešit operativní věci, nemá náklady na podporu. Může začít odznova, lépe. A proč Sailfish? Protože to je vcelku unikátní průnik všech mobilních světů. Bere si z každé platformy to lepší - UI z Maema, SW podporu Androidu, bezpečnost iOS, podporu Qt.

Samozřejmě, že otázka kompatibility je dosud neověřena a sporná, ale na druhou stranu Nokia má aktuálně prostředky, které do takového vývoje může vrhnout.

Pokud vím, tak součástí obchodu bylo i postoupení značky Nokia Microsoftu pro mobilní telefony na deset let. Teď spekuluji, ale předpokládám, že to mj. znamená, že Nokia corp. nemůže už značku Nokia pro mobilní telefony použít. Takže by Nokia corp. musela přijít s novým jménem a já nevěřím tomu, že jde vybudovat novou značku s neznámým OS. Tedy jde to, ale je potřeba neuvěřitelný ranec peněz a nebo produkt, který bude pro masy uživatelů přelomový. Ideálně mít oboje.

Hmm tak co to vlastně MS koupil? Vývojáře? Těch má dost, vždyť OS je jeho. Návrh HW? V době, kdy Číňan přes noc vymyslí a vyrobí milion telefonů mi to nedává smysl. Rozhodovací pravomoce? Vždyť už teď musela Nokia jít MS na ruku.
Takhle jak to prezentuješ, tak to vypadá jako náramně výhodný kauf pro Nokia corp... Zbavili se potácející se divize, vydělali ranec a můžou se do toho pustit znovu pod jménem Nokia. Tomu prostě nějak nevěřím.

Mas pravdu, oni treba muzou, ale je jasny, ze nepujdou, stejne jako Erricson to prodal Sony a vykaslal se na to. Na druhou stranu vubec neni duvod proc by se do toho Jolla nemohla pustit sama. Vem to jako u PC, komponenty vyrabi par velkejch vyrobcu, ale pocitace sklada kde kdo od velkyho Dellu az po nejakyho frkulina. :-) Takhle presne to asi ani do budoucna u smartphonu nebude, ale zhruba, procesor vyrobi Intel, Mediatek, Samsung nebo treba primo ARM a pak to nekdo hodi do hromady, nakonec u Intelu a Mediateku to takhle uz funguje, obzvlast Mediateky v Cine sklada kde kdo.
Kdyz se podivam na tacuv vytah z wiki, tak ta Jolla ma v tom SailFishi spoustu koupenych nebo prevzatych technologii, proc by to neudelali i s hardwarem?

Considering upon Jolla's declarations that Sailfish OS is be able to use software from following platforms

Sailfish (natively created + ported like from Qt, Symbian, MeeGo - developers have reported that porting a Qt written software with Sailfish SDK takes a few hours only)
MeeGo (because of backward compatibility thanks to MeeGo code legacy included in the Mer core)
Android (using built-in Alien Dalvik by Myriad Group, which will allow to use it like a native, but with limitations which can happen about UI, if not ported and adjusted)
Unix and Linux (as Sailfish is Linux then using such a software is possible, especially RPM packages, either in terminal/console mode or with limitations implying from using Sailfish UI, if not ported and adjusted)
HTML5 (because it is ready for this kind of software then use oncoming FireFox OS software can also be possible probably)

Sailfish_OS

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru