Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Tíživá životní situace umělců se snad konečně zlepší

Vláda má dnes projednat novelu Autorského zákona (transpozice směrnic EU) a doporučuje, aby ji parlament přijal hned v prvním čtení (hrozba sankcí ze strany EU). V krátkosti: jde o prodloužení práv z 50 na 70 let a problematiku tzv. osiřelých děl.

Všechny podrobnosti jsou tady: https://apps.odok.cz/kpl-detail?pid=KORN9DPK5A5J

Ucelený popis s výkladem je v Důvodové zprávě

Citace:

Deklarovaným cílem směrnice 2011/77/EU je řešit tíživou situaci četných výkonných umělců, zvláště studiových hudebníků, kteří ve svém pozdním, postproduktivním věku přicházejí uplynutím stávající doby ochrany o významné příjmy z dosud populárních nahrávek, na jejichž vzniku se v mládí podíleli. K této situaci dochází vlivem prodlužující se průměrné délky života a zároveň stále častějšímu oživování zájmu o starší nahrávky (např. o produkci rockové hudby šedesátých a sedmdesátých let), které neztrácejí svůj komerční potenciál. Ten naopak může být oproti minulosti ještě více a šířeji využit i díky novým technologickým možnostem. Uvedení výkonní umělci po skončení doby trvání majetkových práv k zaznamenaným uměleckým výkonům již nezískávají z těchto nahrávek žádné licenční odměny od příslušné nahrávací společností, naprosté většině z nich byla jejich práva „vykoupena“ jednorázovou odměnou za odvedený výkon. Především ale přicházejí o odměny vybírané kolektivními správci za vysílání a veřejnou produkci, příp. z prodeje těchto nahrávek na internetu i o podíl na inkasovaných náhradních odměnách z nenahraných nosičů a z přístrojů k pořizování rozmnoženin záznamů pro osobní potřebu.
Nejzajímavější čtení začíná na straně 15:

1.4 Identifikace dotčených subjektů

Ad A) Prodloužení doby ochrany práv ke zvukovým nahrávkám

Subjekty pozitivně dotčené: výkonní umělci, výrobci zvukových nahrávek, stát
Subjekty pozitivně dotčené změnou počítání doby ochrany u hudebních děl s textem: nositelé práv
Subjekty negativně dotčené navrhovanými změnami: uživatelé zvukových záznamů (nahrávací společnosti, restaurace, obchody, fitness centra, kina apod., vysílatelé (rozhlasové a televizní stanice), vydavatelé notových záznamů a kolektivní správci práv.
Subjekty zprostředkovaně dotčené navrhovanými změnami: spotřebitelé


(citace posledního bodu)
Zprostředkovaně budou negativně dotčenými subjekty rovněž spotřebitelé, neboť změny v době trvání majetkových práv v obou případech (u zvukových nahrávek i u hudebních děl s textem) se mohou projevit omezením rozsahu, v němž budou dotčené předměty ochrany užívány a tím zpřístupňovány široké spotřebitelské veřejnosti. Prodloužení doby trvání majetkových práv ke zvukovým nahrávkám a „oživením“ ochrany v případě spojených hudebních děl s textem může mít teoreticky negativní dopady i na ceny nahraných nosičů s těmito nahrávkami, na ceny vstupenek na divadelní představení hudebně dramatických děl apod. Prodlouží se rovněž doba, po kterou nebude možno hudební nahrávky používat spotřebiteli v rámci jejich vlastní amatérské tvorby (užití hudebních nahrávek jako zvukové kulisy pro amatérská videa zpřístupňovaná na YouTube apod.).

Potenciálně negativně dotčenými subjekty budou rovněž všechny subjekty kupující nenahrané nosiče a přístroje k pořizování rozmnoženin zvukových záznamů pro osobní potřebu v případě, že by došlo ke zvýšení sazeb odměn z těchto nenahraných nosičů a přístrojů.
Dle dalšího textu nepřipadá v úvahu nepřijetí navrhované úpravy. EU neposlušnost v této oblasti trpět nebude:
Směrnice 2011/77/EU neposkytuje členským státům volnost při přijímání národní úpravy. Z toho důvodu nepřipadají v úvahu různé varianty její transpozice.
Z textu (str. 23) dále vyplývá, že prodloužením doby z 50 na 70 let se rozšíří okruh subjektů s nárokem na odměnu. To by za stávající konstantní výše za celý sektor mohlo vést z jejímu rozmělnění na větší počet oprávněných subjektů, a tedy jejímu snížení pro konkrétního jedince. Nechejme se překvapit, zda si to postižení nechají líbit.

--------------
Někde do kalendáře si poznačte datum 1.11.2033. To nepochybně dojde k další změně, ze 70 na 100/200/1000 let.

Zdroj: www.vlada.cz

Komentář k aktualite

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality