Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Antivirus je mrtvý!

"Antivirus je mrtvý," řekl Brian Dye.

Kratičké prohlášení, které ovšem zvýší krevní tlak některým jedincům a obzvláště jednomu nejmenovanému jedinci a přímo lovci.
Že obrana proti malware musí být mnohavrstvá a rozhodně nelze bezmezně spoléhat na jediný typ aplikace, je známo už dlouho. Ale stále se najdou jedinci, co balamutí neznalé, že pouze jen pomyšlení na jediný typ software uchrání uživatele od všech nebezpečí a ti bohužel často naletí a pak zapláčí nad výsledkem. Pokud tedy mají štěstí a zjistí to.

Zdroj: cdr.cz
Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nicmene prekladatel ani vetsina diskutujicich pod tim clankem to zjevne nepochopili. Nemyslim, ze to…
RedMaX 07.05.2014 19:46
RedMaX
Android ziadne utoky nepripusti? A ti spravy o bezpecnostnych chybach a roznych virusoch pre android…
wam_Spider007 07.05.2014 21:53
wam_Spider007
A ti spravy o bezpecnostnych chybach a roznych virusoch pre android su vymyslene nie? jj, presne ta…
RedMaX 07.05.2014 22:08
RedMaX
http://mobilmania.azet.sk/clanok/95472/cerv-pre-an droid-prihlasuje-na-drahe-sms-vyuziva-techniky-z-…
wam_Spider007 08.05.2014 13:14
wam_Spider007
No hlavně že hned na tom obrázku vidíš, že se jedná o aplikaci, která tohle dělá. Pokud si vědomě na…
shark.jd 08.05.2014 14:44
shark.jd
Presne tak, boze to snad ani neni pravda, jak jsou ty lidi z tech antiviru zblbli. Takze kolegovi n…
RedMaX 08.05.2014 18:47
RedMaX
Tak aby bolo jasne, ja tu neobhajujem ziadny antivir. Ziadny ani nepouzivam, nepotrebujem. Reagoval…
wam_Spider007 09.05.2014 00:58
wam_Spider007
Systém není možné podle mě navrhnout tak, aby byl blbuvzorný a zároveň umožňoval uživateli ho plně v… poslední
hutla.vojtech 17.05.2014 10:36
hutla.vojtech

Nicmene prekladatel ani vetsina diskutujicich pod tim clankem to zjevne nepochopili. Nemyslim, ze to pochopi i zminovane individuum, takze mu krevni tlak zase tak moc nahoru neskoci. ;-)

Lide proste maji potrebu se nejakym placebem chranit a verit, ze jsou v bezpeci, vubec nechapou, ze zakladem je dobre navrzeny OS, ktery ze sve podstaty (architektury) zadne utoky nepripousti, takovy je linux, takovy je i Android.

No hlavně že hned na tom obrázku vidíš, že se jedná o aplikaci, která tohle dělá. Pokud si vědomě nainstaluješ aplikaci, o které nic nevíš, a Android ti navíc píše, že má práva odesílat SMS, co jako čekáš? To přeci není chyba systému, že si uživatel vědomě nainstaluje takovou aplikaci.

The text message says “Is this your photo?” in Russian and has a link to an Android application package (.APK) file containing a copy of Samsapo.

http://www.pcworld.com/article/2150400/wormlike-an droid-malware-spreads-using-text-messages.html

U mého telefonu by se nestalo ani v případě, že bych tohle nainstaloval - MIUI má v sobě hlídání práv a ve výchozím stavu žádná aplikace podobné psí kusy dělat nesmí. Pokud o to zažádá, vyjede mi bublina a já to potvrdím. Pokud by se někomu zdálo, že je tohle buzerace, tak i na to vývojáři MIUI mysleli - hned při instalaci mohu zaškrtnout, že této aplikaci věřím a všechna práva jsou ji povolena (to pro případ, že opravdu instaluji věrohodnou aplikaci).

Presne tak, boze to snad ani neni pravda, jak jsou ty lidi z tech antiviru zblbli.

Takze kolegovi nad tebou prijde SMSka, Android mu rekne, ze se jedna o instalaci aplikace a ze aplikace vyzaduje prava pro posilani SMS a ten ... tu aplikaci presto nainstaluje, to snad ani neni pravda, to je na nejakou lekarskou diagnozu.

Jo muj Huawei ma v sobe defaultne taky aplikaci, ktera tyhle veci hlida (oznamuje). Na Jiayu tim, ze mam root jsem nainstaloval aplikaci Xprivacy, ktera je asi neco jako mas ty na MIUI a ikdybych byl uplne vypatlanej a tu skodlivou aplikaci nainstaloval, tak si aplikace ani neskrtne, musel bych ji to v Xprivacy umoznit, aby opravdu mohla rozesilat SMS dal. Nicmene i kdyby takoveto aplikace neexistovali, tak se nejedna o zadnou systemovou chybu Androidu, ale o naprosto vypatlaneho uzivatele, ktery si neco takoveho do founu nainstaluje, ikdyz mu Android oznami co je to zac.

Tak aby bolo jasne, ja tu neobhajujem ziadny antivir. Ziadny ani nepouzivam, nepotrebujem.
Reagoval som len na vetu ohladne architektury androidu o ktorej tvrdis, ze ziadny utok nepripusti. Je to holy nezmysel, pretoze taka architektura by bola jednak odolna voci blbosti pouzivatela, co nie je vid link co som poslal a za druhe aj voci chybam v samotnych aplikaciach, ktore robia programatori, vid tento link article.php
Skus hadat, preco ta ista aplikacia na iOS podobnou chybou netrpi. Poradim ti ... je to v architekture OS.
No ty radsej nazves pouzivatela debilom, ale ze appka vobec ma moznost poslat SMS ti divne nepride. O takom dacom by user ani nemal rozhodovat.
Si jednoducho zaslepeny a to je jedina lekarska diagnoza, ktoru tu vidim.

Systém není možné podle mě navrhnout tak, aby byl blbuvzorný a zároveň umožňoval uživateli ho plně využívat. Google Play před instalací varuje uživatele, jaká práva aplikace chce. Pokud je uživatel líný si upozornění přečíst, pak se není, čemu divit. Povolení instalace z neznámého zdroje je taky doprovázeno varováním. Pokud se uživatel rozhodne instalaci povolit a aplikaci práva udělit, jeho problém. Ale vzdát se možnosti o chování systému rozhodnout mi přijde jako mnohem horší.

"Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí."

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru